Москва незаконно тримає в СІЗО власкора «Укрінформу»  у Франції

Москва незаконно тримає в СІЗО власкора «Укрінформу» у Франції

Оновлюється
Укрінформ
Власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка у порушення всіх міжнародних правил затримали у Москві у п'ятницю, 30 вересня.

Лише у другій половині дня 4 жовтня адвокат українського журналіста Марк Фейгін зміг потрапити до Лефортового, де тримають Сущенка. На побачення йому дали лише 15 хвилин. 

Оцінюючи суть висунутих звинувачень, адвокат висловився доволі різко: "це ж фуфел!".

Втім попри очевидну абсурдність ситуації, попри численні протести міжнародних організацій, Москва продовжує утримувати за гратами незаконно ув'язненого журналіста. 

Про початок розвитку подій навколо незаконного арешту Романа Сущенка читайте тут.

Розвиток подій (продовження) - тут

Російський консул до МЗС так і не з’явився — Беца

06.10.2016 19:33

Консул Росії в Україні досі не з’явився на виклик Міністерства закордонних справ України у зв’язку з перешкоджанням допуску українського консула до затриманого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

"Російський консул на виклик до МЗС не з'явився. Сподіваємось, вказівки йому не забаряться, і він завтра пояснить недопуск українського консула", - написала речник МЗС Мар'яна Беца у Твіттері.

У Кремлі переконують: не знають, що до Сущенка не пускають консула

06.10.2016 14:27

У Кремлі заявили, що не знають про недопуск українського консула до незаконно заарештованого в РФ кореспондента Укрінформу Роману Сущенко. Про це журналістам у Москві сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"На це запитання відповісти не можу. Я не маю такої інформації", - сказав він.

Президент дав доручення дипломатам щодо визволення Сущенка

06.10.2016 14:07

Президент Петро Порошенко доручив використати всі дипломатичні можливості для визволення неправомірно затриманого у Росії українського журналіста Романа Сущенка та інших заручників Кремля.

Про це він заявив, коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу ситуацію навколо Сущенка.

«Я дав відповідне доручення для того, щоб усі українські дипломатичні можливості були застосовані для того, щоб ми витягнули і Панова, і Сущенка, і решту українських заручників, заручників-мучеників, які перебувають в російських застінках», - заявив Президент.

Українці світу вийдуть на міжнародну акцію проти агресії РФ

06.10.2016 13:17

Під гаслом "Stop Putin's War In Ukraine" 14 жовтня у багатьох країнах Євросоюзу, а також у США, Китаї, Австралії та Україні пройдуть міжнародні громадські акції на підтримку України.

Їх учасники планують пікетувати дипломатичні місії Росії, а також урядові будівлі у країнах проживання, щоб знову привернути увагу політиків і дипломатів до ситуації на сході України та в Криму, повідомила на своїй сторінці у Facebook координатор акції Ірина фон Бург (Швейцарія).

Українці у Франції просять парламент країни сприяти звільненню Сущенка

06.10.2016 12:07

Репрезентативний комітет української громади у Франції звернувся до двох палат національного парламенту держави, до лідерів усіх політичних фракцій із проханням сприяти звільненню незаконно затриманого у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це йдеться у заяві Комітету, яка є у розпорядженні Укрінформу.

МЗС викликало російського консула

06.10.2016 11:32

Міністерство закордонних справ України викликало сьогодні консула Росії в Україні через перешкоджання допуску українського консула до затриманого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про агентству повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

«Міністерство закордонних справ направило другу ноту до МЗС Росії у зв'язку з тим, що наші вимоги допустити українського консула до незаконно затриманого Романа Сущенка ігноруються. Окрім того, МЗС викликало для пояснень російського консула в Україні, оскільки порушується законне право на захист українських громадян», - сказала Беца.

Журналісти під посольством РФ у Києві вимагають звільнити Сущенка

06.10.2016 11:19

Під Посольством Російської Федерації в Україні журналісти, блогери та колеги неправомірно затриманого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка вимагають його звільнення.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, близько 30 співробітників інформагентства, представників Незалежної медіа-профспілки України тримають плакати: "Я теж кореспондент. Свободу Роману Сущенку!". Крім того, на огорожі дипмісії вивішено великий плакат із зображенням Сущенка, якого у кайданках ведуть співробітники ФСБ РФ, і написом: "Kremlin! Stop kidnapping!!!" ("Кремль! Припини викрадення!!!").

Росія досі не пускає консула до Сущенка - адвокат

06.10.2016 09:18

До неправомірно затриманого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка все ще не пускають консула. Про це заявив адвокат Марк Фейгін в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Я вчора ввечері вже розмовляв із Геннадієм Брескаленком, консулом України в Москві, і він мені підтвердив, що так і не отримав відповіді зі слідчого управління ФСБ, хоча розмовляв зі слідчим щодо його права відвідування Романа Володимировича в СІЗО "Лефортово". Поки що на сьогодні - ні", - сказав він.

Адвокат додав, що вчора і йому не вдалося потрапити до свого підзахисного.

Путін захоче виторгувати Сущенка на когось зі своїх - нардеп

06.10.2016 04:16

Ситуацію зі затриманим журналістом Романом Сущенком треба розцінювати не як диверсію ФСБ, а як викрадення заручника.

Про це у ефірі Еспресо.TV сказав народний депутат від фракції "Народний фронт" Ігор Лапін.

"Путін затримав Савченко. Ми політв'язня Савченко звільняємо, а віддаємо йому двох бандюків. Зараз Путін знову скаже когось йому віддати з тих сепарів, якій скоїли тяжкі злочини", - сказав він.

На думку Лапіна, тепер Сущенка будуть використовувати як заручника для подальших переговорів, тому слід говорити не про незаконне затримання Росією Сущенка, а про те, що Кремль захоплює заручників.

Фейгін: Кремль розгорнув кампанію з дискредитації Сущенка

06.10.2016 02:57

Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, неправомірно затриманого в Москві, розповів про кампанію, що її розгорнув Кремль проти нашого кореспондента.

«Зараз абсолютно очевидно видна антикампанія Кремля проти Романа Сущенка. Вона йде в Росії, на Заході – це зрозуміло, звично, хоча є деякі неприємні деталі. Але особливо турбує ситуація з нею в Україні», - зазначив Фейгін.

За його словами, справа навіть не в провокаційній заяві представників Опозиційного блоку, застосовують принцип презумпції невинуватості не до свого співгромадянина, а до ФСБ. Турбує, як в цілому швидко, вірусно поширюється, в тому числі і в Україні, кремлівський меседж «Ні, там справа «темна», там щось не так...».

Сайдік: Питання Сущенка на засіданні контактної групи у Мінську не звучало

05.10.2016 22:37

Під час сьогоднішнього засідання групи у Мінську питання щодо заарештованого у Росії українського журналіста Романа Сущенка не звучало.

Про це він сказав спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік/

Слідчий запросив Фейгіна на пред'явлення обвинувачення Сущенку 7 жовтня

05.10.2016 18:51

Слідчий запросив адвоката Марка Фейгіна, який захищає кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, на пред'явлення обвинувачення журналістові в п'ятницю, 7 жовтня. Про це Фейгін розповів у середу кореспондентові Укрінформу.

За словами Фейгіна, йому вже зателефонував слідчий Креков Д.А. і повідомив, що в п'ятницю, 7 жовтня, о 14.30 за московським часом в СІЗО «Лефортово» відбудеться пред'явлення обвинувачення Сущенку.

Фейгін пояснив, як можна передати Сущенку книги

05.10.2016 18:50

Крім того, Фейгін роз'яснив, як треба передавати книги: "Ті, хто хоче передати книги Роману Сущенку у в'язницю, може замовляти їх тільки через інтернет магазини "ОЗОН" і "БІБЛІО-ГЛОБУС". У замовленні потрібно вказати адресу: 111020, м.Москва, Лефортовський Вал, будинок 5, СІЗО Лефортово, Е20, а/с 201, для Сущенка Романа Володимировича, 1969 року народження", - написав адвокат у Твіттері.

Україна має докласти великих зусиль, щоб визволити Сущенка - Нацрада

05.10.2016 18:06

Незаконний арешт українського журналіста Романа Сущенка цілком вписується в дії держави-терориста, на яку перетворилася Росія. І Україна має докладати великих зусиль задля його визволення. На цьому наголосив член Національної ради Сергій Костинський у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Щодо нашого колеги Романа Сущенка - це дуже болісна новина для всіх нас. Я це кажу як кримчанин, а велика кількість моїх земляків перебуває в СІЗО. І є така інформація, - не знаю, чи підтверджується вона, чи ні, - що ті люди, які пропали в Криму, про яких нічого невідомо, яких шукають батьки, вони є в СІЗО. І тут така сама ситуація. На жаль, Російська Федерація стала державою-терористом. І сьогодні Україна має докладати великих зусиль для того, щоб звільнити нашого журналіста. Я дуже сподіваюся, що це вдасться зробити - як це відбулося з Геннадієм Афанасьєвим, з Надією Савченко та іншими. Але це той хрест, який несе Роман і вся Україна разом з ним", - підкреслив Сергій Костинський.

Фейгін: Весь день простояв у черзі в Лефортово, до Сущенка не потрапив

05.10.2016 17:52

"Весь день з 9 ранку я простояв у черзі до СІЗО-2 до Романа Сущенка, але так і не потрапив до нього. Про яке право на захист може йти мова?", -  написав адвокат у своєму Твіттері.

Російського омбудсмена просять, щоб консула допустили до Сущенка

05.10.2016 17:20

Посольство України в Російській Федерації звернулося до Уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з проханням негайно допустити консула до ув'язненого громадянина України, журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це Укрінформу повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

"Станом на 17 год. Слідчий комітет Росії не надав дозволу на відвідання українським консулом затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка. У зв'язку з цим посольство України в РФ звернулося також до Уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з проханням негайно допустити консула до ув'язненого громадянина України", - сказала Беца.

МІП контролює ситуацію з Сущенком щохвилини - Стець

05.10.2016 16:10

Міністерство інформаційної політики цілодобово контролює ситуацію із незаконно затриманим у РФ журналістом Укрінформу Романом Сущенком. Про це заявив міністр інформаційної політики Юрій Стець на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформполітики у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас він додав:"Ми проводимо діалог з Міністерством юстиції, щоб, як частина Кабміну України, надавало юридичну допомогу і використовувало всі можливості України для того, щоб дипломатичним шляхом ми могли впливати на ситуацію з викраденням і арештом нашого з вами співгромадянина - журналіста Укрінформу Романа Сущенка".

Росія досі не дозволила консулу зустріч із Сущенком - МЗС

05.10.2016 15:56

Росія досі не надала дозвіл українському консулу на зустріч із незаконно затриманим журналістом Укрінформу Романом Сущенком. Про це заявив заступник директора департаменту консульської служби МЗС України Олександр Гаман на засіданні комітету з питань свободи слова та інформполітики у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Станом на сьогодні дозволу для консула на побачення (з Сущенком - ред.) немає. Перше звернення на допуск до нього було направлене ще 2 жовтня... Консул фактично днює і ночує під слідчим комітетом РФ", - сказав він.

У Лефортово знову поміняли правила проходу для адвокатів – Фейгін

05.10.2016 15:51

Марк Фейгін, що захищає кореспондента Укрінформу Романа Сущенко, повідомив, що у Лефортово знову змінюють правила проходу для адвокатів. Відповідне оголошення він оприлюднив у Твіттері.

Раніше Фейгін заявляв, що історія з чергами в СІЗО Лефортово виглядає вкрай дивно. Щоп'ятниці проходить розіграш можливості потрапити до підзахисних без черги - 10 адвокатів. Інші займають чергу.

"Рік тому такої ситуації не було. За бажання її можна було вирішити. Зробити 20 кабінетів замість 6. Зробити електронний запис, як в інших СІЗО. А в такій ситуації легко маніпулювати. Особливо з урахуванням того, що в Лефортово сидять такі "соковиті" клієнти, як "Шакро Молодой", як екс-губернатор Комі В'ячеслав Гайзер", - писав адвокат в день, коли йому так і не вдалося потрапити до Сущенка.

Українська делегація говоритиме про Сущенка на сесії ПАРЄ

05.10.2016 15:46

У рамках четвертої частини сесії ПАРЄ, яка розпочинає роботу 10 жовтня, українська делегація порушуватиме питання щодо звільнення незаконно затриманого журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це у коментарі кореспондентові агентства заявив голова Постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв.

"Ясна річ, що ми підніматимемо це питання під час наших діалогів з іншими делегаціями, і коли буде "український день" у середу, 12 жовтня, ми теж про це говоритимемо", - відповів Ар'єв на запитання, чи планують парламентарії порушувати питання звільнення Сущенка під час сесії ПАРЄ.

Клімкін очікує, що консула пустять до Сущенка вже сьогодні

05.10.2016 15:16

Міністр закордонних справ Павло Клімкін сподівається, що український консул буде допущений до власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в СІЗО Лефортово сьогодні. Про це він сказав журналістам після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми, по-перше, вибиваємо цей доступ. Дуже сподіваємося, що він буде найближчим часом. Дуже сподіваюся, що сьогодні. Вчора пан Фейгін був у Романа, знає, в якому він стані. Ми повинні працювати по збільшенню, зміцненню політичного тиску всіх країн, тому активно розмовляємо з нашими колегами. Я розмовляю з нашими колегами, з міністрами, міжнародними організаціями, щоб чітко сказати Росії, що така провокація не пройде", -  сказав Клімкін.

У Меркель чекають від Кремля доказів провини Сущенка

05.10.2016 14:55

У Німеччині стежать за справою затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка і чекають, що російська влада надасть переконливі докази, якщо такі є. Про це у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу сказав речник МЗС ФРН Мартін Шефер.

"Якщо є підстави для арешту, то ми чекаємо, що підстави для висунення таких обвинувачень буде представлено", - заявив Шефер.

Дипломат запевнив, що в Німеччині "дуже уважно" стежать за всіма подіями у відносинах між Україною і Росією, які не лише один для одного є великими сусідами, а також і сусідами Європейського Союзу. Арешт українського журналіста у Берліні також "взяли до відома".

Читайте також: Фейгін іде у СІЗО на другу зустріч до Сущенка

Шефер наголосив: "з точки зору федерального уряду, ми б хотіли, щоб усі журналісти - чи то в Німеччині, в Росії, в Україні або будь-якій іншій країні світу - могли вільно виконувати свою роботу, а свобода преси поважалася".

Фейгін іде у СІЗО на другу зустріч до Сущенка

05.10.2016 14:21

Про це він повідомив кореспондент Укрінформу. "Сподіваюся бути в СІЗО у Романа буквально за 5-10 хвилин. Коло питань дуже широке. Від суто юридичних до побутових", - сказав Фейгін.

Учора, у вівторок, після відвідування свого підзахисного Марк Фейгін повідомив, що Роман Сущенко своєї провини не визнав. А висунені проти нього обвинувачення адвокат назвав "фуфелом".

Європейські ЗМІ відреагували на арешт Москвою журналіста Укрінформу

05.10.2016 12:56

Низка впливових видань Європейського Союзу оприлюднили позицію Міністерства закордонних справ України щодо незаконного затримання у Москві власного кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка.

"Київ вважає, що арешт кореспондента інформаційного агентства "Укрінформ" у Парижі Романа Сущенка є використанням "політичного заручника у своїй гібридній агресії", - пише найвпливовіша газета Франції Le Monde.

На захист Романа Сущенка також виступив британський видавець і журналіст, друг України Гарі Картрайт.

У своїй публікації він наголошує, що такі дії Кремля спрямовані не лише проти Романа, а й відносно усіх демократичних цінностей та свободи слова.

Публікацію Картрайта також поширило брюссельське видання EU Reporter, яке висвітлює події у Європейському Союзі та загалом у регіоні та у світі.

Україна закликає ОБСЄ сприяти звільненню Сущенка

05.10.2016 12:52

Делегація України закликала головування в ОБСЄ та Представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації відреагувати на затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка та сприяти його звільненню з російського полону. Про це йдеться у заяві делегації України на 1114-му засіданні Постійної ради ОБСЄ.

"Ми закликаємо головування в ОБСЄ та Представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації відреагувати на цей недопустимий випадок переслідування українського журналіста в порушення зобов'язань ОБСЄ в Росії і міжнародних зобов'язань, а також використати всі доступні інструменти для його негайного і безумовного звільнення", - йдеться у заяві, виголошеній Постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігорем Прокопчуком.

Читайте також: Рада закликає світ до спільних дій для звільнення Сущенка та Семени

У заяві також міститься заклик до Росії про негайне звільнення українського журналіста.

Рада закликає світ до спільних дій для звільнення Сущенка та Семени

05.10.2016 11:34

Народні депутати ухвалили Заяву Верховної Ради "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени", у якій закликають міжнародну спільноту консолідувати зусилля щодо звільнення журналістів. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідну постанову №52/20 підтримали 245 нардепів.

Відповідно до тексту Заяви, Верховна Рада звертається до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени.

Верховна Рада також закликає засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка.

"Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації", - йдеться в Заяві.

Сущенка затримали для обміну на російських диверсантів - Чубаров

05.10.2016 11:13

Російські спецслужби взяли журналіста Укрінформу Романа Сущенка в заручники, аби згодом обміняти на своїх диверсантів, затриманих в Україні. Таку думку Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від фракції БПП Рефат Чубаров висловив у коментарі кореспондентові агентства.

"Я більше схиляюся, що він (Сущенко - ред.) - заручник. Заручник і не більше. Росія час від часу буде вдаватися до таких дій, аби витягувати своїх людей. На жаль, ми не знаємо цих (російських - ред.) диверсантів, а, можливо, і на добре, бо це є методи роботи спецслужб", - зазначив парламентарій.

Комітет захисту журналістів вимагає від Росії звільнити Романа Сущенка

05.10.2016 06:18

Російська влада повинна негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка, заявила після проведення власного розслідування ситуації впливова міжнародна організація Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ).

Відповідна заява розміщена на офіційному сайті Організації

"Якщо російська влада має хоча б якісь докази на підтвердження своїх заяв, що Роман Сущенко є шпигуном, або щось інше, що суперечить тому, що він є журналістом у відпустці, нехай вони оприлюднять це без затримки... Ми закликаємо Росію звільнити Романа Сущенка й припинити карати українських журналістів через напружені відносини між урядами Росії і України", - наголосила з цього приводу координатор Програми по Європі і Центральній-Азії Комітету захисту журналістів Ніна Огнянова.

Канада вимагає від Росії дотримання прав Сущенка

04.10.2016 22:58

Канада занепокоєна затриманням у Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка та вимагає дотримання його прав.

Про це заявив речник МЗС Канади Остін Жан.

«Ми стурбовані, що український журналіст Роман Сущенко був затриманий ФСБ. Ми розраховуємо на дотримання правових процедур у справі пана Сущенка, зокрема забезпечення йому належного доступу до консульської та правової допомоги», - сказав він, наголосивши при цьому, що Канада уважно стежитиме за розвитком ситуації навколо цього затримання.

Звинувачення Сущенку пред'являть 7 жовтня - Фейгін

04.10.2016 21:40

Адвокат журналіста Укрінформу Марк Фєйгін заявляє, що звинувачення Роману Сущенку буде пред'явлене у п’ятницю, 7 жовтня.

Як підкреслив захисник, у ФСБ немає жодних доказів причетності Сущенка до шпіонажу.

"Зміст справи абсолютно нульовий, і те, що там написано, ніяким шпигунством не може бути. Нехай ФСБ саме виправдовується за те, що зробила. У будь-якому випадку, в п'ятницю буде пред'явлення звинувачення. Завтра я буду у Романа і ми вирішимо, що ми будемо робити далі", – сказав Фєйгін в ефірі Громадського.

Росія досі не дала дозволу консулу на зустріч із Сущенком - МЗС

04.10.2016 19:43

Українське консульство досі не отримало дозволу на зустріч з журналістом Романом Сущенком, заявила Укрінформу речник Міністерства закордонних справ Мар'яна Беца. 

"Українське консульство в Росії дотепер не має жодної реакції з боку російської сторони щодо доступу до українського журналіста, незважаючи на неодноразові звернення, прохання і направлення відповідних документів слідчим органам ФСБ та МЗС Росії. Станом на цю годину, 19:00, український консул не має доступу до громадянина України Романа Сущенка. Але МЗС продовжує тиск з метою надання негайного дозволу на його відвідання", - підкреслила Беца.

Сущенко готовий до тяжкої боротьби за своє звільнення - адвокат 

04.10.2016 19:35

Неправомірно затриманий в Москві журналіст Укрінформу Роман Сущенко усвідомлює, яка тяжка боротьба на нього чекає, і готовий до неї. Про це розповів в коментарі кореспондентові агентства адвокат Марк Фейгін за підсумками 15-хвилинних відвідин свого підзахисного.

Європарламент вимагає від Путіна негайно звільнити Сущенка. Заява

04.10.2016 19:10

Європейський парламент оприлюднив офіційну заяву до президента Росії Володимира Путіна та керівництва ЄС вжити всіх заходів щодо звільнення кореспондента Укрінформу Романа Сущенка. Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у Європарламенті.

"Депутати Європарламенту особливо занепокоєні незаконним затриманням 30 вересня Російською Федерацією українського журналіста Романа Сущенка", - наголосили у ЄП.

У Євросоюзі вважають, що така ситуація із Сущенком є тривожним сигналом для всіх, хто захоче відвідати РФ.

"Ми вимагаємо негайного звільнення Романа Сущенка", - зазначили у законодавчому органі ЄС.

Сущенко дякує за підтримку і просить не турбуватися дружину й доньку

04.10.2016 18:46

Незаконно затриманий у Москві український журналіст Роман Сущенко дякує всім за підтримку і запевняє, що у нього все гаразд. Про це написав у своєму Твіттері адвокат українця Марк Фейгін.

"Роман дякує всім за підтримку. Просить не турбуватися дружину і доньку. Все гаразд", - зазначив Марк Фейгін.

За справу Сущенка узявся міжнародний Комітет захисту журналістів

04.10.2016 18:19

Міжнародна організація "Комітет захисту журналістів" (CPJ), штаб-квартира якої розміщується в Нью-Йорку, зайнялася справою арешту кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в Росії. Про це Укрінформу повідомили в самому комітеті у відповідь на журналістський запит.

"Наша програма по Європі та Центральній Азії (ECA program) в курсі його (Романа Сущенка. – Ред.) справи та проводить розслідування, щоб у незалежний спосіб встановити деталі того, що сталося", - відповіли в CPJ.

Комітет підтримки журналістів є незалежною неприбутковою організацією, яка бореться за свободу ЗМІ по всьому світу. Комітет захищає права журналістів, "щоб вони могли повідомляти новини, не побоюючись репресій".

Лефортовський суд отримав скаргу щодо арешту Сущенка

04.10.2016 18:11

У Лефортовському суді Москви заявляють про отримання скарги щодо арешту українського журналіста Романа Сущенка. Про це  повідомляє Радіо Свобода.

"Надійшла скарга адвоката на постанову суду про обрання щодо Сущенка запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Захисник просить скасувати ухвалену постанову й обрати стосовно його підзахисного більш м’який запобіжний захід", - заявила речниця суду Катерина Краснова.

Фейгін: Сущенко не визнає провини

04.10.2016 17:57

Адвоката Марка Фейгіна нарешті пустили на побачення до його підзахисного, кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в СІЗО "Лефортово". Про це адвокат нашого кореспондента Романа Сущенка написав у своєму Твіттері.

"Я вийшов від Романа Сущенка з Лефортово! Лише 15 хвилин.

Отже, Сущенко не визнає провину! Встиг почитати постанову про порушення. Навіть з поваги до держтаємниці, але ... Це ж фуфел!"

Репортери без кордонів: Росія повинна негайно відпустити Сущенка

04.10.2016 17:53

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» вимагає від російської влади негайно звільнити журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це кореспондентові Укрінформу у ФРН заявили в німецькому відділенні організації.

«Репортери без кордонів» закликають російську владу до негайного і безумовного звільнення кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка», - заявили у відділенні.

Захисники прав журналістів підкреслюють, що затримання українського журналіста було проведено з порушенням законів, зокрема, йому не дозволили повідомити про це рідних, а також не допускають до нього адвоката.

«Ми шоковані арештом Романа Сущенка, про який навіть його дружина дізналася через два дні, після того як його абсолютно випадково в СІЗО виявили правозахисники», - каже керівник берлінського відділення Крістіан Мюллер.

Він підкреслив, що дії проти Сущенка грубо порушують міжнародні норми, а звинувачення у шпигунстві є «абсурдними».

«Репортери» нагадують, що в рейтингу країн за рівнем свободи преси Росія стоїть на 148 місці зі 180.

Росія спробує сфабрикувати справу Сущенка – правозахисник

04.10.2016 16:26

Усе вказує на те, що справу кореспондента Укрінформу Романа Сущенка спробують в Росії сфабрикувати. Необхідною є реакція міжнародної спільноти і правові заходи, щоб цього не допустити. Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу у Варшаві повідомив експерт Гельсінської фундації з прав людини Ленур Керімов.

"Перш за все, порушено права Романа Сущенка щодо гарантій для нього на етапі досудового слідства, тобто відсутність можливості мати адвоката від самого моменту затримання, і можливості поінформувати про цю ситуацію членів сім’ї. І по-друге, те, що йому відразу надали адвоката за призначенням і не хочуть допустити до нього представників українського консульства й адвоката Марка Фейгіна, дають дуже багато підстав вважати, що цю справу буде сфабриковано і її буде використано в якихось політичних інтересах Росії",- заявив правозахисник.

У Раді зареєстрували проект заяви щодо Сущенка та Семени

04.10.2016 15:15

На сайті Верховної Ради оприлюднили проект заяви щодо незаконного позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени.

Як зазначається на сайті парламенту, авторами проекту є 12 нардепів: Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ірина Луценко, Ірина Фріз, Ганна Гопко, Ольга Червакова, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Олена Кондратюк, Володимир Ар'єв, Марія Іонова та Сергій Лещенко. 

"Постановою Верховної Ради України "Про Заяву Верховної Ради України "Про забезпечення миру та стабільності на сході України" пропонується: звернутися до парламентів держав-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра, представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович щодо обставин незаконного затримання та позбавлення свободи українських журналістів Р.Сущенка та М.Семени”, - йдеться у пояснювальній записці до проекту. 

Автори документа вважають за необхідне запропонувати цим інституціям та посадовим особам вжити заходів щодо консолідації зусиль міжнародного співтовариства задля звільнення українських журналістів Сущенка та Семени, сприяння негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до незаконно утримуваного кореспондента Укрінформу Сущенка, а також – засудити відповідні дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини.

У проекті постанови про заяву ВР зазначається, що 30 вересня 2016 року за нез'ясованих обставин у Москві представниками ФСБ було затримано українського журналіста, спеціального кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка, який прибув на територію Росії з метою відвідати близьких родичів. Російська влада безпідставно звинуватила його у шпигунстві. 1 жовтня відбувся закритий суд, який прийняв рішення арештувати українського журналіста на 2 місяці. При цьому українську сторону про факт затримання громадянина України було поінформовано лише 2 жовтня. 

Сущенко - не єдиний український журналіст, проти якого сфабриковано надумані справи. Зокрема, проти іншого громадянина України, журналіста Миколи Семени, також було сфабриковано справу за надуманими звинуваченнями. Незважаючи на протести української влади і журналістських організацій, Семені не дозволяють виїхати з окупованого Криму на лікування.

Цей журналіст, виконуючи свій професійний обов’язок та відстоюючи свою громадянську позицію, під час перебування на території материкової України у вересні 2015 року написав статтю «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», що була розміщена на інформаційному сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода».

19 квітня 2016 року працівники ФСБ РФ провели обшук помешкання Семени в тимчасово окупованому Криму, а пізніше порушили кримінальну справу за статтею про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ.

Не звертаючи увагу на стан здоров’я Семени, йому було відмовлено у виїзді до материкової частини України для лікування, що можна однозначно розцінювати як застосування тортур. У жовтні 2016 року проти нього продовжиться судовий процес за надуманими обвинуваченнями. 

Ці обидві справи та низка інших справ громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій нею території України, є яскравим свідченням того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України, з наступним висуванням абсурдних звинувачень. При цьому щодо затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури.

“Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти в заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати їхніх колег. Така злочинна мета не повинна бути досягнута”, - вважають автори проекту.

Проект документа був зареєстрований сьогодні. Його вже передано на розгляд керівництва українського парламенту та на опрацювання комітетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-