Рада закликає світ до спільних дій для звільнення Сущенка та Семени

Рада закликає світ до спільних дій для звільнення Сущенка та Семени

Заява
Укрінформ
Народні депутати ухвалили Заяву Верховної Ради "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени", у якій закликають міжнародну спільноту консолідувати зусилля щодо звільнення журналістів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідну постанову №52/20 підтримали 245 нардепів.

Відповідно до тексту Заяви, Верховна Рада звертається до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени.

Верховна Рада також закликає засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка.

"Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації", - йдеться в Заяві.

Верховна Рада нагадує, що 30 вересня 2016 року за нез'ясованих обставин у Москві представниками ФСБ було затримано українського журналіста, кореспондента Українського національного інформагентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка, який прибув на територію Росії з метою відвідати близьких родичів.

Також зазначається, що 1 жовтня відбувся закритий суд, який прийняв рішення арештувати Сущенка на два місяці. При цьому українську сторону про факт затримання громадянина України було поінформовано лише 2 жовтня.

"Російська влада безпідставно звинуватила його (Сущенка - авт.) у шпигунстві... Змушені також констатувати, що Роман Сущенко є не єдиним українським журналістом, проти якого сфабриковано надумані справи. Зокрема, проти іншого громадянина України, журналіста Миколи Семени, також було сфабриковано справу за надуманими звинуваченнями", - йдеться у Заяві

Парламент також заявляє , що ці та інші справи стосовно громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій нею території України, є яскравим свідченням того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України заручників, з наступним висуванням абсурдних звинувачень проти них.

"При цьому щодо затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури", - зазначається у тексті Заяви.

Наголошується, що парламент твердо переконаний - у вищезазначених випадках переслідування громадян України безпосередньо пов’язане із їхньою професійною журналістською діяльністю.

"Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти у заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати журналістів. Така злочинна мета не повинна бути досягнута", - підкреслили нардепи.

Як повідомляв Укрінформ, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, порушуючи всі міжнародні правила, затримали в Москві 30 вересня і звинуватили у шпигунстві, заявивши, що він є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР спростували обвинувачення ФСБ, наголосивши, що це "абсолютно не відповідає дійсності".

Московський суд заарештував Романа Сущенка до 30 листопада. Його адвокатові Марку Фейгіну не вдалося в понеділок потрапити до підзахисного; крім того, до журналіста не пускають і консула.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

19 квітня 2016 року «прокурор» Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи проти кримського журналіста Миколи Семени за публікацію у ЗМІ «сепаратистської» статті.

В ході обшуку у журналіста силовики вилучили два ноутбуки та інші носії інформації. Після допиту його відпустили під підписку про невиїзд. 28 квітня Семену викликали на черговий допит, за підсумками якого кримського журналіста перевели в статус обвинуваченого. Сам Микола Семена звинувачення на свою адресу заперечує. На підтримку кримського журналіста висловилися Міжнародна і Європейська федерації журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-