У Раді зареєстрували проект заяви щодо Сущенка та Семени

У Раді зареєстрували проект заяви щодо Сущенка та Семени

Укрінформ
На сайті Верховної Ради оприлюднили проект заяви щодо незаконного позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени.

Як зазначається на сайті парламенту, авторами проекту є 12 нардепів: Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ірина Луценко, Ірина Фріз, Ганна Гопко, Ольга Червакова, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Олена Кондратюк, Володимир Ар'єв, Марія Іонова та Сергій Лещенко. 

"Постановою Верховної Ради України "Про Заяву Верховної Ради України "Про забезпечення миру та стабільності на сході України" пропонується: звернутися до парламентів держав-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра, представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович щодо обставин незаконного затримання та позбавлення свободи українських журналістів Р.Сущенка та М.Семени”, - йдеться у пояснювальній записці до проекту. 

Автори документа вважають за необхідне запропонувати цим інституціям та посадовим особам вжити заходів щодо консолідації зусиль міжнародного співтовариства задля звільнення українських журналістів Сущенка та Семени, сприяння негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до незаконно утримуваного кореспондента Укрінформу Сущенка, а також – засудити відповідні дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини.

У проекті постанови про заяву ВР зазначається, що 30 вересня 2016 року за нез'ясованих обставин у Москві представниками ФСБ було затримано українського журналіста, спеціального кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка, який прибув на територію Росії з метою відвідати близьких родичів. Російська влада безпідставно звинуватила його у шпигунстві. 1 жовтня відбувся закритий суд, який прийняв рішення арештувати українського журналіста на 2 місяці. При цьому українську сторону про факт затримання громадянина України було поінформовано лише 2 жовтня. 

Сущенко - не єдиний український журналіст, проти якого сфабриковано надумані справи. Зокрема, проти іншого громадянина України, журналіста Миколи Семени, також було сфабриковано справу за надуманими звинуваченнями. Незважаючи на протести української влади і журналістських організацій, Семені не дозволяють виїхати з окупованого Криму на лікування.

Цей журналіст, виконуючи свій професійний обов’язок та відстоюючи свою громадянську позицію, під час перебування на території материкової України у вересні 2015 року написав статтю «Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму», що була розміщена на інформаційному сайті «Крим.Реалії» – проекту «Радіо Свобода».

19 квітня 2016 року працівники ФСБ РФ провели обшук помешкання Семени в тимчасово окупованому Криму, а пізніше порушили кримінальну справу за статтею про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ.

Не звертаючи увагу на стан здоров’я Семени, йому було відмовлено у виїзді до материкової частини України для лікування, що можна однозначно розцінювати як застосування тортур. У жовтні 2016 року проти нього продовжиться судовий процес за надуманими обвинуваченнями. 

Ці обидві справи та низка інших справ громадян України, які незаконно утримуються в Росії та на окупованій нею території України, є яскравим свідченням того, що Російська Федерація продовжує масово порушувати права людини, застосовуючи при цьому методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України, з наступним висуванням абсурдних звинувачень. При цьому щодо затриманих українців активно застосовуються психологічний тиск та фізичні тортури.

“Такими діями представники Російської Федерації намагаються взяти в заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, зокрема свобода слова, становлять основоположну цінність і суть їхньої роботи, а також залякати їхніх колег. Така злочинна мета не повинна бути досягнута”, - вважають автори проекту.

Проект документа був зареєстрований сьогодні. Його вже передано на розгляд керівництва українського парламенту та на опрацювання комітетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-