Україна закликає ОБСЄ сприяти звільненню Сущенка

Україна закликає ОБСЄ сприяти звільненню Сущенка

Заява
Укрінформ
Делегація України закликала головування в ОБСЄ та Представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації відреагувати на затримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка та сприяти його звільненню з російського полону.

Про це йдеться у заяві делегації України на 1114-му засіданні Постійної ради ОБСЄ.

"Ми закликаємо головування в ОБСЄ та Представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації відреагувати на цей недопустимий випадок переслідування українського журналіста в порушення зобов'язань ОБСЄ в Росії і міжнародних зобов'язань, а також використати всі доступні інструменти для його негайного і безумовного звільнення", - йдеться у заяві, виголошеній Постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігорем Прокопчуком.

У заяві також міститься заклик до Росії про негайне звільнення українського журналіста.

"Ми закликаємо Російську Федерацію негайно надати консульський доступ до Романа Сущенка відповідно до Віденської конвенції про консульські відносини. Ми закликаємо Росію негайно виконати свої зобов'язання перед ОБСЄ та міжнародні зобов'язання щодо свободи засобів масової інформації та свободи висловлювання думок і негайно звільнити пана Сущенка", - наголосив Прокопчук.

Як відомо, сьогодні  Верховна Рада звернулася яз заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. 

Власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка неправомірно затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають в СІЗО "Лефортово" і звинувачують у шпигунстві.

Московський суд заарештував Сущенка до 30 листопада. Його адвокатові Марку Фейгіну вчора  вдалося потрапити до підзахисного. Консула до журналіста не пускають.

Сущенко працює в Укрінформі з 2002 року, а власним кореспондентом агентства у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-