МВС Естонії: Країна готова до напливу українських біженців

МВС Естонії: Країна готова до напливу українських біженців

Укрінформ
Через прикордонпункти Лухамаа і Койдула до Естонії щодня в'їжджають 500-600 українських біженців, при цьому країна готова до подальшого міграційного тиску.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

У вівторок представники силових структур Естонії відвідали прикордонний пункт Лухамаа, після чого констатували, що прикордонники готові приймати набагато більше біженців від війни. Також є готовність стримати масовий незаконний перетин кордону.

«Що стосується масового перетину кордону, незаконного, то Департамент поліції та прикордохорони разом з Кайтселійтом (Сили самооборони, – ред.) до цього підготовлені. Нещодавно також відбулися великі навчання. Крім того, було внесено необхідні поправки до закону, які дають змогу масово пропускати через кордон і тримати ситуацію під контролем. Вважаю, що ми готові до цього», – сказав міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс.

Читайте також: Влада рф на вантажівках вивезла українських біженців з естонського кордону

Зазначається, що на російській стороні можливості потрапити до Естонії очікують кілька тисяч українських біженців. «Головне, що їм потрібно, це зігрітися, поїсти, отримати інформацію, як їхати далі, якщо вони не знають, де їхній автобус. І за потреби медичну допомогу», - зазначив глава МЗС.

Він також сказав, що не потрібно надсилати ковдри до прикордонних пунктів, більшість тих, хто прибуває, не хочуть залишатися в Естонії.

«Тих, хто хоче, автобусом довозять до Тарту, їх там приймають у центрі і ними займаються. Інші хочуть просто зігрітися та рушити далі до Європи», – пояснив Ляенеметс.

Читайте також: На кордоні росії з Латвією та Естонією – складна ситуація з українськими біженцями

Наприкінці вересня і на початку жовтня на російських прикордонних пунктах з Естонією та Латвією зібралися величезні черги, здебільшого в них стоять українські біженці. Вони опинилися в росії після повномасштабного вторгнення в Україну і намагаються виїхати до країн Євросоюзу, але по кілька діб не можуть перетнути кордон: за словами очевидців, російська сторона перевіряє документи вкрай повільно.

Видання «Медуза» опублікувало репортаж з російської сторони кордону. Українські біженці змушені проходити "фільтрацію". Вони мерзнуть на вулиці, сплять у залах очікування прикордонних пунктів, російські волонтери намагаються допомогти їм з їжею, водою та ночівлею. Багато хто в таких умовах хворіє.

Читайте також: Естонія не визнає результатів російських «референдумів»

Один з очевидців розповів, що росіян та естонців російські прикордонники пропускають швидко. Коли один російський громадянин став у чергу з українськими біженцями і почав обурюватися, співробітниця прикордонної служби рф сказала йому, вказавши на чергу з росіянами: «Та заспокойтеся, он там стоять нормальні люди». "Ми зрозуміли, що нас тримають за худобу", - резюмував біженець.

Як повідомляв наприкінці вересня президент Естонії Алар Каріс, його країна прийняла близько 55 тисяч українських біженців. Десятки тисяч біженців проїжджають Естонію транзитом і вирушають далі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-