Анна Музичук - віце-чемпіонка світу

Анна Музичук - віце-чемпіонка світу

Укрінформ
На тай-брейку фінального матчу за звання чемпіонки світу з шахів Анна Музичук поступилася китаянці Тань Чжуньї – 0,5:1,5.

Згадується старий анекдот, коли Хрущов біг з Ейзенхауером удвох стометрівку. Ейзенхауер переміг. Проте совєцька преса написала: Хрущов став другим, а Ейзенхауер - передостаннім.

Не будемо уподібнюватися тим журналістам і поздоровимо китаянку із чемпіонським званням. Тань грала не так сильно, як уперто. Не раз, і не два вона була близька до того, щоб достроково залишити цей чемпіонат, та кожного разу, як той Колобок уникала цього.

Тож, розповімо, як закінчився цей драматичний чемпіонат.

Музичук зрівнює рахунок

Перед третьою партією становище Анни Музичук було кепським. Вона відставала в рахунку, а в разі поразки ця зустріч стала б останньою. Анна білими зіграла всьоме в цьому турнірі 1.е4. І цього разу (як і в першій партії цих дівчат) китайська шахістка надала перевагу французькому захисту. Та, китаянка цього разу змінила варіант, слушно побоюючись несподіванки від суперниці. Але ж до цього Тань ніколи не грала французький захист ані білими, ані чорними.

Невже можна вивчити цілий дебют за півдня? Отож, якщо перша французька партія стала відмінним психологічним кроком з боку представниці Піднебесної та її команди, то цього разу це більше нагадувало блеф.

Звичайно, Анна не очікувала цього варіанту, але була готова "взагалі". Адже їй знайома канва цього варіанту, його ідеї. Утім, українка грала, не поспішаючи, ретельно обмірковуючи кожний хід. Натомість її суперниця розіграла дебют дуже швидко і, як на мене, це був ще один із елементів блефу. Мовляв, у мене всі ходи записані.

Проте, швидко не значить добре. І перед своїм чотирнадцятим ходом Музичук замислилася на півгодини, весь час поглядаючи на короля чорних. За цей час прихильники львів’янки (особливо ті, хто має комп’ютери) вже знали: жертва слона веде її, якщо не до перемоги, то до великої переваги.

Але, як наважитися на те, щоб віддати фігуру, коли знаєш, що поразка буде останньою, а у суперниці, можливо, все проаналізовано? І тут треба сказати, що Аня насправді молодець. Вона відкинула вбік усі розрахунки не шахового характеру і наважилася на жертву.

Виявляється, нічого за душею у суперниці не було. Хоча китаянка продовжувала грати швидко, але я пояснюю це її страшенною втомою. Вона просто не могла змусити себе думати.

Анна швидкою і сильною грою довела партію до перемоги на 32-у ході. Рахунок матчу став – 1,5:1,5. Четверта партія, в якій білий колір був у Тань, виявилася найбільш сухою та безбарвною. Відчувалося, що обидві шахістки не заперечують проти нічиєї, яку вони й зробили, зігравши трохи більше, ніж півтори години. Отож, чотири основні партії завершилися рівновагою - 2:2.

Перед тай-брейком

Таким чином дівчата подарували всім прихильникам стародавньої гри нервове видовище - тай-брейк. Він скаладався з двох партій у швидкі шахи - по 25 хвилин у кожної шахістки, причому за кожний зроблений хід, починаючи з першого, додається по 10 секунд.

Здавалося, у Анни Музичук були кращі шанси. Перед Новим роком вона стала чемпіонкою світу із швидких шахів та бліцу. Отож, грає в них цілком пристойно. Це її перший тай-брек на чемпіонаті, тоді, як для суперниці він буде вже четвертим. Отож, більш втомленою мала б бути представниця Піднебесною. Також Музичук мала перевагу в дебютній підготовці. Ну й нарешті все ж таки перевага в класі була на боці нашої шахістки.

На користь китаянки свідчило те, що вона виграла в Тегерані вже три тай-брейки, причому два з них на Армагеддоні (вирішальної партії, де білі мають п’ять хвилин проти чотирьох, але мусять обов’язково перемогти). Словом, Тань є відмінним бійцем, яка відчайдушно бореться до кінця. Ще одне: у класичних партіях Тань грала швидше за суперницю.

Війна нервів

Саме додаткове змагання стало справжньою війною нервів, яка була подекуди далека від чистої шахової творчості. У першій партії Музичук грала білими. Її суперниця обрала російську партію. Колись вона входила до репертуару китаянки. Вона навіть застосувала її проти самої Анни у 2011 році.

Та цього разу львів’янка обрала інше продовження, і до 13-го ходу зустріч розвивалася точно, як у партії сестер Музичук. Та потім білі застосували новинку. Вони дістали позицію з великими шансами на перемогу. Навіть виграли пішака, до того ж в Анни було набагато більше часу. Та над краєм прірви Тань грає просто неймовірно. Кілька разів білі могли зіграти краще і, мабуть, довести зустріч до перемоги, але це вже були не лише шахи. Партія закінчилася внічию.

У другому двобої Музичук у слов’янському захисті чорними була близька до того, щоб зрівняти гру. Але весь час їй не вистачало якоїсь дрібниці. У ситуації страшної нервової напруги і великого цейтноту львів’янка припустилася невиправної помилки і змушена була зупинити годинник. 1,5:0,5 - на тай-брейку, а загальний рахунок - 3,5:2,5 на користь Тань Чжуньї, яка стала шістнадцятою королевою шахів. Вона також виграла перший приз - 60 тисяч доларів.

Китаянка не є шаховим вундеркіндом, хоча виграла світові першості серед дівчат. Тепер матч за корону пройде наступного року між китаянками: Тань та Ю Венью (переможницею Гран Прі ФІДЕ).

І все ж Анна – молодець!

Було б вельми несправедливо не віддати належне Анні Музичук. З точки зору шахової творчості вона була найкращою на чемпіонаті. Набрала в класичних партіях 11 очок з 14-ти. Підвищила рейтинг на 18 пунктів, що в змаганнях за нокаут-системою є видатним досягненням! Звичайно, на нашу шахістку після вирішальної партії було боляче дивитися. Анно, вдар лихом об землю! Ти ж - віце-чемпіонка світу. А твоя корона, я певен в цьому, ще попереду.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-