Ліміт помилок Музичук уже вичерпала...

Ліміт помилок Музичук уже вичерпала...

Укрінформ
У фінальному матчі за звання чемпіонки світу між українкою Анною Музичук та китаянкою Тань Чжун І, що триває у Тегерані, явною фавориткою була Анна Музичук. І тому кілька причин.

Українка вже є двічі чемпіонкою світу: у швидких шахах і в бліці, а ці корони вона завоювала перед самим Новим роком. Її переможна хода нинішньому чемпіонаті теж була вражаючою. Анна жодного разу не доводила справу до тай-брейку, здобувши перемоги в основний час. Більше того, усі партії білими вона виграла.

Натомість Тань двічі грала не просто тай-брейки, а й армагддони (тобто вирішальні бліц-партії) за рахунку 4:4. А значить,  її втома була величезною.

Крім того, існує іще один чинник, який, на мою думку, мав би датися взнаки. Адже китаянка зіграла чорними і білими по півтора десятка партій, отож її дебютні ідеї мали б десь вичерпатися...

Але не все так сталося, як гадалося.

Французький сюрприз китаянки

На незмінний хід Анни 1.е4 Тань здивувала суперницю, обравши чорними французький захист, який не лише не зустрічався в китаянки на чемпіонаті світу, а який вона не застосовувала в серйозних партіях ніколи, якщо вірити комп'ютерній базі. До того ж представниця Піднебесної обрала варіант, пов'язаний з розміном пішаків на третьому ході.

Очевидно, вона мала на увазі партію Анни Музичук, що була зіграна ще сім з половиною років тому. І Анна пішла на повторення цього варіанту. Можливо, це було не найкращим рішенням. Принаймні дебютні ходи китаянка відбарабанила за лічені хвилини. 

Невдовзі гра спростилася, і суперниці погодилися на нічию на 42-у ході. Уявляєте собі, як добре спрацював тренерський штаб китайської шахістки, який після такої кількості зіграних нею партій, підготував таку несподіванку.

Чорний день для чорних

Наступного дня Музичук чорними цілком слушно обрала надійний слов'янський захист. І знову Тань піднесла сюрприз вже на п'ятому ході. Та львів'янка добре розібралася на початку партії, звела гру до знайомого варіанту і в районі десятого ходу цілком зрівняла гру. 

Але, мабуть, то був не день Анни, незважаючи на те, що саме у вівторок їй виповнилося 27 років. Вона була буквально несхожа на себе. Чорні зробили три помилкові ходи конями, після яких рівна позиція перетворилася на майже безнадійну. Але саме в цей момент китаянка схибила і дала можливість суперниці вислизнути з тисків. На жаль, Музичук не забрала конем чужого пішака, а після млявого ходу турою, врятуватися було вже вельми складно. На 56-у ході Анна склала зброю.

Рахунок матчу став 1,5:0,5 на користь китаянки. Грати лишилося дві партії. Але сьогоднішня, де Аня грає білими, безумовно, є набагато важливішою. 

Що зіграє Тань сьогодні?

Шанси відігратися ще є. По-перше, думається, що найгірший день у нашої шахістки вже позаду. По-друге, на цьому чемпіонаті Тань грала набагато гірше, коли вела в рахунку. І по-третє, а що все ж таки грати китаянці на 1.е4? Повторити варіант французького захисту? Цілком можливо, але не дуже безпечно. Думається, що штаб Музичук (а такий, певна річ, є, хоча й віртуальний)  буде повністю готовий до такого перебігу подій. Ну, а захист Уфімцева або сіціліанський захист, які входять до постійного репертуару Тань, українка буде лише вітати. Утім, побачимо. Чекати лишилося недовго. Щасти тобі, Анно!

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-