Правозахисники закликають негайно госпіталізувати та звільнити громадянську журналістку Данилович

Правозахисники закликають негайно госпіталізувати та звільнити громадянську журналістку Данилович

Укрінформ
Правозахисні, громадські організації закликали негайно забезпечити госпіталізацію незаконно ув’язненої громадянської журналістки Ірини Данилович, звільнити її та припинити політично мотивоване переслідування за її громадську та журналістську діяльність.

Про це йдеться в спільній заяві правозахисних організацій, яку поширив Центр прав людини ZMINA у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Ми закликаємо негайно забезпечити госпіталізацію громадянської журналістки Ірини Данилович, яка вже п’ять місяців не отримує у слідчому ізоляторі жодної медичної допомоги. Весь цей час вона зазнає страждань та фізичного болю. Без термінового та комплексного лікування хвороба Данилович може призвести до смерті, як це вже сталося з кримськими політичними в’язнями Костянтином Ширінгом та Джемілем Гафаровим”, - йдеться у заяві. 

Наголошується, що Данилович співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”, захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, писала про порушення їхніх прав.

Читайте також: Стан незаконно засудженої журналістки Данилович погіршуєтьсяЛубінець

Після викрадення 29 квітня 2022 року, ув’язнення та фабрикації кримінальної справи Данилович майже втратила слух, постійно відчуває головний біль, проблеми з координацією рухів і підозрює, що перенесла в ув'язненні як мінімум один мікроінсульт. Через це вона не в змозі закінчити знайомитися з матеріалами судових засідань, в яких раніше виявила кілька підробок та фальсифікацій. 

“Ми вимагаємо звільнення незаконно засудженої журналістки Ірини Данилович та припинення політично мотивованого переслідування за її громадську та журналістську діяльність”, - наголошується в заяві. 

Документ підписали Центр прав людини ZMINA, “Кримський процес”, правозахисний центр “Дія”, КримSOS, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Обʼєднання родичів політвʼязнів Кремля, Кримська правозахисна група, Регіональний центр прав людини, Харківський інститут соціальних досліджень, Поступовий гурт франківців, Інститут масової інформації, Інститут миру і порозуміння, Національна спілка журналістів України, Ukrainian Legal Advisory Group, Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу, Дім прав людини "Крим", Харківська правозахисна група.

Читайте також: До ЄСПЛ подали скаргу на незаконне затримання в Криму громадянської журналістки Данилович

Як повідомляв Укрінформ, незаконно засуджена в окупованому Криму громадянська журналістка Ірина Данилович оголосила сухе голодування через ненадання медичної допомоги. 

Вона знепритомніла під час перевезення її до окупаційного «Феодосійського міського суду». 

28 грудня 2022 року окупанти в Криму оголосили Данилович вирок, призначивши їй сім років колонії загального режиму та штраф у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-