Журналістка Данилович знепритомніла, коли окупанти везли її до суду в Феодосії

Журналістка Данилович знепритомніла, коли окупанти везли її до суду в Феодосії

Укрінформ
Незаконно засуджена в тимчасово окупованому Криму громадянська журналістка Ірина Данилович знепритомніла під час перевезення її до окупаційного "Феодосійського міського суду"; на знак протесту проти знущань вона збирається оголосити голодування.

Про це виданню ZMINA повідомив батько незаконно ув’язненої громадянської журналістки Броніслав Данилович, передає Укрінформ.

За його словами, стан здоров’я Данилович погіршується. Вона втрачає координацію та близька до непритомності, під час етапування щонайменше один раз непритомніла.

Зазначається, що громадянська журналістка просила перенести дату ознайомлення з матеріалами кримінальної справи та етапування із СІЗО до «суду». Незважаючи на це, в слідчому ізоляторі оформили документи, що вона не має медичних перешкод для перевезення.

"Це пов’язане з бажанням "суду" сьогодні закінчити процес ознайомлення з матеріалами справи, щоб швидше передати їх до "суду" апеляційної інстанції", – зауважили правозахисники.

Читайте також: У Криму за минулий рік зафіксували факти катування щонайменше шістьох політв’язнів

Зазначається, що відбувся медичний огляд Данилович, якого вона потребує з кінця минулого року через гострий отит.

"Як повідомив батько, огляд мав демонстративно-формальний характер і не сприяв формулюванню діагнозу. Допущена адміністрацією СІЗО лікарка-отоларинголог заявила, що журналістку треба було відправити до психіатра, а не до лора. Вона так і не зробила жодного медичного висновку про характер захворювання та методи лікування", – йдеться в дописі.

Повідомляється, що близькі Данилович вимагають допустити до неї компетентного лікаря та провести обстеження в присутності адвоката.

З огляду на небезпечне для життя захворювання захист Данилович планує подати заяву про злочин лікарки за ст. 124 кримінального кодексу рф (ненадання допомоги хворому без поважних причин).

Окрім того, захист також планує подати заяву про злочин на лікаря швидкої допомоги, який відмовив у належній допомозі підсудній, коли їй стало погано під час судових дебатів. Зазначається, що лікар швидкої оформив це як добровільну відмову Данилович від госпіталізації, проте жодних документів за підписом журналістки в матеріалах справи немає.

Правозахисники зазначають, що якщо цей факт отримає належну правову оцінку, то стане ще одним доказом того, що Данилович була позбавлена можливості захищати себе в суді першої інстанції через погане самопочуття.

Читайте також: До ЄСПЛ подали скаргу на незаконне затримання в Криму громадянської журналістки Данилович

«Сама журналістка повідомила, що на знак протесту проти знущань збирається оголосити сухе голодування», – наголосили правозахисники.

Як повідомлялося, 29 квітня 2022 року громадянську журналістку Ірину Данилович російські силовики викрали дорогою з Коктебеля до Феодосії. Провівши в помешканні активістки безпідставний обшук, її вивезли в невідомому напрямку. Близько тижня місце перебування жінки було невідоме.

Згодом виявилося, що Данилович утримували в приміщенні фсб, де тестували на поліграфі, душили, погрожували вивезти до лісу, якщо вона щось приховуватиме. Їй запропонували підписати порожні бланки в обмін на визволення. Після того, як журналістка це зробила, їй повідомили, що в її сумці знайшли вибухівку.

28 грудня окупаційний Феодосійський міський суд виніс Данилович вирок, призначивши їй сім років колонії загального режиму та штраф у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Фото: КримSOS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-