У Криму за минулий рік зафіксували факти катування щонайменше шістьох політв’язнів

У Криму за минулий рік зафіксували факти катування щонайменше шістьох політв’язнів

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму за минулий рік зафіксовано факти катування щонайменше шістьох політв’язнів.

Про це повідомила правозахисна організація КримSOS, передає Укрінформ.

«Упродовж 2022 року було зафіксовано факти катувань щодо щонайменше шістьох кримських політв’язнів. Енвер Крош та Ірина Данилович зазнали тортур після затримання. Ірину Данилович також били під час етапування на судове засідання. Рустем Османов, Руслан Абдурахманов, Ярослав Жук та Олексій Кисельов пережили жорстокі тортури після викрадення на новоокупованих територіях», - розповів аналітик організації Євгеній Ярошенко.

Зазначається, що окупаційні силові структури катують не лише політв’язнів. Наприклад, звільненого викладача Білогірського технікуму Андрія Білозерова жорстоко побили під час затримання за публікацію пісні «Червона калина» у соцмережі. За даний вчинок його на 14 діб відправили під адміністративний арешт за обвинуваченням у нібито демонстрації нацистської символіки.

Правозахисники додають, що, окрім катувань, кримські політв’язні також страждають від жорстокого та нелюдського поводження. Зокрема затриманим не надають належної медичної допомоги, через що у лютому 2023 року загинули двоє кримських політв’язнів: Костянтин Ширінг і Джеміль Гафаров.

Читайте також: Правозахисники закликають долучитися до «шторму» в соцмережах до Дня спротиву окупації Криму

Як повідомляв Укрінформ, Ширінг був затриманий в окупованому Криму та незаконно позбавлений волі російською федерацією у 2020 році через звинувачення в участі у діяльності «української розвідувально-диверсійної групи». 60-річний Гафаров був затриманий під час наймасштабнішої хвилі обшуків у Криму у 2019 році та обвинувачений у нібито участі в діяльності терористичної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-