Українцю Гаррюсу в окупованому Донецьку загрожує довічне або страта - Денісова

Українцю Гаррюсу в окупованому Донецьку загрожує довічне або страта - Денісова

Укрінформ
Незаконно утримуваному в СІЗО у тимчасово окупованому Донецьку 33-річному громадянину України Андрію Гаррюсу загрожує довічне ув’язнення або смертна кара.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова повідомила у Телеграмі.

“До 2014 року Андрій мешкав у селищі міського типу Кринична, що входить до складу Макіївки Донецької області. З початком тимчасової окупації виїхав до Дніпропетровської області: там одружився та намагався знайти роботу. Але згодом вирішив повернутися до рідного селища. Зв’язок з Андрієм зник 11 грудня 2018 року, а наступного дня до його будинку увірвалася “штурмова група” для обшуку. Разом з ними був Андрій. Виглядав він виснаженим, ледь говорив та мав очевидні побої на тілі. Вагітну дружину та сина закрили на другому поверсі, речі перевернули, а його вивезли у невідомому напрямку”, - йдеться у дописі.

Читайте також: На сході України торік від бойових дій загинули четверо дітей, восьмеро поранені

За словами Денісової, “за п’ять днів після цих подій Андрій вдруге став батьком: його дружина, втікаючи з ОРДО, почала народжувати прямо у потязі. З’ясувати, що Андрій перебуває у донецькому СІЗО № 5, рідним вдалося лише через кілька тижнів”.

“Представники окупаційної адміністрації звинувачують Гаррюса у нібито “підготовці диверсій”. У разі визнання так званими “судами” чоловіка винним йому може загрожувати найвища міра покарання: довічне ув’язнення або смертна кара”, - заявила омбудсман.

За її словами, “Андрій має проблеми зі шлунково-кишковим трактом та хронічний гайморит, який в умовах СІЗО постійно дає ускладнення. Жодна медична допомога йому не надається. Ліки, які передають рідні, до нього не потрапляють”.

Читайте також: Незаконно утримуваний в ОРЛО українець Мерзлий хворіє на цукровий діабет – Денісова

“Усі вищеназвані дії стосовно Гаррюса є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року”, - наголосила Денісова.

Вона закликала керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні терміново здійснити візит до Гаррюса, сприяти його негайному звільненню.

Також Денісова попросила координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись для порушення питання про звільнення Гаррюса.

Читайте також: Ув'язнені в ОРДО брати Хараберюші зазнають тортур за проукраїнську позицію – омбудсмен

Як повідомляв Укрінформ, 26 січня Денісова заявила, що стан здоров’я українця В’ячеслава Засипки, який перебуває у незаконному ув’язненні у Єнакіївській колонії на тимчасово окупованій території Донеччини, після тортур є вкрай критичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-