Незаконно утримуваний в ОРЛО українець Мерзлий хворіє на цукровий діабет – Денісова

Незаконно утримуваний в ОРЛО українець Мерзлий хворіє на цукровий діабет – Денісова

Укрінформ
Громадянин України Юрій Мерзлий, який майже 4 роки незаконно утримується у катівнях на території тимчасово окупованої Луганської області, хворіє на цукровий діабет та потребує негайного лікування.

Як передає Укрінформ, про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Громадянин України Юрій Мерзлий, який безпідставно утримується у Краснолуцькій виправній колонії №19 на території тимчасово окупованої Луганщини, хворіє на цукровий діабет та потребує негайного лікування», - повідомила уповноважена ВР з прав людини.

За даними Денісової, Мерзлого було незаконно затримано 22 березня 2018 року дорогою до Луганська, куди він повертався разом з дружиною та сином, і після обшуків у помешканні його звинуватили у «співпраці з СБУ».

За версію представників окупаційної адміністрації, чоловік «здійснював розвідувальну діяльність» на території так званої республіки та передавав інформацію про місцеві «правоохоронні органи», поінформувала вона.

«П'ятнадцять днів Юрій провів у підвалі «міністерства держбезпеки» у тимчасово окупованому Луганську, де його по-звірячому катували, а згодом перевели до луганського СІЗО. 26 липня 2019-го так званий «Воєнний суд ЛНР» засудив Юрія Мерзлого до 12 років позбавлення волі за «державну зраду», - уточнила Денісова.

Омбудсман зазначила, що Мерзлий має інвалідність 2 групи: напередодні затримання він переніс операцію з видалення злоякісної пухлини кишківника, а також страждає на цукровий діабет 2 типу.

«Незважаючи на проблеми зі здоров’ям, йому не надається жодна медична допомога, а останнім часом взагалі обмежили доступ до тестів на визначення рівня цукру у крові та життєво необхідних ліків», - наголосила вона.

Денісова підкреслила, що усі ці дії щодо Мерзлого є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Читайте також: Стан здоров'я утримуваного в окупованій Макіївці 70-річного Атаманчука погіршується – Денісова

Уповноважена ВР з прав людини звернулася до керівництва МКЧХ в Україні щодо термінового здійснення візиту до Мерзлого та сприяти його негайному звільненню.

Денісова також закликала координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитися для порушення питання про звільнення Мерзлого.

Як повідомляв Укрінформ, Людмила Денісова раніше заявляла, що громадянину України Богдану Ковальчуку, незаконно утримуваному окупантами в Торецькій виправній колонії, не проводяться необхідні медичні обстеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-