Стан здоров'я утримуваного в окупованій Макіївці 70-річного Атаманчука погіршується – Денісова

Стан здоров'я утримуваного в окупованій Макіївці 70-річного Атаманчука погіршується – Денісова

Укрінформ
Стан здоров’я 70-річного громадянина України Віталія Атаманчука, якого окупанти незаконно утримують у Макіївській виправній колонії № 32, стрімко погіршується через зламане стегно.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомила у Телеграмі.

"4 вересня 2018 року пізно ввечері до будинку Атаманчуків у тимчасово окупованому Донецьку увірвалися люди у балаклавах та військовій формі без розпізнавальних знаків. Після обшуків Віталія разом з дружиною та сином вивезли до ізолятора тимчасового тримання Донецька, де піддавали катуванню та психологічному тиску. Через 30 діб жінку із сином відпустили, а Віталій до цього часу залишається у полоні", - наголосила омбудсман.

7 жовтня 2019 року "верховний суд ДНР" незаконно засудив Атаманчука до 17 років ув’язнення за нібито "шпигунство на користь України".

"У Макіївській виправній колонії № 32 у березні 2021 року за невідомих обставин Віталій зламав стегно. Замість потрібної хірургічної операції йому наклали на три місяці фіксатор, внаслідок чого кістка неправильно зрослася. Тепер чоловік може пересуватися лише за допомогою ходунків. У такому віці неправильне лікування перелому може призвести до летальних наслідків", - заявила Денісова.

Вона зауважила, що в Атаманчука також ішемічна хвороба серця, захворювання Бехтерева, яке прогресує та будь-якої миті може спричинити параліч. Ліки, які донька передає батькові, він вчасно не отримує.

До Атаманчука, як і до інших незаконно утримуваних, окупанти не допускають представників міжнародних гуманітарних місій.

"Такі дії стосовно громадянина України Віталія Атаманчука є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року", - заявила Денісова.

Вона закликала керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні "терміново здійснити візит до Віталія Атаманчука, сприяти у забезпеченні його кваліфікованою медичною допомогою".

Також Денісова попросила координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись для надання відповідної допомоги.

"Враховуючи критичний стан здоров'я Віталія Атаманчука, наполягаю на його негайному звільненні", - наголосила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня Денісова поінформувала, що органи окупаційної адміністрації Російської Федерації майже три роки незаконно утримують у СІЗО в Донецьку жителів селища Верхньоторецьке Олену Зайцеву та її 21-річнного сина Владислава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-