Денісова: Стан здоров’я утримуваного в ОРДЛО Засипки після перенесених тортур – критичний

Денісова: Стан здоров’я утримуваного в ОРДЛО Засипки після перенесених тортур – критичний

Укрінформ
Стан здоров’я В’ячеслава Засипки, який перебуває у незаконному ув’язненні у Єнакіївській колонії на тимчасово окупованих територіях Донецької області, після перенесених тортур – вкрай критичний.

Як передає Укрінформ, про це заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє Офіс омбудсмана.

«Стан здоров’я громадянина України В’ячеслава Засипки, який перебуває у незаконному ув’язненні в Єнакіївській колонії № 52 на території тимчасово окупованої Донеччини, після перенесених тортур – вкрай критичний!», - заявила Денісова.

Вона уточнила, що Засипка раніше працював таксистом, а у полон потрапив 9 березня 2018 року в Макіївці, куди повіз свою знайому. Обох затримали представники так званого «МДБ ДНР», які звинуватили чоловіка у співробітництві з українськими спецслужбами, жінку ж згодом відпустили.

Український омбудсман зазначила, що за рік до полону Засипка зазнав тяжких опіків лівої частини тіла, унаслідок чого пережив не одну операцію.

«Попри це, під час перебування у сумнозвісній в‘язниці «Ізоляція» українця катували електричним струмом, у тому числі й по шрамах від опіків. У серпні 2019 року В’ячеслава було засуджено до 17 з половиною років позбавлення волі за «пособництво у скоєнні теракту», - повідомила вона.

За інформацією Денісової, стан здоров’я незаконно утримуваного українця - критичний після пережитих катувань: контузія, зламані плоскогубцями зуби, опіки.

Читайте також: Експерти презентували дослідження про політичну агресію Росії в ОРДЛО

«Чоловік погано пересувається. Внаслідок хронічної венозної недостатності у нього набряклість ніг, трофічні виразки, викривлення стопи», - зазначила вона.

Як поінформувала український омбудсман, Засипка потребує негайної медичної допомоги, яка в умовах ув’язнення йому не надається, а ліки, передані рідними, до чоловіка не потрапляють.

Окремо Денісова підкреслила, що за участь його матері у зустрічах з Денісовою та керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком щодо звільнення з полону, Засипку покарали, помістивши в карцер.

«Усі вищеназвані дії стосовно Засипки є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», - наголосила Денісова.

Уповноважений ВР з прав людини звернулася до керівництва МКЧХ в Україні щодо термінового здійснення візиту до Засипки, сприяння його негайному звільненню, а також закликала координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитися для порушення питання про звільнення українця.

Денісова наполягає на негайному звільненні Засипки, враховуючи критичний стан його здоров’я.

Як повідомлялося, 25 січня Денісова заявила, що українка Олена Федорук, яка незаконно утримується окупантами у Сніжнянській виправній колонії №127 на тимчасово окупованих територіях Донецької області, хворіє на тромбофлебіт ніг, і що їй не надається жодна меддопомога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-