Експерти презентували дослідження про політичну агресію Росії в ОРДЛО

Експерти презентували дослідження про політичну агресію Росії в ОРДЛО

Укрінформ
Східна правозахисна група та Інститут стратегічних досліджень і безпеки презентували два правозахисні звіти щодо витоків російської агресії на сході України та діяльності там «Рускіх центрів».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Інформація збиралась і про вибори (в ОРДЛО – ред.), і про розповсюдження ідеології «руского міра» весь минулий рік. Зараз вирішили презентувати, коли йде така агресія проти України... – показати, з чого починалася окупація», - наголосив директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський.

Він поінформував про діяльність «Рускіх центрів», які є підрозділами Фонду «Рускій мір», створеного указом Путіна, та фінансуються з бюджету РФ.

За словами Лисянського, до початку війни у 2014 році «Рускіх центрів» в Україні було 13, практично всі вони діяли на нині окупованих територіях ОРДЛО.

У звіті зазначається, що аналогічні «Руські центри» наразі діють в Австрії, Білорусі, Болгарії, Азербайджані, Аргентині, загалом – у 52 країнах.

За словами експертів, ці структури на сьогодні діють на окупованих територіях України, де проводять рекордну кількість антиукраїнських з’їздів, насаджують антиукраїнську політику.

Лисянський додав, що росіяни ідеологічно повністю перекроюють свідомість молодого покоління окупованих територій, і через 10-15 років це може призвести до протистояння між українцями, які виросли на пропаганді та неправді, та українцями, які жили в демократичній частині держави. Такий стан справ зараз є наслідком того, що свого часу українські спецслужби та влада бездіяли стосовно згаданих «Рускіх центрів».

Директор Інституту закликав дипломатів різних країн звернути увагу на діяльність російських структур на їхніх територіях та замислитись про деструктивну роль, яку вони можуть відіграти в майбутньому.

«Ця «м’яка сила» потім змінюється на агресивний вплив: від кокошників та пельменів все плавно переходить до паспортизації та розділу країни», - застеріг Лисянський.

Читайте також: Представник Євросоюзу прокоментував ідею визнати в Росії «незалежність Л/ДНР»

Він також нагадав, що у РФ діє багато аналітичних та дослідницьких інститутів, які працюють над сценаріями дестабілізації ситуацій у різних країнах світу та за допомогою різних інструментів.

Підсумовуючи захід, учасники повідомили, що це вже 23-ій звіт, який стосується ситуації в ОРДЛО та який може допомогти українським чиновникам у формуванні політик щодо тимчасово окупованих територій.

Як повідомляв Укрінформ, 24 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі програми «Свобода слова на ICTV» заявив, що міжнародні партнери України вже зараз мають підстави запровадити нові санкції проти Росії за незаконну видачу російських паспортів громадянам окупованих територій нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-