Троє президентів у Гуті, «іхтамєсть» Путіна та військовий облік жінок - публікації тижня

Троє президентів у Гуті, «іхтамєсть» Путіна та військовий облік жінок - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

«Люблінський трикутник»: з Путіним треба не розмовляти, його треба стримувати

20 грудня відбувся перший саміт представників тристороннього альянсу під назвою «Люблінський трикутник» на рівні президентів України, Польщі та Литви. Він проходив у державній резиденції «Синьогора» в селі Гута на Івано-Франківщині. Одразу ж після саміту «Люблінського трикутника» у Гуті пройшла дводенна – з 21 по 22 грудня – конференція українських послів під гаслом «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави». Укрінформ зібрав цитати з виступів ключових спікерів саміту і конференції.

***

Військовій облік для жінок – це і близько не мобілізація

Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок віком від 18 до 60 років на військовий облік як військовозобов'язаних. У переліку наводиться 35 видів спеціальностей. Там є всі найпопулярніші сфери – від громадського харчування до банківської справи, а ще: програмісти, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники готелів, діловоди, рекламники тощо. Повний список дивіться тут. І що тепер? Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві, стали протягом 2022 року на військовий облік, та перевірити наявність документів у нових працівниць. Порушення норм каратиметься штрафами. Відповідаємо на ключові запитання і розповідаємо деталі.

***

Путін: ихтаместь! Україні залишається добитися, щоби вони звідти забралися геть

Тристороння контактна група якось дуже несподівано домовилася про «відновлення перемир’я» на Донбасі. «Несподівано» – тому що це сталося після місяців безальтернативного підвищення напруги, коли всі подібні пропозиції української сторони відкидалися Москвою, як то кажуть, «з порогу», і наближення свят – Різдвяних та Новорічних – тут явно ні до чого. Тоді що сталося?А сталося те, що рішення ТКГ – це ознака: переговори між США та Росією точно відбудуться, до них іде підготовка. Коли саме? Як і говорилося у «витоках» – десь на початку січня, без участі перших осіб. Про це заявив і Путін на своїй річній пресконференції. А ще він фактично визнав безпосередню участь у війні в Україні. Сподіваємося, що заява Путіна про «ихтаместь» принципово змінить напрямок і тональність переговорів США-Росія.

***

Суд по MH17: Прокурори просять довічного для Гіркіна і подільників

У Нідерландах, попри жорсткий карантин, відбулися слухання у справі MH17. Протягом трьох днів – 20, 21 та 22 грудня 2021 року – у судовому комплексі «Схіпхол» нідерландські прокурори зачитували обвинувальний акт і оголосили прохання щодо вироку. Для чотирьох обвинувачених у справі МН17 вони просять довічного ув'язнення. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Їх вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». У репортажі Укрінформу — детально про засідання, результати розслідування і зібрані докази.

***

Юлія Лапутіна, міністр у справах ветеранів: Питання про статус ветерана дискусійне – війна ще не завершилась...

Як живеться ветеранам війни, які захистили країну в 2014 році й захищають її сьогодні? Що їх хвилює, що болить? Про це читайте в інтерв’ю з генералом (другою жінкою в Україні, яка отримала це звання), а нині міністром у справах ветеранів – Юлією Лапутіною. «Так не може і не має бути, коли ветеран приходить з конкретною проблемою, і чує: «А хто вас туди посилав?», - каже глава Мінветеранів і розповідає, що робить держава для захисників. 

***

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар: Омікрон майже вдвічі інфекційніший за Дельту, але ми не очікуємо, що його перебіг буде важчим

Перше згадування про новий штам вірусу SARS-CoV-2 Омікрон з’явилося в листопаді. За неповних два місяці цей штам виявили вже в понад 100 країнах світу. Повідомлення про його перебіг та загрозу для здоров’я поки що можуть бути протилежними – від тверджень, що він легший за Дельту, до переконань, що вища контагіозність може призвести до більшої навантаженості на систему охорони здоров’я. Офіційно в Україні підтверджений поки що один випадок Омікрону – у вакцинованої людини, яка повернулася з закордонної поїздки. Про те, як будуть виявляти в Україні новий штам, у чому його особливість, і чи будуть закривати школи на дистанційне навчання, та коли буде вакцинація від COVID-19 для дітей від 5 років – Укрінформ поговорив із заступником міністра охорони здоров’я, головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним.

***

Борщ: від королівського – до пролетарського

Борщова тема цьогоріч була серед найгарячіших. Про борщ писали не тільки всі українські ЗМІ, а й світові, що насправді тішить, адже, таким чином, більше людей знатиме, що борщ – це українська національна страва. Укрінформ підбиває «борщові» підсумки року, а також розповідає невідоме про відому страву.

***

Найфантастичніший проект Ілона Маска, або Що відомо про мікрочип Neuralink

Ілон Маск анонсував, що його технологічна компанія Neuralink вже у 2022 році сподівається почати випробування мікрочипів інтерфейсу мозок-комп’ютер на людях. Мабуть, на превелике розчарування конспірологів, ці чипи розробляються не для роздавання 5G-інтернету, зомбування людей тощо, а для більш приземлених медичних цілей (принаймні, поки що). За словами Маска, чипи Neuralink покликані допомогти повернутися до нормального життя людям із хворобами мозку та спини, наприклад, відновити можливість рухатися для паралізованих, повернути зір сліпим, нормалізувати гормональний фон для людей із депресією. Схоже, наближається нова технологічна революція. А, може, й наступний еволюційний крок людства?

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-