Військовій облік для жінок – це і близько не мобілізація

Військовій облік для жінок – це і близько не мобілізація

Укрінформ
У МО переконують, що проблем не повинно бути. Відповідаємо на ключові питання і застерігаємо: принципово важливо уникнути корупції і бюрократії

Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок віком від 18 до 60 років на військовий облік як військовозобов'язаних. Про це йдеться в наказі міністерства №313, ухваленому 11 жовтня 2021 року, документ набрав чинності 17 грудня.

У переліку наводиться 35 видів спеціальностей. Там є всі найпопулярніші сфери – від громадського харчування до банківської справи, а ще: програмісти, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, працівники готелів, діловоди, рекламники тощо. Повний список дивіться тут.

І що тепер?

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві, стали протягом 2022 року на військовий облік, та перевірити наявність документів у нових працівниць. Порушення норм каратиметься штрафами.

Як рішення Міноборони сприйняло суспільство, зокрема, жінки?

По-різному. Наприклад, політолог, експерт з прав людина Уляна Мовчан пише: «Ми усі повинні у разі необхідності зробити свій внесок у збереження територіальної цілісності України. Це рішення, на мою думку, є правильним, потрібним і таким, що не потребує жодного обговорення із громадськістю. Адже які можуть виникати питання, коли в країні досі війна?!»

Народний депутат 9 скликання Соломія Бобровська також нагадує: «Зараз на нашому кордоні понад 122 тисячі ворожого війська. І чим більше ворог розумітиме, що в Україні він зіштовхнеться зі збройним опором, і не тільки від чоловіків, – тим вищою буде ціна цієї агресії. Українські жінки завжди були поруч зі своїми чоловіками у всіх війнах, і ми цим пишаємось. Так що зберігаємо спокій, сподіваємось на краще, готуємось до гіршого і вчимося тримати у руках зброю. Росія найближчим часом нікуди не дінеться, так що вміння постояти за себе знадобиться всім, незалежно від статі».

На правильності рішення наголошує і представниця директорату розвитку електронних послуг Мінцифри Шарлотта Хмельницька: «Я свідомо стала військовозобов’язаною ще у 2018 році. Коли в країні йде війна, треба бути готовим боронити кордони держави. У нашій культурі прийнято вважати, що жінка-берегиня домашнього вогнища. А коли на твій дім нападають, то вогнище треба не тільки берегти, а й обороняти».

Шарлотта Хмельницька
Шарлотта Хмельницька

Втім, є й такі, хто має до наказу Міноборони низку зауважень.

Колишній очільник оборонного відомства Анатолій Гриценко зазначив: «Розуміючи масштаби цієї роботи, можу сказати: на виконання наказу потрібно років півтора-два мінімум, і це в мирних умовах, і коли військомати в кожному районі. А зараз – у стані війни, на фоні децентралізації (із згортанням мережі держадміністрацій і військоматів), на фоні депрофесіоналізації владних органів та ще й пандемії (коли поліклініки й лікарі, які мали би перевіряти взятих на облік, й без того перевантажені боротьбою з ковідом) – це завдання є практично непідйомним».

Відома журналістка Ольга Лень: «Там величезний перелік спеціальностей… Це мільйони жінок. І передбачені штрафи, як для самих жінок, так і для підприємств та організацій, що не проконтролювали облік військовозобов‘язаних. З огляду на це, єдине варте обговорення – це сама процедура такого одномоментного обліку великої кількості жінок. Її зрозумілість, зручність та необтяжливість. І як не перетворити цю ідею на ще одну корупційну годівницю. Зі збиранням купи необов’язкових папірців. З годинами, витраченими на сидіння під кабінетами. І купою перевіряльщиків, що будуть кошмарити кафе та молокозаводи ще й за військовий облік жінок».

Натомість, боєць Української добровольчої армії Олена Білозерська узагалі виразила абсолютний скепсис: «Все закінчиться пшиком… Жінки в армії об'єктивно не потрібні – окрім тих небагатьох, які свідомо хочуть у ній служити. Бібліотекарки і так далі в армії не потрібні від слова зовсім. З цивільних потрібні медики, ефективні менеджери, знавці логістики тощо. В разі оголошення воєнного стану жінок можна було б задіяти, наприклад, для примусової праці на оборонних підприємствах, але чинна влада ніколи не піде на настільки непопулярні рішення. Отже, цей наказ – всього лише «наша відповідь Чемберлену».

Що ж, якщо цікава наша думка, то скажемо так, нічого нового для світу в цьому немає. Ізраїль, Норвегія, Швеція, Литва, Польща – всі ці країни впровадили в себе цю норму. То чому Україна, яка вже восьмий рік перебуває у стані війни і постійної загрози з боку агресора – Російської Федерації, не має цього робити? Має і повинна. Зрештою, нагадаємо, що за останніми офіційними даними, у Збройних силах України проходять службу 31 757 жінок, що складає 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. Це один із найвищих відсотків навіть серед багатьох армій країн – членів НАТО. Майже 5 тисяч жінок в українській армії є офіцерами. Саме тому ми майже впевнені в тому, що від постановки на облік українські жінки точно не відкошуватимуть, однак, при цьому, вимагатимуть швидкої і зрозумілої процедури. Отже, невдовзі побачимо, що буде з якістю реалізації наказу. А поки…

Як стати на військовий облік?

У ЗСУ повідомили, що всі офіційно працевлаштовані жінки віком від 18 до 60 років, які підпадають під визначений в наказі МО перелік професій (навіть вагітні та жінки з малолітніми дітьми. – Ред.), повинні стати на військовий облік у районних або міських Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишніх військкоматах. – Ред.) за місцем реєстрації та проживання (по суті, алгоритм такий же, як і для чоловіків. – Ред). Де розташовані ці ТЦК-СП і як до них можна дістатися? Необхідну інформацію можна або нагуглити, або спитати у будь-якого чоловіка зі свого будинку, двору, району міста. При собі треба мати всі необхідні документи.

«Жінка пише заяву в ТЦК та СП, що хоче стати на облік, надає документи (паспорт або ID-картка, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження, народження дітей, документи про опіку (якщо є), закінчення навчального закладу, довідку з закладу, де працює. – Ред.). Після цього військкомат вивчає документи, зокрема, довідку з місця роботи щодо того, чи входить професія до відповідного переліку. Після цього комісія ухвалює рішення, чи ставити жінку на військовий облік, і направляє її на медкомісію за місцем проживання», – зазначив начальник управління персоналу Командування Сухопутних військ ЗСУ Ярослав Горбач.

Ярослав Горбач
Ярослав Горбач

Окрім медогляду, потрібно буде ще зробити рентген легенів і серця, здати загальні аналізи (кров, сеча), а також взяти довідки в нарколога і психіатра. А далі – із медичним заключенням потрібно буде знову з'явитися в центр комплектування та соціальної підтримки, де, власне, і поставлять на облік та видадуть відповідний документ.

Важливо, що ставати на облік вже завтра не потрібно, часу вдосталь – до кінця 2022 року. Зрештою, термін можуть навіть продовжити.

«Все робитиметься планово, поступово, і все буде добре», – запевнив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Ми до цієї роботи готові. Ми з березня знали, що це буде. Жодних складнощів... Так, це нове для держави... Не стоїть завдання негайно охопити всіх. Все буде сплановано, розроблено і до кінця наступного року плануємо це зробити», – підкреслив полковник ЗСУ Валерій Куценко.

На облік стала, а далі що – призвуть на строкову військову службу?

Військовий облік жінок – це не про строкову службу в армії, це абсолютно різні категорії.

«Вірогідність того, що жінок почнуть викликати на збори – мінімальна. З особистого досвіду скажу, моя жінка операційна медсестра і стоїть на обліку вже багато років – при зміні роботи або місця проживання «відмічається». Але за всі 8 років війни ще ні разу не була викликана навіть на збори», – каже військовий експерт Михайло Жирохов.

Друге. Навіть якщо воєнний стан таки введуть, то перебування на обліку військовозобов’язаної жінки також ще не означає, що її одразу ж призвуть воювати на фронт. Щонайперше мобілізації підлягатимуть військовозобов’язані чоловіки. Призов жінок – це крайній захід.

«У мирний час відбувається так зване накопичення людського ресурсу, проводиться якісна та кількісна характеристика військово-облікових спеціальностей для того, щоб ми могли зрозуміти. І тільки в крайній необхідності такі військові спеціалісти, жінки, будуть використані на військову службу. Хочу підкреслити, що у нас пройшло шість хвиль мобілізації, ми за цих шість хвиль призвали майже 200 тисяч осіб. Жодна жінка без її згоди на службу не потрапила», – підкреслив Ярослав Горбач.

Втім, якщо жінок усе ж призвуть, то більшість із них будуть проходити військову службу на медичних посадах (санінструктор, лікар), а також у підрозділах зв’язку та логістики.

Ну, і третє. Існує кілька критеріїв за якими військовозобов’язані жінки матимуть відстрочку призову на військову службу під час мобілізації. Наприклад: визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років… жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років. В цю категорію також потрапляють народні депутати України, студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

А що буде, якщо жінка не стане на військовий облік?

У Міноборони запевняють, що адміністративні стягнення за ухилення від постановки на військовий облік (ст. 210 та 210-1 КУпАП) до кінця 2022 року не застосовуватимуться до жінок та їхніх роботодавців. Втім, після цього терміну ухилення від взяття на облік тягне за собою накладання штрафів від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень) – на жінку; від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 гривень) – на роботодавця.  

Важливим моментом є те, що ФОП, на відміну від юридичних осіб, не повинні вести облік найманих працівників. Проте в даному випадку кожна особа, що працює на ФОПа, відповідає за це самостійно.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-