Боротьба з дезінформацією в Україні стала більш систематизованою — експертка

Боротьба з дезінформацією в Україні стала більш систематизованою — експертка

Укрінформ
Боротьба з російською пропагандою та дезінформацією в Україні стала більш систематизованою завдяки створенню спеціальних державних органів.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявила заступник керівника VoxCheck, керівник напрямку перевірки фактів Світлана Сліпченко, передає Укрінформ.

За словами експертки, йдеться про Центр стратегічних комунікацій інформаційної безпеки (ЦСКІБ) при Міністерстві культури та інформполітики та Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони.

"Сам факт створення цих органів вже говорить про те, що тепер протидія дезінформації більш систематична. І вона вже відбувається не на рівні окремо взятих міністерства, громадських організацій, окремих політиків, які намагаються щось робити, але тут вже є певний єдиний рух", — сказала Сліпченко.

Читайте також: Користувачі «ВК» на півдні та сході України поширюють переважно проросійський контент

За її словами, Центр стратегічних комунікацій постійно моніторить, як часто з'являється дезінформація у проросійських медіа, в інформаційному полі України, які тези та наративи лунають у російських медіа, - і дає спростування.

Водночас, зазначила Сліпченко, за даними досліджень, "спростування прочитає в рази менше людей, ніж почують пропаганду".

Читайте також: Прокремлівські ЗМІ маніпулюють громадською думкою, щоб зломити опір Україниексперт

"Тому зараз на порядку денному, зокрема і для цих двох центрів, які я назвала, це щоб вони звучали голосніше, потрапляли до цільової аудиторії - до українців", — наголосила заступник керівника VoxCheck.

Вона також висловила думку, що блокування проросійських Tелеграм-каналів в Україні могло би стати ефективним заходом боротьби з кремлівською пропагандою. Водночас значним недоліком для регулювання є їхня анонімність.

"Уже давно журналісти простежили схему, як до якихось анонімних Tелеграм-каналів ... потрапляють російські вкиди, і якими Tелеграм-каналами це поширюється далі, і як потім ці вкиди з них потрапляють і до медіа. Також була й заява СБУ про те, що саме російська агентура курує ці анонімні Tелеграм-канали... Вони продовжують сіяти чутки, розхитувати настрої", — заявила Сліпченко.

За її словами, в умовах російської агресії проти України блокування таких каналів було би доречним, аби захистити інформаційну безпеку держави.

Читайте також: Наївно довіряти або нікому не вірити: як ми сприймаємо новини та як працює російська дезінформація

"Мені здається, в умовах, коли ми перебуваємо в стані війни з Росією, якщо є реальні докази, що ці Tелеграм-канали куруються з Росії, то цілком доречно, щоб їх блокували, наскільки це можливо технічно. Можливо, з боку провайдерів", — сказала експерт.

На її переконання, заяви про утиски свободи слова в цьому разі недоречні, адже ці Tелеграм-канали — не зовсім журналістика. "Але в умовах війни, мені здається, це була б реально діючий захід. Нехай навіть деяким українцям це б не сподобалося, але так чи інакше, це далі вплинуло би на те, що саме вони читатимуть, яку споживатимуть інформацію, і відповідно, що думатимуть про взаємини між Україною та Росією", — наголосила Сліпченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-