Прокремлівські ЗМІ маніпулюють громадською думкою, щоб зломити опір України — експерт

Прокремлівські ЗМІ маніпулюють громадською думкою, щоб зломити опір України — експерт

Укрінформ
Головна мета російської пропаганди — зломити опір України, тому прокремлівські ЗМІ залучають механізми маніпуляцій громадською думкою.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав координатор у країнах Східного партнерства проєкту Open Information Partnership Роман Шутов.

"Що б не говорила російська пропаганда, чи підриває вона нашу довіру до нашого уряду, чи переписує вона історію, чи говорить про нездатність нашого Міністерства охорони здоров'я протистояти ковіду, — все це спрямовано на те, щоб ми перестали чинити опір реалізації російського інтересу в Україні", — наголосив експерт.

За його словами, російська пропаганда робить акцент на стереотипах, а також недостатній поінформованості українських громадян про ті чи інші події.

"Найслабша точка нашого суспільства — те, що наші голови повні міфів, стереотипів, ми схильні до емоцій. І журналісти, і споживачі ЗМІ, і політики — ми всі. Саме таким чином російська пропаганда починає проникати в наші мізки, використовувати наші ж страхи, стереотипи, упередження проти нас самих. Часто ми самі озвучуємо ідеї, які Кремль хоче, щоб ми озвучували, через свою непоінформованість. Так і виходить, що часто кремлівські наративи, спрямовані на підрив нашої стабільності, озвучуються і журналістами, і політиками, і ким завгодно", — зауважив Шутов.

Водночас не більше ніж 3% українців вірять російським новинам. Тому російські пропагандисти діють не безпосередньо, а через своїх агентів впливу в Україні. Часто вони навіть підтримують проукраїнський порядок денний, зазначив Шутов.

"Якщо подивитися на наші дослідження щодо України, то не більше ніж 3% громадян вірять російським новинам. На нашій аудиторії Кремль працює більш "тонко". Через своїх агентів впливу, ЗМІ, якими володіють люди, пов'язані з Кремлем. Через політичні партії, пов'язані з Кремлем. Через блогерів, які отримують гроші від Кремля. Для українців це наші громадяни, політики, депутати, ЗМІ, українською говорять, навіть проукраїнську позицію відстоюють. Але при цьому вони підривають нашу єдність, розпалюють ворожнечу в нашому суспільстві, підривають боєздатність наших військ, дестабілізують суспільство, внаслідок чого роблять його більш схильним до російських впливів, і полегшують роботу Кремля", — пояснив експерт.

Читайте також: Моніторинг ЄС: російська пропаганда створює нового «ворога номер 1»

Ті ж українці, які довіряють російському контенту, піддаються емоційної складової впливу дезінформації Кремля, який використовує події в Україні для маніпуляцій у свою користь, наголосив він.

"На жаль, люди, які користуються проросійськими ЗМІ для отримання інформації, часто якраз і схильні вірити їм. І знаєте чому? Коли ми запитали одного учасника фокус-групи, яку я колись проводив, чому він вірить одному яскраво проросійському блогеру, хоча і згоден, що він проросійський і отримує гроші з Кремля, він видав чудову фразу: "А він говорить так, як я відчуваю!". Прокремлівські ЗМІ апелюють до емоцій, упереджень, які мають ці люди. І, слухаючи цих блогерів, споживаючи новини на цих псевдо-ЗМІ, вони відчувають, що мають рацію у своїй емоції, озлобленості на український уряд, втоми від війни, від корупції, від бардаку у владі", — резюмував Шутов.

Фото: kanaldom.tv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-