«Залізний купол», новий бюджет, дорогий газ та «азбучні війни» - публікації тижня

«Залізний купол», новий бюджет, дорогий газ та «азбучні війни» - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

1000 доларів за 1000 кубів: як дати відсіч штучній «газпромівській кризі»

На європейському ринку газу спостерігається паніка. Через місяць має розпочатися опалювальний сезон, а підземні сховища газу в ЄС недозаповнені. В результаті, ціни стрімко злетіли. І якщо ще минулого тижня тисяча кубів блакитного палива коштувала $730, то зараз – майже $1000. Укрінформ розпитав аналітиків: штучний дефіцит газу в Європі уже можна вважати застосуванням геополітичної зброї РФ, чи ще ні?

***

"Залізний купол" може з’явитися в Україні?

Як пише американський портал Politico, система ПРО “Залізний купол”, створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з американським концерном Raytheon, може справді потрапити в Україну. Це стало можливим після того, як ряд конгресменів США внесли до оборонного законопроєкту 2022 року поправку, що примушує адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, включно з потенційною відправкою батареї Iron Dome. Укрінформ публікує переклад статті Politico, опублікований Офісом Президента України.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

***

Пріоритети проєкту бюджету-2022: оборона, інфраструктура, підтримка підприємців і медиків...

“Бюджетний вересень” почався: у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт “Про Державний бюджет України на 2022 рік”. Прогнозований номінальний ВВП країни за підсумками 2022 року -  5 трильйонів 368,7 мільярда гривень. За розрахунками, він має зрости на 3,8% порівняно із 2021-им (це — рекордні темпи за останнє десятиліття). Дефіцит бюджету уряд також планує знизити - до 3,5% проти 5,5% у 2021 році. Щодо інших параметрів бюджетного законопроєкту, то прогнозний валютний курс — 28,6 гривень за долар, показник інфляції — 6,2%, рівень витрат на сектор безпеки та оборони — 5,95% ВВП, середньомісячна заробітна плата -  15 258 гривень (у грудні — 17 500). Мінімальну ж зарплату із 1 грудня цього року підвищать до 6 500 гривень, а у 2022-ому її буде проіндексовано. Тож, проаналізуємо оприлюднені цифри.

***

РНБО видала розпорядження створити Кібервійська в Україні. Що це буде?

В Україні хочуть утворити новий рід військ – кібервійська, які перебуватимуть у структурі Міноборони. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Більш того, Кабміну доручено у двомісячний термін розробити та внести на розгляд Верховної Ради відповідний законопроєкт. Жодних інших деталей – не повідомляється. Принаймні, поки що. Укрінформ поцікавився, чим ймовірно займатимуться українські кібервійська, скільки коштів потрібно, щоб їх створити та утримувати, де брати майбутніх фахівців?.. Нарешті, в яких країнах світу такі війська вже існують – їх штат, специфіка тощо?

***

Не(відбір) до Етичної ради ВРП, або Як Рада суддів знову загрожує судовій реформі в Україні

В українському інфопросторі лідирують дві новини, які стосуються реформи судової системи України. Одна з них позитивна, а інша – вже традиційно – викликає запитання, аж до обурення. Почнемо з першої: 10 вересня міжнародні партнери висунули своїх експертів до відбіркових комісій при Вищій раді правосуддя та Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Щодо другої новини, то вона також стосується відбіркових комісій при ВРП та ВККС. 13 вересня Рада суддів Україна (суб’єкт подання) за своєю квотою не просто делегувала найбільш сумнівних кандидатів, а й взагалі заблокувала основну частину судової реформи – запуск Етичної ради. І цим спричинила неабиякий скандал... Спробуємо розібратися, чому так сталося і що буде далі.

***

Голосування в Думу як форма окупації

Поки кремлівські пропагандисти віщають на міжнародну аудиторію про необхідність дотримання Мінських домовленостей, російська влада нарощує гібридну окупацію українських територій. “Тихою сапою”, за допомогою підконтрольних ЗМІ і спецслужб, вона намагається загнати якомога більше жителів ОРДЛО у російське громадянство. Особливо активізувалася паспортизація останнім часом, напередодні виборів до Держдуми Росії. Судячи з усього, в Кремлі розраховують на поповнення електорату путінської правлячої партії за рахунок жителів окупованих територій, які мало обізнані зі справжньою соціально-політичною ситуацією в Росії й живуть мріями, красиво поданими російською пропагандою. Політологи й аналітики заявляють про нові загрози і називають дії РФ класичною гібридною кампанією, яка включає в себе військовий, політичний та інформаційний компоненти.

***

Кирилично-латиничні батли довжиною в епохи, або Чому абетка – теж зброя

Слова секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що він не проти, аби Україні «позбавитися кирилиці і перейти на латиницю», викликали шквал думок і обговорень в українському суспільстві. Тож є нагода нагадати і про походження кирилиці, і про «азбучну війну» в Україні в ХІХ столітті; і про те, як російські царі поляків на кириличний алфавіт переводили, і про більшовиків, котрі задля «пролетарської глобалізації» вигадали латинку навіть для китайців. І про вічно живе гасло «Геть від Москви».

***

Василь Махно, український письменник з Нью-Йорка: Критична маса української прози дуже мала в пропорції до кількості населення

Найбільш плодовитий український письменник за межами України Василь Махно протягом двадцяти років живе і працює у Нью-Йорку. Активно видається в Україні, а також у США, Польщі, Німеччині… Його поезії й прозові твори неодноразово отримували різні нагороди та премії. Зокрема, у 2015 році збірка оповідань «Дім у Бейтінґ Голлов» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС». Кореспондент Укрінформу у США поговорив із письменником перед від’їздом в Україну, де на вересневому Форумі видавців у Львові той презентуватиме свою чергову книгу.

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-