"Залізний купол" може з’явитися в Україні?

Укрінформ
Як пише Politico, США можуть озброїти ЗСУ системою ПРО Iron Dome

Масштабна ескалація між бойовиками "Хамас" та Ізраїлем у травні цього року вчергове підтвердила ефективну роботу системи протиракетної оборони "Залізний купол" (Iron Dome). Тоді світ облетіли кадри нічного неба над Ізраїлем, в якому як феєрверки вибухали ракети – запущені ісламістами із сектору Газа та збиті ракетами-перехоплювачами ізраїльської системи ПРО. За даними ізраїльської сторони, всього було перехоплено близько 90% запущених бойовиками ракет малої дальності.

Події в Ізраїлі лише підтвердили актуальність та важливість створення протиракетного щита для України, яка також змушена боронитися від агресивного сусіда та стикатися з артилерійськими й ракетними обстрілами. На цьому тлі у травні міністр оборони України Андрій Таран не виключив можливість придбання чогось на кшталт "Залізного купола" і для забезпечення протиракетного захисту нашої держави.

Як пише американський портал Politico, ця система ПРО, створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з американським концерном Raytheon, може справді потрапити в Україну. Це стало можливим після того, як ряд конгресменів США внесли до оборонного законопроєкту 2022 року поправку, яка примушує адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, включно з потенційною відправкою батареї Iron Dome.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Далі наводимо переклад статті Politico, опублікований Офісом президента України. 

БАТАРЕЮ «ЗАЛІЗНИЙ КУПОЛ» АРМІЇ США МОЖУТЬ ВІДПРАВИТИ В УКРАЇНУ

Законопроєкт Палати представників вимагає більше грошей на оборону для Києва, і система протиракетної оборони може бути серед поставок.

З моменту вступу на посаду, адміністрація Байдена підтримувала поставки зброї Вашингтоном і навчання українських військових, включно з обладнанням і пакетами підтримки на суму 275 мільйонів доларів з березня поточного року.

Але деякі представники Конгресу прагнуть зробити більше і внесли до оборонного законопроєкту 2022 року поправку, яка змусить адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, включно з потенційною відправкою батареї Iron Dome («Залізний купол»), яку зараз використовують в армії США.

У версію законопроєкту про оборонну політику 2022 фінансового року Комітету Палати представників у справах збройних сил включена поправка, яка вимагає від Пентагону подання в Конгрес звіту з викладенням варіантів потенційного продажу або передачі «наявних систем» Україні, які, ймовірно, не будуть розгорнуті найближчим часом.

Пропозиція продати або відправити Києву нові системи протиповітряної оборони, ймовірно, посилить напруженість у відносинах з Москвою, яка з 2014 року веде посередницьку війну на сході України та розцінює таку передачу поблизу її кордону як провокацію. Росія давно скаржилася на американську систему протиракетної оборони в Румунії, стверджуючи, що вона може бути використана з наступальною метою, але США й НАТО це звинувачення відкинули.

З моменту розгортання в Ізраїлі у 2011 році система, створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з Raytheon, зарекомендувала себе як один з найефективніших у світі засобів знищення ракет малої дальності. Ізраїльські військові заявили, що батареї Iron Dome збили близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

Фото: Nehemia Gershuni
Фото: Nehemia Gershuni

Зараз у США не так багато батарей протиповітряної та протиракетної оборони, які не використовуються й готові до перекидання. Але армія США намагається з'ясувати, як експлуатувати дві системи Iron Dome, які Конгрес наказав їй придбати у 2019 році як тимчасове рішення для відкладених зусиль служби із запуску власних нових систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Служба придбала дві батареї, які готують до введення в експлуатацію наступного року. Але американська армія щосили намагалася інтегрувати їх у протиракетну оборону: Iron Dome не був розроблений для роботи в межах нової армійської системи командування й управління, і це проблема, яка обмежує їхню корисність при розгортанні за кордоном.

Зазирнімо в комітет Палати представників з питань збройних сил.

Версія законопроєкту про оборону на 2022 фінансовий рік від цього комітету, який був схвалений 2 вересня, набравши 57 голосів за і два – проти, не визначає будь-яку конкретну систему озброєнь, яку слід передати українцям. Але один працівник Конгресу сказав, що формулювання про передачу наявних систем говорить багато про що, і що дві армійські батареї Iron Dome є головними кандидатами, тому що в армії мало схожих систем, які могли б нейтралізувати загрозу, з якою стикається Україна з боку Росії.

Армія вже давно відіграє провідну роль у протиракетній обороні наземного базування, але останні два десятиліття конфлікту з групами, що не мають сучасних ракетних або безпілотних засобів, призвели до певної недостатності інвестицій у засоби протиповітряної оборони малої дальності. Це своєю чергою зробило невелику кількість протиракетних комплексів Patriot та Terminal High Altitude Area Defense одними з тих, що їх найчастіше розгортають армійські підрозділи на Близькому Сході в останні роки.

Terminal High Altitude Area Defense / Фото: armyrecognition
Terminal High Altitude Area Defense / Фото: Аrmy Recognition

Однак в останні місяці уряд у Києві заявив, що їм потрібно більше. Після оголошення у травні про те, що Україна почне збільшувати свій річний оборонний бюджет, міністр оборони України Андрій Таран сказав, що хотів би витратити частину коштів на нові системи протиповітряної оборони, вказавши, що це може бути й Iron Dome.

Ці повідомлення були почуті у Вашингтоні, й члени Конгресу взяли це до відома.

«З огляду на бажання й визнання обома партіями того, що необхідно зробити більше у сфері інтегрованої протиповітряної оборони для українців, і з урахуванням деяких політичних рішень адміністрації щодо України останнім часом, є бажання спробувати зробити більше, ніж те, що команда Байдена робить, щоб допомогти їм», – зауважив працівник, який говорив на умовах анонімності, тому що закон усе ще перебуває на розгляді в Палаті представників.

Але є питання про ефективність обмеженої системи Iron Dome в Україні.

Майкл Кофман
Майкл Кофман

«З тактичної точки зору, вона не буде ефективною на близькій відстані або на лінії зіткнення, тому що цю систему дуже швидко зіб'ють російські ракетні системи залпового вогню», – сказав Майкл Кофман, директор програми досліджень Росії в корпорації CNA. «Але вона може перехоплювати ракети більшої дальності, що дасть змогу батареї захищати критично важливий об'єкт або командний центр» на сході України.

Поправку про протиповітряну оборону України вніс конгресмен Скотт Франклін (республіканець, штат Флорида), її підтримали дві партії.

У законопроєкті Палати представників уже міститься заклик до військової допомоги Україні в обсязі 275 мільйонів доларів навіть до того, як буде нова передача системи протиракетної оборони, але передача не призведе до значного збільшення загальної суми, оскільки Iron Dome вже оплачений.

У кількох українських та ізраїльських виданнях цієї весни йшлося про те, що Київ хоче купити «Залізний купол» в Ізраїлі, але така покупка може бути складною. Уряду Ізраїлю буде потрібно схвалення Вашингтона, щоб продати системи третій країні, з огляду на угоду про спільну розробку з компанією Raytheon, що базується у США, а Тель-Авів вразливий щодо їхніх відносин з Москвою. Дві країни домовилися не продавати зброю деяким третім сторонам, таким як Україна та Іран, і в останні роки досягли непростого розуміння щодо Сирії.

Проте є й мінуси того, що армія США позбавляється від «Залізного купола», навіть якщо служба не може інтегрувати його у свою систему управління та контролю.

Після двох десятиліть зіткнення з усього декількома загрозами з боку повстанців у Іраку та Афганістані, які мають модернізовані ракети, армія «зіткнулася зі значним дефіцитом коштів протиракетної артилерії, мінометів і крилатих ракет», сказав директор Проєкту ракетної оборони Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Том Карако. «І причина, з якої вони взяли Iron Dome – за підтримки Конгресу, – насправді була відображенням цієї прогалини в можливостях».

Фото: Flash90
Фото: Flash90

Один армійський чиновник, який спілкувався без розкриття джерела, щоб обговорити це делікатне питання, зазначив, що, хоча Iron Dome не може працювати з іншими системами, служба її розгортає, бо безліч іншої сучасної зброї й датчиків також не можуть «спілкуватися» одне з одним. Але це складність, яку армія не хотіла посилювати, купуючи більше спорядження, яке тільки поглибило б проблему.

Поправка, яка включає формулювання про українську систему протиракетної оборони й добре вписалася у збільшення фінансування на 24 мільярди доларів, запропонована членом комітету Палати представників з питань збройних сил Майком Роджерсом у законопроєкт Байдена про оборонну політику. Пакет також включає збільшення на 25 мільйонів доларів фінансування Ініціативи з надання допомоги Україні в галузі безпеки вартістю 250 мільйонів доларів, що поверне її до рівня 2021 року в 275 мільйонів доларів.

У червні Politico повідомило, що адміністрація Байдена розробила новий пакет військової допомоги на 100 мільйонів доларів для України, але виконання цього плану було призупинено після того, як цієї весни російські війська відійшли від кордону з Україною після серії навчань. Пакет включав системи ППО малої дальності, стрілецьку і протитанкову зброю, що означало відхід від нелетальної зброї, яку адміністрація Байдена надала цьогоріч у межах двох окремих пакетів, один з яких був оголошений у березні, а другий – у червні.

Незрозуміло, яка в підсумку буде частка збільшення фінансування для України, коли законопроєкт буде ухвалений саме Палатою представників, а потім – прийнятий на розгляд погоджувальними комітетами Палати представників і Сенату пізніше в цьому році для узгодження остаточного варіанту.

У липні комітет Сенату з питань збройних сил схвалив збільшення оборонного бюджету на 25 мільярдів доларів 25 голосами за й одним – проти, припускаючи, що обидві палати Конгресу в цілому згодні з тим, що президентський план витрат на Пентагон на 715 мільярдів доларів – не на висоті.

*   *   *

Перше фото: Flash90

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-