Голосування в Думу як форма окупації

Голосування в Думу як форма окупації

Укрінформ
Пропагандисти путінської партії розпоряджаються в ОРДЛО, як у себе вдома, навіть не маскуючись перед світовою спільнотою

Поки кремлівські пропагандисти віщають на міжнародну аудиторію про необхідність дотримання Мінських домовленостей, російська влада нарощує гібридну окупацію українських територій. “Тихою сапою”, за допомогою підконтрольних ЗМІ і спецслужб вона намагається загнати якомога більше жителів ОРДЛО у російське громадянство. Особливо активізувався цей процес останнім часом, напередодні виборів до Державної думи Росії, які відбудуться 19 вересня.

В окремих районах Донецької та Луганської областей видачу паспортів РФ поставлено буквально на потік. Судячи з усього, в Кремлі розраховують на поповнення електорату путінської правлячої партії за рахунок жителів окупованих територій, які мало обізнані зі справжньою соціально-політичною ситуацією в Росії й живуть мріями, красиво поданими російською пропагандою.

Наразі партійні пропагандисти й агітатори путінської партії розпоряджаються в ОРДЛО, як у себе вдома, анітрохи не маскуючись перед світовою спільнотою. Відкрито чимало інформаційних центрів, де скоростиглим власникам російських паспортів втовкмачують, як і за кого треба голосувати на виборах. Бо ж відкриття виборчих дільниць на території ОРДЛО не передбачено, і вкинути виборчі бюлетені в урни можна буде, тільки в'їхавши на територію РФ, або ж взяти участь у виборах через дистанційне електронне голосування.

РОССИЙСКАЯ ПОВЕСТКА В ДНР”

В одному з “темників”, які “Міністерство інформації ДНР” розсилає в усі без винятку місцеві засоби масової інформації, й які є обов’язковими для виконання, настійливо рекомендується бравурно повідомляти: “При нынешних темпах выдачи паспортов к сентябрю в республиках Донбасса будет проживать более 650 000 российских граждан!”

Напередодні виборів до російської Думи головний пафос цих “темників” був спрямований на передвиборчу агітацію. Й агітувати рекомендувалося “правильно”, тільки за одну партію – «Единую Россию», висвітлюючи й підтримуючи всі її масовки на місцях – такі, як «Форум «Россия–Донбасс: единство приоритетов», «Турнир по дворовому футболу на Кубок Дениса Пушилина» та інші.

Рекомендовано до поширення гасла на кшталт: «Донбасс верен своему выбору и продолжает интеграцию в российское пространство», “Граждане Донецкой Народной Республики – это молодая кровь и новый виток развития «Единой России», «Донбасс поддерживает правящую политическую партию Российской Федерации – «Единую Россию», або ж таке, наприклад: «Каждому из нас близка идеология правящей политической партии России, а сейчас у нас есть возможность на деле поддержать стратегию «Единой России», направленную на сохранение величия русского народа...».

Підготовлена й добірка з 11 вибраних цитат Путіна на всі випадки життя, які співробітники ЗМІ й пропагандисти-політінформатори в ОРДЛО мають використовувати в своїй роботі. Жителі ОРДЛО мають, наприклад, знати, що: “Период однополярного мира, – як каже Путін, – прошел... Какие бы санкции ни применяли к России, чем бы нас ни пугали, все равно Россия развивается, ее обороноспособность повышается”.

У новинних рубриках “Российская повестка в ДНР” передбачене винятково оспівування переможних досягнень нинішнього російського режиму. Причому – із застереженням: що в політичному контексті можна згадувати лише Путіна і «Единую Россию».

Натомість про Україну має писатися й говоритися тільки погане. А щоби пропагандисти про це не забували, то наприкінці темників зазвичай підкреслюється: “Не забывайте и о рубрике «Преступления Украины в Донбассе», “Актуальной остается и тема «На Украине хуже».

Намагання звалити з хворої голови на здорову провину за численні жертви й руйнування на Донбасі та упевнити місцевих жителів, відірваних від українського інформаційного поля, що в Україні тільки те й трапляється, що аварії, злочини, марші націоналістів і масові протести – теж мають свою електоральну мету. Налякані “бандерівською” Україною, яка “розвалюється на очах” і позбавлені надії на возз’єднання з Батьківщиною, жителі ОРДЛО, на думку московських кураторів, охочіше “паспортизуватимуться” й активніше ставитимуть хрестики в потрібній Кремлю графі виборчого бюлетеня.

У реальності ж справжніх виборів у Росії немає, переконані українські експерти, процес голосування – лише ширма для призначення слухняних людей у парламент. Відповідно, і те, що відбувається в ОРДЛО, є лише складовою цього “фарсу”.

ОКУПАНТИ ЗАЧИЩАЮТЬ ПРОУКРАЇНСЬКИЙ ІНФОРМПРОСТІР

За спостереженнями керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігоря Солов'я, в російських ЗМІ вибори в ОРДЛО висвітлюються навіть більше, ніж самі вибори в РФ, і це є підтвердженням того, що ОРДЛО є частиною великої медіакампанії для “інкорпорації цих умовних територій в російських медіа”.  

Ігор Соловей
Ігор Соловей

“Нинішні події додатковий раз підтверджують, що офіційні заяви посадовців про те, що потрібно виконувати Мінські домовленості, – це не більше, ніж ритуальні заяви, а по факту, вони займаються продовженням окупації, продовженням анексії українських територій. У самій ОРДЛО ми бачимо, що проукраїнських ЗМІ, блогерів, чи навіть Telegram-каналів проукраїнського спрямування не залишилося. Вони зачистили цей медіапростір: хтось сів, хтось пропав, когось видалили. Тому можливості України впливати на формування громадської думки – для населення окупованих територій дуже сильно обмежили. Це посилюється також і тим, що відбувається закриття цього регіону, вводяться обмеження на (лінії розмежування – ред.) перетин людьми, які тим чи іншим чином, кожен по своїх каналах спілкувався, мав зв'язок з Україною, і міг бачити на власні очі, що відбувається на окупованій територій, і порівнювати це з тим, що відбувається у великій Україні. Додатково до цього відбувається природна смертність громадян, і кількість тих людей, які стикалися з Україною, які могли бути ретранслятором якихось проукраїнських меседжів, також зменшується”, – сказав Соловей.

ЦІННІСНА МЕТА ЦИХ ВИБОРІВ НЕЗРОЗУМІЛА

Керівник Центру протидії інформаційним агресіям Олександр Курбан вважає, що вибори до Держдуми є класичним прикладом сучасної тактики геополітичних гібридних конфліктів: “Як такої єдиної цілісної ціннісної мети цих виборів не можна визначити. З одного боку, так, це дасть певні голоси партії "Єдина Росія" й таке інше. Але якщо порахувати в цілому оці голоси незаконно відірваних від нас громадян, то там розраховуємо, що буде близько десяти депутатів Держдуми. І я не думаю, що гра коштує цих свічок, які будуть запалені", – сказав Курбан.

Олександр Курбан
Олександр Курбан

На його думку, це є класичною гібридною кампанією, яка включає в себе військовий, політичний та інформаційний компонент. За його словами, наразі можна спостерігати за "осінньо-військовою кампанією у війні Росії проти України на Донбасі". "Апогей ще не наступив, і він буде ближчий до кінця місяця, і можливо ми станемо свідками більш серйозних подій. На жаль, у військовому плані вони будуть, і напруження ситуації буде", – сказав Курбан.

НЕ ГОЛОСУВАТИМУТЬ – БУДУТЬ ПОКАРАНІ

Керівник проєкту FreeCrimea, політолог Тарас Березовець розповів, що жителів ОРДЛО намагаються заохочувати брати участь у виборах... примусом. Це може відбуватися й у вигляді премій, і у вигляді покарання для працівників бюджетних, освітніх установ, якщо вони самі не голосуватимуть, а також не сприятимуть голосуванню своїх родичів та знайомих.

Експерт зазначив, що завдання даних виборів – показати картинку масовості голосування, як свого часу було з територією окупованого Криму, коли показували, що громадяни охоче самі беруть участь у російському політичному процесі. "Ці вибори в Держдуму принципово відрізняються від усіх попередніх, від 2016 року на території окупованого Криму, і принципово – від ситуації в тимчасово-окупованих районах Грузії. Вони можуть стати, по суті, прелюдією для нового, серйозного повномасштабного військового конфлікту, метою якого є вихід російських, а також терористичних формувань на кордони Донецької й Луганської областей", – сказав він.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

РФ ухвалила рішення не створювати жодних виборчих дільниць в ОРДЛО, але буде можливість проголосувати дистанційно, а також буде виїзне голосування. Це робиться спеціально, щоб протягом трьох днів, 17-19 вересня, максимальна кількість жителів окупованих територій Донбасу мала змогу проголосувати.

“Забороняється виїзд через неконтрольовану частину кордону з Росією з будь-яких інших питань, крім голосування на виборах. Тобто ті, хто планували поїхати з питань бізнесу, відвідати родичів, вони не зможуть цього зробити. Виїзні пункти на неконтрольованій частині кордону будуть працювати виключно для тих, хто збирається брати участь у голосуванні. Запущені додаткові потяги, автобусні маршрути, які будуть працювати в посиленому режимі. Тобто з усіх окупованих пунктів будуть курсувати спеціально призначені потяги, цим займається російська РЖД (“Российские железные дороги”). Що не просто свідчить про причетність РФ, а – уряду РФ. Тому що РЖД – це державна корпорація, яка працює виключно в рамках російського законодавства, і вона не може самостійно ухвалювати подібних рішень”, – розповів Березовець.

БОЙОВИКИ У ДУМІ Й У СТРАСБУРЗІ

Водночас директор Інституту світової політики Євген Магда наголосив, що одним із результатів цих виборів стане обрання до Держдуми "людей з бекграундом бойовиків або членів окупаційних адміністрацій", які "буквально незабаром опиняться в Страсбурзі, на засіданні ПАРЄ".

Євген Магда
Євген Магда

"Ми матимемо поглиблення російського інформаційного впливу. На мою думку, час, коли Росія планувала просувати до берегів Атлантики крізь усю Європу свої танкові армади, він пішов у минуле. На сьогодні є час просування відповідної інформації, яка буде формалізуватись, і вже на сьогоднішній момент потрібно думати, як їй протидіяти. На мій погляд, Україна має відмовитись від реактивної позиції, а займати проактивну, і в тому числі – з учасниками Нормандської четвірки", – переконаний Магда.

На його думку, проведення "виборів" у Криму і ОРДЛО є демонстрацією того, що Росія має достатньо великий вплив, і впроваджує ілюзії так званим "ДНР" та "ЛНР" про те, що вони можуть стати частиною РФ.

ПАСПОРТ МАРНИХ УЯВЛЕНЬ

Політолог Олег Лісний зауважив, що паспорт РФ, виданий жителям ОРДЛО, не дає тих прав, які має звичайний громадянин Росії. Але він дає марні уявлення про те, що все ж таки людина може впливати на долю цієї країни: “Громадяни, які там зараз проживають, думають, що у такий спосіб вони стануть частиною тої РФ, про яку вони завжди мріяли. Окупант – жадібний апріорі, й дати гроші цим громадянам, щоб вони жили краще, ніж колись в Україні, не виходить, а дати можливість проголосувати й уявити себе громадянином РФ – це дешево”.

Олег Лісний
Олег Лісний

Лісний упевнений, що президент РФ Путін не полишив планів щодо захоплення всієї України. "Путіну потрібна вся Україна. Без всієї України неможлива "Російська імперія"... Тому зараз я б не казав, що вибори – це неочікуваний момент", – зазначив він.

НАМ ВАРТО ЛИШЕ ПОСТАВИТИ В ООН ЕКРАН І ПОКАЗАТИ, ЩО ДЕМОНСТРУЄ РОСІЯ

Аналітик, експерт з питань суспільної комунікації Юрій Федоренко зазначив, що наразі Україна має всіма способами доносити своїм західним партнерам актуальну інформацію щодо нинішньої ситуації на тимчасово окупованих територіях.

Юрій Федоренко
Юрій Федоренко

“Якраз сьогодні (йшлося про 14 вересня – ред.), починається 76-а сесія Генеральної Асамблеї ООН. Я думаю, що українська делегація має чудовий інформаційний привід, щоб забезпечити всіх учасників актуальною інформацією стосовно того, що зараз відбувається на територіях «ЛНР» та «ДНР». Я більш ніж переконаний, що зараз уже почався бум у ЗМІ. Нам навіть не потрібно щось додатково висвітлювати, досить лише встановити інформаційний екран – і демонструвати те, що демонструє Росія. І це буде лише додатковим свідченням того, що вони не просто активно присутні, а максимально активно присутні”.

Вікторія Шевченко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-