Погано склепали: Ткаченко спростував фейк ФСБ про «українських карателів»

Погано склепали: Ткаченко спростував фейк ФСБ про «українських карателів»

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляє, що черговий інформаційний вкид від ФСБ Росії про "українських карателів" у часи Другої світової війни - це поспішна відповідь на виявлення місця масових розстрілів жертв НКВС під Одесою.

Як передає Укрінформ, про це Ткаченко написав у Телеграмі.

"ФСБ розсекретила якісь дані про розстріли мирних жителів начебто "українськими карателями" під час Другої світової війни. Одразу підключився СК РФ", - повідомив Ткаченко.

За його словами, начебто група колишніх червоноармійців та цивільних жителів СРСР, що працювали на нацистів, здійснили вбивства людей в Орловській області.

Читайте також: МКІП оголосило мистецькі конкурси для протидії інформатакам Росії

"Але, якщо читати далі агресивного заголовка, який вже звучить як вирок, можна побачити, що вбивали жителів Орловської області свої ж росіяни. Принаймні, 80% "загону карателів", включно з 3-ма командирами, це жителі Калузької області, Сибіру, Іваново, околиці Брянська. Лише щодо двох сказано, що вони десь з України, та ще двоє осіб без вказання походження. Цього було достатньо, щоб переважно російську групу колабораціоністів назвати "українськими карателями". Як там казав їхній лідер? "Кто обзывается, тот так и называется"?", - заявив Ткаченко.

На думку очільника МКІП, інформаційний вкид, "та ще й так погано склепаний", - це "поспішна відповідь на страшну знахідку українських дослідників під Одесою".

Він нагадав, що на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги почали активно досліджувати спецоб'єкт Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС) СРСР. На його території, за різними оцінками, внаслідок Великого терору в 1937-1939 роках були поховані від 5 до 20 тисяч замучених та розстріляних більшовиками мирних громадян.

Читайте також: Фейки та дезінформація як «пальне» для пропагандистської машини Кремля

"Це злочин, доказом якого є не просто архівні матеріали, а розстрільні ями, заповнені тілами невинних жертв. Українців. Одеситів. Це реальний масовий злочин, вчинений комуністичною тоталітарною системою, спадкоємцем якої є сучасна Росія", - наголосив Ткаченко.

"Вочевидь, намір України дослідити місце масового поховання та розстрілів різко суперечить планам "величі" та "гарного Сталіна". А коли випливають нові факти про масові розстріли, поховання, зрадників, сотні тисяч колаборантів всередині власної держави, в Кремлі терміново розпочинають пошуки ворогів ззовні. Нам до цього не звикати", - заявив Ткаченко.

Він додав, що навіть в умовах виснажливої оборонної війни, постійного шантажу та нехтування міжнародними нормами з боку країни-агресора Україна буде знаходити ресурси для того, щоб світ дізнався правду про всі злочини НКВС-КГБ-ФСБ.

Читайте також: СБУ ліквідувала потужну ботоферму, яка просувала ідеї «Новоросії»

"А щодо наповнення інформаційного поля Росії брехнею та маніпулятивною інформацією – цей контент лише для власного глядача, власного використання. Це просто спам, щоб звичайний росіянин ніколи не мав навіть шансу подумати, проаналізувати, знайти де правда, де напівправда, а де відверта брехня", - зауважив Ткаченко.

Як повідомлялось, 1 вересня Слідчий комітет РФ на підставі нібито розсекречених матеріалів, наданих управлінням ФСБ, відкрив кримінальну справу за фактом розстрілу мирних жителів в Орловській області нацистами та їхніми поплічниками в роки Другої світової війни.

У цих матеріалах міститься інформація про створення німцями під час окупації Орловської області 1941-1943 років карального загону, який очолював полонений колишній офіцер Червоної армії на прізвисько "Гетьман". За версією ФСБ, ця людина, чиє прізвисько натякає на українське походження, керувала розстрілами мирних жителів сіл Знам'янського району Орловської області у 1942 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-