В Одесі знайшли ще 23 розстрільні ями з останками жертв масових репресій НКВС

В Одесі знайшли ще 23 розстрільні ями з останками жертв масових репресій НКВС

Фото
Укрінформ
В Одесі протягом останнього тижня знайшли ще 23 розстрільні ями з останками жертв масових репресій НКВС 1937-1941 років. На початку серпня група волонтерів виявила на місці колишнього спецоб'єкта НКВС, поряд із аеропортом, перші шість ям, у які кати скидали ночами тисячі вбитих громадян.

Про це історик-дослідник Олександр Бабич повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«На 6-му кілометрі Овідіопольського шосе (колишній спецоб'єкт НКВС) знайдено (протягом серпня – ред.) 29 розстрільних ям на всій північно-західній частині ділянки. Крім місць, де знаходяться кабелі електропостачання. Майже у кожній ямі - нашарування людських останків», - зазначив Бабич.

За його словами, після цього пошукова команда переїхала до південно-західного сектору, де виявили чимало кабелів, що ускладнює роботу пошуковцям.

Водночас, зауважив дослідник, є підстави припускати, що розстрільні ями наявні також «на території сусідньої військової частини (це підтверджено показаннями та місцезнаходженням відкритих шурфів)».

Варто зазначити, що пошукова група, до якої входить історик Бабич, лише виявляє місця таємних поховань, фіксуючи їх межі та оцінюючи приблизну кількість останків жертв НКВС. Пізніше до розкопок та ексгумацій приступлять за рішенням суду судові медики та інші спеціалісти в присутності співробітників поліції та прокуратури.

Читайте також: На місці масових розстрілів НКВС в Одесі знайшли шість нових ям із останками жертв

Як повідомляв Укрінформ, наразі всі знахідки нумеруються, протоколюються й складуються. Шурфи робляться з кроком 2,5 метра. Потім відпрацьовуються лопатою і щупом до материка. Першу яму з останками виявлено в північно-західному куті. Череп, кістки, взуття. Останки залягали на глибині 1 м 60 см. Взуття (калоші) 1937 року. Монети 1935 й 1937 років, розповів учасник пошукових робіт Бабич.

Одеські історики-дослідники вирішили створити карту "Місця скорботи Одеси", позначивши на ній усі місця масових страт, а також військові та цивільні групові могили в межах міста. Затверджено й план робіт із пошуку могил жертв масових політичних репресій, проведення дослідницьких робіт та увічнення пам'яті репресованих. Направлено відповідні документи до Міністерства культури України та інформаційної політики на отримання дозволу на проведення пошукових робіт у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги Одеси.

За архівними даними, протягом 1938-1941 років "трійками" НКВС були винесені вироки про розстріли 8 тисяч 633 осіб.

Фото: Олександр Бабич / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-