Олімпіада у Токіо, Конституція Пилипа Орлика і «погані новини для людства» - публікації тижня

Олімпіада у Токіо, Конституція Пилипа Орлика і «погані новини для людства» - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Токіо-2020: наш провал чи все за планом?

Якщо дивитися на загальну кількість нагород – 19 (1 золота, 6 срібних і 12 бронзових), то Україна перевершила показник Ріо-2016. П’ять років тому було лише 11 медалей, а учасників більше – 206 проти нинішніх 157. Однак, за кількістю золотих медалей ця Олімпіада найгірша. Менше двох золотих нагород (як в Ріо-2016) у нас ще ніколи не було. Україна посіла в офіційному медальному заліку найнижче місце в історії – 44-е. Ми ніколи не опускалися нижче третього десятка. З іншого боку картина цілком оптимістична. За загальною кількістю медалей ми 16-і (скажімо, вищі за наших сусідів з Польщі) і це можливо є більш об’єктивним показником стану олімпійського спорту у нас в країні. Крім цього, потрібно згадати, що одразу 23 українці посіли у фіналах 4-6 місця. А це красномовний показник класу.

* * *

Погані новини для людства: комах на планеті поменшало на 75%

Нещодавно впливова британська газета Guardian порушила тему, яка зараз здається такою ж далекою від наших повсякденних клопотів, як колись глобальне потепління, а саме – катастрофічне зникнення комах на планеті. Британський біолог Дейв Гоулсон пише, що за останні 50 років кількість комах, імовірно, зменшилася на 75%. Навіть більше – вчені б’ють на сполох про те, що наша планета знаходиться на початковій стадії шостого масового вимирання у своїй історії. Якщо усвідомити, що комахи – це найчисленніший і найрізноманітніший клас серед живого, то ці втрати виглядають досить лячно і тягнуть за собою глобальні наслідки для всієї планети і не в останню чергу позначаться саме на Україні. Якщо підсумувати ці наслідки коротко, то всі ми без цих крихітних створінь страждатимемо від голоду. 

* * *

Хто вони, кращі медики, відзначені медичним Оскаром?

Це вже стало доброю традицією – нагороджувати українських медиків у День святого цілителя Пантелеймона. Названі на честь святого орден та медаль вручають кращим працівникам охорони здоров’я за їхній професіоналізм та милосердя. Цього року церемонія нагородження відбулася вже вп’яте, переможців названо в 11 номінаціях. Члени Поважної Ради, які обирали кращих у фіналі, зізнаються: переможців було визначити непросто, оскільки професійні історії кожного з номінантів варті того, аби суспільство ними пишалася. Укрінформ представляє кількох переможців. Коли усвідомлюєш глибину їхніх професійних історій, аж дух перехоплює, що такі люди поруч із нами.

* * *

Конституція Пилипа Орлика. Повернення через 311 років

10 серпня, в Україну вперше за 311 років зі Стокгольма доставили латинський варіант Конституції Пилипа Орлика – визначну історичну пам’ятку української та європейської думки ХVІІІ, яка заклала підвалини українського конституціоналізму, одну з перших конституцій світу. Три її копії, передані Швецією, за словами представниці Верховної Ради в Конституційному Суді України Ольги Совгирі, «вже експонуються в Україні: у парламенті та Офісі Президента; третя копія буде передана в Конституційний Суд після його реформування». А доставлений оригінал експонуватиметься в Національному заповіднику «Софія Київська». Українці зможуть побачити його на власні очі на виставці «Раритети країни», присвяченій 30 річниці українській незалежності з 16 серпня до 14 листопада. З цієї нагоди Укрінформ розповідає про Пилипа Орлика і першу українську Конституцію.

* * *

Колективний імунітет ковід таки не зупинить

Заява одного з розробників вакцини проти ковіду AstraZeneca, директора Oxford Vaccine Group Ендрю Полларда про те, що колективного імунітету людству досягти не вдасться, стала чи не найобговорюванішою ковід-новиною. Він назвав досягнення колективного імунітету «міфічним» – через підступний штам «Дельта», який «пробиває» імунний захист. «Варіант «Дельта» як і раніше інфікуватиме людей, які були вакциновані (тобто у них буде безсимптомний або малосимптомний ковід. – Ред.). І це дійсно означає, що будь-хто, хто ще не вакцинований, в якийсь момент зустріне вірус... і у нас немає нічого, що (повністю) зупинило б цю передачу», – цитує The Guardian Ендрю Полларда. З одного боку, нібито більшість із нас вже налаштувалися на те, що осінньої хвилі та нових обмежень не уникнути. Але з іншого, все ж хотілося почути, що ось-ось незабаром пандемія скінчиться. Та схоже, сподіватися на це марно. 

* * *

Звідки беруться генії, або Як десятикласниця взялася рятувати Дніпро

Школярка з Нової Каховки Вікторія Панченко отримала бронзову медаль Всесвітньої Олімпіади геніїв (Genius Olympiad), що проходить у США – вона запропонувала ідею, як очистити від забруднень головну річку України. Директорка новокаховської школи №1 Олена Зуйко (у цій школі навчається бронзова медалістка) каже: найближчі дні у Вікторії Панченко вже розписані на зустрічі з журналістами. Перемогла Вікторія ще у червні, але новина «вибухнула» зараз. Презентація одинадцятикласниці, викладена на Youtube у травні, станом на 12 серпня мала майже 23 тисячі переглядів. Але інтерес росте на очах — тільки за одну добу напередодні нашої зустрічі з родиною Панченків відео набрало 18 тисяч переглядів.

* * *

Така слизька для Кремля «Кримська платформа»

Створення «Кримської платформи» як постійно діючого майданчика було надзвичайно точним і своєчасним рішенням української влади, дипломатії. Це як опція «Закріпленій допис» в соціальних мережах. Все інше йде поруч, паралельно, своєю чергою. Але ця тема залишиться константою, яка показуватиме, що Україна не змирилася і ніколи не змириться з окупацією півострова. Не дасть йти процесу «звикання», «повзучого визнання» цієї окупації. Укрінформ стежить за реакцією роспропу і російської дипломатії.

* * *

Чому збірна України досі без тренера?

Минуло вже два тижні як Андрій Шевченко повідомив, що залишає посаду головного тренера збірної України. Він просто не став продовжувати контракт. За цей час Українська асоціація футболу (УАФ) так і не призначила нового тренера. Не факт, що це станеться 17 серпня – новий дедлайн призначення. А, між іншим, 1 вересня у збірної вже відбірковий матч ЧС-2022 проти Казахстану. Ситуація провальна і в ній винні всі – Шевченко, УАФ, Ребров.

* * *

30 років Незалежності: Все більше європейці, все далі від Росії

Якщо в перше десятиріччя своєї незалежності Україна все ще залишалась уламком імперії - тільки що з прапором і гімном, і боротьба в суспільстві йшла між учорашніми комуністами і новітніми нуворишами - то, починаючи з 2000-го року, вектор протистояння змінився. Українці помалу почали згадувати, що вони європейці, все менше озиралися на схід і все частіше вдивлялися в захід. Це не могло сподобатися новому очільнику Росії - Путіну. І він розпочав гібридну, спочатку мало помітну, а потім гарячішу війну за повернення України до складу імперії. Усі ці роки Укрінформ пильно відстежував зміни в українському суспільстві — і відкати назад, і поступ - вперед. Ми зібрали новини агентства за цей період, присвячені найбільш знаковим подіями, і продовжуємо разом з вами знову, подумки, проходити цей шлях. Отже - 2002 - -2011.  

Іще більше цікавих публікацій читайте тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-