Колективний імунітет ковід таки не зупинить

Колективний імунітет ковід таки не зупинить

Укрінформ
Українські фахівці підтверджують такий сценарій, але закликають вакцинуватися, щоб не дати ковіду забирати життя

Заява одного з розробників вакцини проти ковіду AstraZeneca, директора Oxford Vaccine Group Ендрю Полларда про те, що колективного імунітету людству досягти не вдасться, стала чи не найобговорюванішою ковід-новиною. Він назвав досягнення колективного імунітету «міфічним» – через підступний штам «Дельта», який «пробиває» імунний захист. «Варіант «Дельта» як і раніше інфікуватиме людей, які були вакциновані (тобто у них буде безсимптомний або малосимптомний ковід. – Ред.). І це дійсно означає, що будь-хто, хто ще не вакцинований, в якийсь момент зустріне вірус... і у нас немає нічого, що (повністю) зупинило б цю передачу», – цитує The Guardian Ендрю Полларда.

З одного боку, нібито більшість із нас вже налаштувалися на те, що осінньої хвилі та нових обмежень не уникнути. Але з іншого, все ж хотілося почути, що ось-ось незабаром пандемія скінчиться. Та схоже, сподіватися на це марно.

Передавати вірус будемо і після вакцинації, але не так інтенсивно

Нещодавно глава ВООЗ припустив, що глобальна пандемія у світі завершиться приблизно до середини 2022 року, коли всі країни вакцинують не менше 70% населення. Проте українські імунологи радше погоджуються з думкою професора Полларда про те, що на колективний імунітет у плані повного захисту від вірусу покладатися не варто.

«Вакцинація – це не механічний бар’єр. Вакцинований може заразитися і далі передати вірус, – говорить голова Національної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій. – Це те, що відрізняє вакцинацію проти ковіду від вакцинації проти кору, на яку 98% формують імунну відповідь. І далі, коли людина зустрічається з вірусом кору, вона його не передає. Якщо ж йдеться про вакцинованого проти ковід-19, то циркуляція вірусу не зупиняється, вакцинована людина може заразитися. Але вона буде мати легкий перебіг, а шанси потрапити у стаціонар, відділення реанімації або померти значно знижуються. Але вона може далі поширювати вірус. Треба розуміти, що сенс вакцинації у першу чергу – захистити тих, хто схильний до тяжкого перебігу, тобто літніх людей та людей із супутніми патологіями».

Федір Лапій
Федір Лапій

За словами Федора Лапія, певний непрямий ефект від вакцинації щодо зупинки поширення ковіду усе таки є. «Він пов’язаний з тим, що вакциновані, порівняно з невакцинованими, мають «меншу» кількість вірусу у дихальних шляхах, якщо ним інфікуються, і меншу кількість днів його виділяють. Відповідно, вони заражають меншу кількість людей», – коментує імунолог.

Взагалі ж мета нинішньої вакцинації у тому, аби максимально попередити тяжкі випадки ковід-19 або звести їх до мінімального рівня, додає він. Коли охоплення вакцинацією складе 70-75%, то ми спостерігатимемо мінімальну кількість тяжких випадків ковід-19 і навантаження на стаціонари буде незначним.

Але при тому, що колективного імунітету нам не досягнути, питання про повторну вакцинацію зараз не постає. «Підтверджень тому, що ми щороку потребуватимемо вакцинації, як проти грипу, наразі немає. Хоч це може змінитися. Але на цей момент ми бачимо, що кількість доз, передбачена наявною схемою вакцинації, є ефективною для попередження тяжких випадків», – підсумовує пан Лапій.

Доведеться співіснувати, поки вірус не ослабне, а це – невідворотно

Імунолог лабораторії імунології Інституту педіатрії, акушерства і гінекології ім. О.Лук'янової Борис Донськой теж вважає, що швидше за все ми не зупинимо поширення вірусу повністю. «Вірус як вода – ми його стискаємо, а він шукає нові шпаринки. Це постійна боротьба, яка полягає у тому, хто кого перехитрить. Швидше за все ми не зупинимо вірус повністю, проте завдяки вакцинації врятуємо людей. Тому треба рятувати життя, а не гнати загальну кількість щеплених. Якщо 90% людей буде щеплено, а 10% нещеплених складуть пенсіонери, то вони все одно інфікуються і смертей не уникнути. Тому слід максимально захищати групи ризику», – переконаний фахівець.

Борис Донськой
Борис Донськой

Він додає, що закони природи обдурити неможливо і з часом вірус послабне. Щоправда, коли це станеться: за півроку чи за 15 років – науці поки невідомо. «Не слід сприймати відсутність колективного імунітету драматично. Вірус хоче жити, ми хочемо його повністю знищити. Ми з ним мусимо шукати компроміси. Він так вдало стартував, опанував нові території, етноси, що буде далі змінюватися і підбирати ключі, щоб вижити і знайти можливість до симбіозу. Власне, це вже є кроком до симбіозу, коли щеплена людина, зустрівшись з вірусом, не страждає від нього, а лишається просто безсимптомним носієм. Можливо, коли переважна більшість людей перехворіє і буде щеплена, тобто матиме комбінований імунітет, коронавірусна інфекція потроху зійде нанівець і стане сезонною, як грип», – говорить Борис Донськой. Він додає, що у спеціалістів і не було сподівань на формування колективного імунітету в Україні за рахунок щеплень. Але зважаючи на те, що значна частина активних людей вже перехворіла, чекати значних спалахів на осінь не варто. Але проблемною може виявитися ситуація у регіонах, бо невідомо, яка частка пенсіонерів вакцинувалася.

Штам Дельта імунізованим країнам не такий страшний

Слова фахівців підтверджуються статистикою захворюваності і смертності в країнах, де вакциновано більшу частину населення. За даними The Guardian, близько 75% дорослого населення Великої Британії отримали дві дози вакцини від коронавірусу. І хоча кількість щоденних випадків захворювангості в останні тижні коливається на рівні 30 тисяч, проте кількість смертельних випадків за добу не перевищувала 146.

Подібна ситуація і в Ізраїлі, де зараз спостерігається різкий підйом захворюваності при повній вакцинації 57% населення. Наразі там фіксують до 7 тисяч нових випадків ковіду за добу, а максимальна кількість смертельних випадків за добу (за період усього літа) – 26 (за 8 серпня).

У США зараз повністю вакциновані 50% населення, а більше 70% дорослих американців отримали як мінімум одну дозу вакцини. Нині показники добової захворюваності перетнули позначку у 100 тисяч нових заражень на COVID-19, повідомив «Голос Америки». Середній денний показник смертності зріс з 270 смертей три тижні тому до майже 500 смертей (станом на 8 серпня). При тому що у січні, до вакцинації, на піку спалаху, від COVID-19 вмирало близько 3500 осіб на день. Головний радник президента Джо Байдена з медичних питань Ентоні Фаучі заявив, що США навряд чи повернуться до локдаунів, незважаючи на зростаючі ризики у зв'язку зі штамом Дельта. «Думаю, у нас достатній відсоток (вакцинованих) в країні – недостатній, щоб приборкати спалах, але достатній, щоб ми не потрапили в ситуацію, в якій були минулої зими», – додав він.

Що ж, Україна, як і передбачалося, здобуває імунітет «історичним» способом. За даними всеукраїнського дослідження поширеності антитіл до коронавірусу SARS-COV-2, проведеного ЦГЗ, не менше 40% українців були інфіковані ковід-19. А от повністю вакциновано лише близько 5% населення. Тобто близько 45% українців можуть почуватися певною мірою захищеними перед наступним спалахом, який прогнозують науковці, і який може розпочатися вже за два тижні.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-