Токіо-2020: наш провал чи все за планом?

Токіо-2020: наш провал чи все за планом?

Укрінформ
Україна привезла з Олімпіади 19 медалей, але лише одне «золото»

Щойно погас вогонь літніх Олімпійських ігор в Токіо, як в Україні розгорнулися дискусії. Як оцінювати наш виступ? Невдача чи успіх?

Читайте також: Україна завершила Олімпіаду в Токіо із 19 медалями

Одиниця проти 19 – що переважає

Якщо дивитися на загальну кількість нагород – 19 (1 золота, 6 срібних і 12 бронзових), то ми перевершили показник Ріо-2016. П’ять років тому було лише 11 медалей, а учасників більше – 206 проти нинішніх 157.

Однак, за кількістю золотих медалей ця Олімпіада найгірша. Менше двох золотих нагород (як в Ріо-2016) у нас ще ніколи не було. Україна посіла в офіційному медальному заліку найнижче місце в історії – 44-е. Ми ніколи не опускалися нижче третього десятка. Звісно, це призвело до критики і навіть заяв про катастрофу. Нашим олімпійцям згадали все: нокаут Олександра Хижняка, провал Ольги Харлан, вистріл у чужу мішень Сергія Куліша.

З іншого боку картина цілком оптимістична. За загальною кількістю медалей ми 16-і (скажімо, вищі за наших сусідів з Польщі) і це можливо є більш об’єктивним показником стану олімпійського спорту у нас в країні. Крім цього, потрібно згадати, що одразу 23 українці посіли у фіналах 4-6 місця. А це красномовний показник класу. 19 медалей ми брали і в Лондоні-2012, але тоді і війни не було, і кримські тренувальні центри ще були нашими.   

Читайте також: Від Білодід до Старикової

Успіх синхронниць, борців, веслувальників та велосипедисток

Якщо розкласти медалі на види спорту, то картина виходить наступна: боротьба – 4 (1,1,2), плавання – 2 (0,1,1), веслування на байдарках і каное – 2 (0,1,1), карате – 2 (0,1,1), бокс – 1 (0,1,0), велоспорт – 1 (0,1,0), синхронне плавання – 2 (0,0,2), дзюдо – 1 (0,0,1), фехтування – 1 (0,0,1), стрільба – 1 (0,0,1), теніс – 1 (0,0,1), легка атлетика – 1 (0,0,1).

Порівнюючи сьогодні наші очікування, плани федерацій та результати в Токіо, можна підсумувати, що навіть краще за сподівання виступили наші борці (10 учасників – 4 медалі), веслувальники (10 учасників – 2 медалі), велосипедисти на треку (2 учасника – 1 медаль) і тенісисти (4 учасника – 1 медаль).

На своєму рівні залишились синхронниці (9 учасників – 2 медалі), плавці (8 учасників – 2 медалі), каратисти (3 учасника – 2 медалі), стрілки (6 учасників – 1 медаль), стрибуни у воду (6 учасників – два 6-х місця), художні гімнастки (7 учасників – двоє в топ-10).

Невдалим слід вважати виступ наших боксерів (5 учасників – 1 медаль), важкоатлетів (2 учасника – одне 5 місце), спортивних гімнастів (5 учасників – лише два фінали), дзюдоїстів (7 учасників – 1 медаль), легкоатлетів (43 учасника – 1 медаль), фехтувальників (6 учасників – 1 медаль).  

Найбільш ефективними стали наші синхроністки – 100% учасниць повертаються з Токіо-2020 з медалями. Також успішним за цим показником вважатимемо виступ в Токіо українських каратистів (3 учасника – 2 медалі), велосипедистів на треку (2 учасника – 1 медаль) та тенісистів (4 учасника – 1 медаль).

Читайте також: Беленюк вірить, що його «золото» Олімпіади стане стимулом для молоді

«Золото» Беленюка, вольова «бронза» Світоліної, медалі Лузан

Щодо персональної ефективності, то тут поза конкуренцією плавець Михайло Романчук (дві дистанції – «срібло» і «бронза»), веслувальниця Людмила Лузан (дві дистанції – «срібло» і «бронза»), наші синхроністки Марта Федіна і Анастасія Савчук (два види програми – дві «бронзи»). Відзначимо, що перші історичні медалі на Олімпіадах здобули українські каратисти (Терлюга і Горуна), синхронниці та тенісисти (Світоліна).

Якщо обирати українських героїв в Токіо, то в цю категорію можна сміливо записувати нашого єдиного чемпіона – борця Жана Беленюка (виграв «золото», виступаючи з травмою) і тенісистку Еліну Світоліну (14 годин на корті і три вольові перемоги).

Чемпион Олимпийских игр-2020 по греко-римской борьбе Жан Беленюк / Фото: Павел Багмут, Укринформ
Чемпион Олимпийских игр-2020 по греко-римской борьбе Жан Беленюк / Фото: Павел Багмут, Укринформ

Однозначно успішними стали виступи борця Парвіза Насібова («срібло»), трекової велосипедистки Олени Старикової («срібло» у спринті), каноїстки Людмили Лузан («срібло» і «бронза»), каратистки Анжеліки Терлюги («срібло») та усієї команди синхроністок.

Підтвердили статус олімпійських надій легкоатлет Михайло Кохан (метання молота), гімнаст Ілля Ковтун, стрибун у воду Олексій Середа, плавець Владислав Бухов, важкоатлетка Каміла Конотоп. Через три роки в Парижі ми чекаємо від них медалей, а від декого навіть «золота».

Читайте також: Гутцайт про виступ Хижняка: Дякуємо боксеру та тренерам за підготовку

Крах «золотих» надій Хижняка, Романчука, Магучіх і Білодід

Головними невдахами Токіо-2020 для нас стали боксер Олександр Хижняк, плавець Михайло Романчук, легкоатлетка Ярослава Магучіх, дзюдоїстка Дар’я Білодід та фехтувальниця Ольга Харлан. Від усіх чекали «золота» і усі програли через власні помилки. Поразка Хижняка у фіналі була особливо прикрою, а Романчук і Магучіх можливо десь занадто повірили у себе і недооцінили конкурентів.   

У список розчарувань також слід занести легкоатлетів Андрія Проценка і і Марину Бех-Романчук (п’ять заступів у фіналі – це занадто), стрілків Павла Користильова і Сергія Куліша, важкоатлетку Ірину Деху, тенісистку Даяну Ястремську.  

Святослав Василик, Київ

Фото: НОК України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-