Вакцинація і світ: Третя доза для заможних країн чи перша для бідних?

Вакцинація і світ: Третя доза для заможних країн чи перша для бідних?

Укрінформ
Питання про доцільність щеплення від ковіду третьою, бустерною дозою перейшло з медичної площини в морально-етичну

Дискусія про те, чи потрібна третя доза вакцини для кращого захисту організму від ковіду, триває ще з травня. Однак сьогодні, на тлі нової хвилі пандемії, пов’язаної з більш агресивним штамом “Дельта”, вона набуває особливої гостроти. Заможні країни, як і потужні виробники вакцин, схиляються до того, що ревакцинація конче необхідна. І подекуди введення третьої дози почалося, чи до цього активно готуються.

Разом з тим, зрозуміло, що десятки й сотні мільйонів доз, які будуть використані для третього етапу щеплення, могли б піти як допомога в бідні країни Третього світу – бо в тих країнах лише 1% населення отримали одну дозу вакцини. А відсутність її – означає десятки тисяч нових смертей.

Схоже, цивілізованому світу знову доведеться вирішувати складну морально-етичну проблему.

ВООЗ: ЗАМОЖНІ КРАЇНИ ПОВИННІ ПОЖЕРТВУВАТИ ВАКЦИНИ, А НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ ДОЗИ-БУСТЕР

Найвищі посадові особи Всесвітньої організації охорони здоров’я заявляють про недостатність доказів того, що людям потрібна третя доза вакцини проти коронавірусу. У понеділок вони закликали поділитися вакцинами, яких не вистачає, з бідними країнами, які ще не імунізували своє населення, замість того, щоб використовувати ці вакцини як дози-бустери у багатих країнах.

На брифінгу генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що нерівність розподілу вакцин у світі обумовлена ​​"жадібністю". Він також закликав виробників ліків поставити в пріоритет постачання своїх вакцин проти COVID-19 бідним країнам, а не лобіювати у багатих країнах ідею використання ще більшої кількості. Його прохання лунає в умовах, коли фармацевтичні компанії вимагають дозволу на використання третього щеплення вакциною у вигляді доз-бустерів для підсилення імунізації від коронавірусу в деяких західних країнах, включаючи США.

Christopher Black/WHO
Тедрос Адханом Гебреєсус. Фото: Christopher Black/WHO

"Нині ми робимо свідомий вибір, щоб не захищати тих, хто цього потребує", – сказав Гебреєсус, додавши, що безпосереднім пріоритетом має бути вакцинація людей, які ще не отримали навіть однієї дози.

Він закликав компанії Pfizer та Moderna "взяти участь у постачанні вакцин для програм COVAX, Африканської робочої групи з питань придбання вакцин для країн з низьким та середнім рівнем доходу, де дуже мало людей вакцинувалися", маючи на увазі ініціативу ООН щодо поширення вакцин у всьому світі.

Після 10-тижневого падіння рівня смертності від коронавірусу в світі Гебреєсус заявив, що кількість пацієнтів з COVID-19, які помирають щодня, знову починає зростати, і що надзвичайно заразний варіант «Дельта» стрімко збільшує кількість нових випадків захворювання".

Pfizer і Moderna погодилися поставляти невеликі кількості своїх вакцин до COVAX, але значна більшість їхніх доз були зарезервовані багатими країнами.

Протягом останніх місяців зусилля, підтримані ООН, сильно похитнулися: майже 60 бідних країн зупинились у своєму прогресі щодо вакцинації, а їхній найбільший постачальник вакцин не зміг розподілити туди жодної дози до кінця року.

PFIZER ЧЕКАЄ ДОЗВОЛУ ВІД УРЯДУ США

У понеділок представник Pfizer зустрівся з найвищими американськими чиновниками, щоб обговорити плани щодо отримання дозволу на використання третьої дози-бустера. Минулого тижня компанія заявила, що доза-бустер може різко підвищити імунітет і, можливо, допоможе у боротьбі з тривожними варіантами коронавірусу. Американські органи охорони здоров'я наголосили, що повністю щеплені американці надійно захищені, й їм ще не потрібні дози-бустери.

"І Pfizer, й американський уряд поділяють відчуття невідкладності в тому, щоб не відставати від вірусу, який викликає COVID-19, і ми також погоджуємось, що наукові дані визначатимуть наступні наші кроки", – йдеться у заяві компанії в понеділок.

Це не є чимось незвичним для виробників – повідомляти регуляторні органи перед подачею нових даних, а представник уряду США заявив, що ця інформація є лише одним із доказів, який влада використовуватиме при вирішенні питання про те, коли і кому може бути необхідна доза-бустер.

Фото: AA
Фото: AA

ТУРЕЧЧИНА ВЖЕ ПОЧАЛА ВАКЦИНАЦІЮ ТРЕТЬОЮ ДОЗОЮ, ІНШІ – ГОТУЮТЬСЯ

Водночас Туреччина уже почала вводити третю дозу вакцини проти COVID-19. Міністр охорони здоров'я заявив, що третя доза в першу чергу буде запропонована медичним працівникам та особам віком від 50 років. Туреччина вже повністю щепила 25% населення. Близько 35 мільйонів людей отримали першу дозу, а загальна кількість введених доз у країні сягає 50 мільйонів. В даний час країна використовує вакцини Pfizer та Sinovac.

На початку червня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що отримав три дози вакцини проти коронавірусу. Ердоган отримав першу дозу вакцини Sinovac китайського виробництва 14 січня і був одним з перших в Туреччині, хто вакцинувався. Друге щеплення Sinovac він отримав 11 лютого, а третю – 10 березня.

Ердоган став першим світовим лідером, який визнав, що отримав три дози, і сказав, що зробив це, щоб перевірити, чи підвищиться рівень його антитіл. Бо вчені стверджували, що для посилення імунітету понад рекомендованих двох уколів можуть знадобитися "бустерні дози" або щорічні вакцинації проти COVID-19. 

З серпня пропонуватимуть щепитися третьою дозою вакцини від коронавірусу і жителям Угорщини. Лікарі вирішуватимуть, яку вакцину люди повинні отримати як третю дозу. Вона повинна бути введена як мінімум через 4 місяці після другого щеплення, якщо лікарі не порадять інакше. 

12 липня 2021 року Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю також дозволило вакцинувати третьою дозою вакцини Pfizer проти коронавірусу – людей з ослабленим імунітетом. Рекомендується давати третю дозу вакцини через вісім тижнів після отримання другої дози.

У Британії можуть почати вакцинувати третьою дозою людей, старших за 50 років, й осіб із хронічними захворюваннями – уже восени.  При цьому наразі є два варіанти. Перший варіант включає вакцини, спеціально модифіковані для боротьби з новими варіантами коронавірусу (над такими вакцинами працює і AstraZeneca). Другий – щеплення однією з вакцин, що вже використовуються – Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca чи Moderna.

НЕМА ЖОДНИХ НАУКОВИХ ДОКАЗІВ, ЩО БУСТЕРНІ ДОЗИ ПОТРІБНІ

Разом з тим експерти ВООЗ заперечують необхідність застосування доз-бустер для повністю імунізованих людей. 

"На даний момент... немає жодних наукових доказів того, що дози-бустери безумовно потрібні", – сказала доктор Сумія Свамінанат, головний вчений ВООЗ. Свамінанат сказала, що ВООЗ буде робити рекомендації щодо доз-бустерів, якщо вони будуть потрібні, але будь-яка така порада "повинна базуватися на науці та даних, а не на думці окремих компаній, які заявляють, що вакцини тепер слід вводити як дозу-бустер".

Доктор Майкл Райан, керівник ВООЗ з питань надзвичайних ситуацій, припустив, що, якщо багаті країни вирішать вакцинувати своє населення дозами-бустерами, а не дарувати їх країнам, що розвиваються, "ми будемо згадувати це у гніві, й нам буде за це соромно".

Він зазначив, що нездатність збільшити виробничі потужності вакцин разом із відмовою багатих країн розподіляти вакцини бідним країнам – є надзвичайно розчарувальною. "Це люди, які хочуть взяти своє, і все, що вони додатково виробляють, також залишається їм".

Деякі люди називають ідею введення доз-бустерів морально огидною, враховуючи збільшення поширення COVID-19, яке зараз спостерігається в деяких африканських країнах. Том Харт, виконуючий обов'язки генерального директора неурядової групи ONE, зазначив, що лише 1% людей у бідних країнах отримали тільки одну дозу вакцини проти COVID-19.

"Думка про те, що здорова, вакцинована людина може отримати ще дозу-бустер до того, як медсестра або бабуся в Південній Африці отримає лише одне щеплення, – є обурливою", – сказав він.

МОЗ: СТРАТЕГІЮ РЕВАКЦИНАЦІЇ ЗМОЖЕМО РОЗРОБИТИ, КОЛИ БУДУТЬ ПОПЕРЕДНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Чи вважає необхідною для забезпечення імунітету від ковіду третю – бустерну дозу – вакцини вітчизняна медицина?

- Зараз немає спільного бачення, який алгоритм ревакцинації вибирати на наступні періоди, – зазначив з цього приводу головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. – Уряди деяких країн розглядають, рекомендують і приймають рішення про введення бустерної дози. Це коли людина отримала дві дози стандартного щеплення і через пів року-рік вакцинується ще однією, додатковою – яка підсилює і дає триваліший імунний захист. Це один зі сценаріїв ревакцинації. Інший сценарій – коли людина пройшла базовий курс (два щеплення) і через рік отримує ще два.

Дослідження з вивчення довготривалості цього імунітету тривають. Коли будуть хоча б попередні результати від країн, що використовують бустерні дози, тоді зможемо розробити ту чи іншу стратегію ревакцинації.

Петро Сергієнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-