ВР врегулювала порядок призначення членів Нацради

ВР врегулювала порядок призначення членів Нацради

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення" (№4107).

Як передає кореспондент Укрінформу, законодавчий акт підтримали 302 народні депутати.

Згідно із законом, парламент призначає членів Національної ради (регулятора) на вакантні посади на альтернативній основі. Так, вакантними вважаються всі посади членів Нацради, повноваження яких припинені постановою ВР або достроково припинені з підстав, передбачених цим законом. Водночас не вважається вакантною посада члена регулятора, якщо його повноваження припинені в останній день строку подання пропозицій щодо кандидатур або після закінчення такого строку.

Зазначається, що Верховна Рада призначає нових членів Нацради впродовж шести місяців з дня закінчення строку повноважень попередніх. При цьому член регулятора продовжує виконувати свої обов'язки до дня призначення нового члена Верховною Радою, крім випадків дострокового припинення повноважень.

Читайте також: Чотири телеканали порушують мовні квоти у вечірньому праймі – моніторинг

Так, призначеною на посаду члена Національної ради вважається особа, за яку подано більшість голосів депутатів від конституційного складу ВР. Голосування припиняється у разі заповнення всіх вакантних посад членів Національної ради за квотою Ради. Решта кандидатур вважаються такими, що відхилені.

Як зазначається у тексті закону, якщо під час попереднього рейтингового голосування кілька кандидатур набрали однакову кількість голосів, черговість голосування щодо їх призначення визначається з урахуванням гендерного складу регулятора станом на день голосування та з наданням переваги представнику статі, кількість представників якої є меншою. Водночас, якщо такі кандидатури є представниками однієї статі, черговість голосування щодо їх призначення визначається додатковим рейтинговим голосуванням. Воно проводиться безпосередньо перед голосуванням щодо призначення членів Національної ради.

Закон також передбачає призначення членів регулятора Президентом України. Так, процедура призначення нових членів регулятора главою держави триває протягом одного місяця з дня припинення повноважень попередніх членів. Також для проведення відбору кандидатів на посаду члена (членів) Національної ради Президент може створити конкурсну комісію.

Читайте також: Мовні квоти: Кремінь звернувся до Нацради щодо трьох телеканалів

Крім цього, законом визначаються вимоги до члена Нацради, його права та обов'язки. Зокрема, він має бути громадянином України та проживати в державі не менше п’яти років; здобути вищу освіту та бути кваліфікованим фахівцем у галузі журналістики, права, телерадіомовлення або електронних комунікацій (стаж постійної роботи у зазначених сферах не менше п’яти років); володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного національною комісією зі стандартів державної мови.

Також законом визначаються посадові оклади членів регулятора. Згідно з цією нормою, посадовий оклад голови Нацради становить 12 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року (27 240 грн), першого заступника голови – 11,5 (26 105 грн), заступника голови та відповідального секретаря – 11 (24 970 грн), члена – 10 (22 700 грн).

Читайте також: Нацрада оголосила попередження радіостанції, яка «крутила» пісню Газманова

До складу Національної ради входять вісім осіб. Чотирьох членів Нацради призначає парламент, ще чотирьох — Президент. Строк повноважень членів Національної ради — 5 років від дня призначення. Переобратися на повторний строк одна і та ж особа може лише один раз.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні 15 грудня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-