Голова Верховного Суду оцінила шанси на ухвалення закону про формування ВККС

Голова Верховного Суду оцінила шанси на ухвалення закону про формування ВККС

Укрінформ
Голова Верховного Суду Валентина Данішевська вважає, що відсутність консенсусу у питанні формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів ставить під сумнів ухвалення закону, який передбачає відновлення роботи цієї комісії.

Про це вона сказала в інтерв’ю Укрінформу.

“Зараз ведуться дискусії, у який спосіб будуть призначені члени Вищої кваліфікаційної комісії. Є різні думки. Частина народних депутатів не сприймає участі іноземних експертів у принципі, частина – сприймає, але вважає, що в них не повинно бути права вирішального голосу. Є ще третя частина, яка наполягає на тому, що міжнародні експерти повинні мати це право. Така боротьба за вплив на формування Вищої кваліфікаційної комісії на сьогодні ставить під сумнів ухвалення закону”, - сказала Данішевська.

За її словами, коли є “три позиції, три групи, то шансів, що буде більшість за конкретний проєкт, зовсім мало”.

Читайте також: У Верховному Суді не проти забрати в ОАСК 200-300 справ на рік

“Тому не так багато в нас оптимізму із цього приводу, але ми все ж сподіваємося на здоровий глузд”, - додала голова ВС.

Вона нагадала, що після розпуску ВККС у 2019 році залишаються вакантними майже 2 тисячі посад суддів, а також припинилися процедури реформування і кваліфікаційного оцінювання.

“Відповідальність за стан справ у судовій системі в цій частині лежить зараз на Верховній Раді, яка спочатку ухвалила неконституційний закон, а тепер вже стільки часу не може ухвалити закон, який би дозволив створити Вищу кваліфікаційну комісію суддів наново”, - вважає Данішевська.

Читайте також: НАЗК заявило про корупційні ризики у законопроєкті про оцінювання суддів

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня ВР у першому читанні ухвалила законопроєкт №3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», яким врегульовується процедура добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Законопроєктом пропонується встановити, що ВККС складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

Добір членів ВККС здійснюється Вищою радою правосуддя терміном на чотири року за результатами конкурсу. Конкурс проводиться комісією з питань доброчесності.

Читайте також: Вища рада правосуддя з початку року отримала майже 1,8 тисячі скарг на суддів

Перший склад конкурсної комісії з питань доброчесності формується з трьох осіб з числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

Членами ВККС не можуть бути особи, які були членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або Вищої ради юстиції до набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважається повноважною за умови призначення до її складу не менш ніж одинадцяти членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-