У Верховному Суді не проти забрати в ОАСК 200-300 справ на рік

У Верховному Суді не проти забрати в ОАСК 200-300 справ на рік

Укрінформ
Законопроєкт про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції (№ 5067) додасть від Окружного адмінсуду Києва Верховному Суду 200-300 справ на рік.

Про це зазначила в інтерв’ю Укрінформу голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

За її словами, спочатку було декілька варіантів цього законопроєкту. Один готували в Міністерстві юстиції, два інших – в Офісі Президента.

“Якби ці законопроєкти ухвалили, то один із них додав би Верховному Суду 10 тисяч справ на рік, інший – 5 тисяч. Але зареєстрований законопроєкт № 5067, у якому йдеться лише про справи щодо оскарження нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб’єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, додасть Верховному Суду приблизно 200–300 справ на рік”. - сказала Данішевська.

Оскільки ВС щороку розглядає 90-100 тисяч справ, то це вже не така і велика кількість, зазначає Данішевська.

Читайте також: Справа судді Царевич не є «зразковою» для Верховного суду — Данішевська

Вона додає, що ВС не “проти взяти на себе певне додаткове навантаження, якщо це зможе вирішити наявну проблему”.

“Як я вже говорила, проблему потрібно чітко ідентифікувати. Тоді стане зрозуміло, що її потрібно розв’язувати не шляхом передачі справ у ВС. Сподіваюся, що з урахуванням подій останніх днів таке розуміння вже формується”, - сказала голова ВС.

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

У лютому поточного року у парламенті зареєстрували президентський законопроєкт №5067 про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції.

У разі ухвалення документу, всі судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб'єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду міста Києва і будуть передані Верховному Суду як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика Палата Верховного Суду.

Читайте також: Валентина Данішевська, голова Верховного Суду

Ініціатори подання вважають, що таке врегулювання підсудності справ ВС як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб'єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК.

Восени 2020 року набрала необхідну кількість у 25 тисяч голосів громадян України петиція з проханням до Президента подати до Верховної Ради відповідний законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

Автор мотивував таке звернення необхідністю негайного забезпечення права громадян на справедливий суд, а також, цитуючи текст петиції, свідченням «глибоко вкоріненої в суді корупції та практики неправосудності рішень».

17 березня 2021 року НАБУ завершило слідство у справі участі у злочинній організації голови та суддів ОАСК.

За версією слідства, низка суддів і голова ОАСК діяли у межах злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над ВККСУ, ВРП і створення штучних перешкод у їхній роботі.

Читайте також: Верещук каже, що у «Слузі народу» знайдеться 226 голосів для підтримки ліквідації ОАСК

На початку квітня поточного року детективи НАБУ повідомили, що викрили «на гарячому» двох адвокатів, які обіцяли за 100 тис. доларів та через голову ОАСК вирішити питання з одним із суддів ОАСК про позитивне рішення у справі за позовом суб'єкта господарювання.

Одним із затриманих адвокатів виявився брат голови ОАСК Павла Вовка – Юрій Зонтов. ВАКС обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави – 35 млн 185 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-