Справа судді Царевич не є «зразковою» для Верховного суду — Данішевська

Справа судді Царевич не є «зразковою» для Верховного суду — Данішевська

Укрінформ
Відносно кожного звільненого судді Верховний суд ухвалює індивідуальне рішення.

Про це зазначила в інтерв’ю Укрінформу голова суду Валентина Данішевська, відповідаючи на запитання, чи є рішення у справі «судді Майдану» Оксани Царевич «зразковим» для подібних позовів.

«У таких справах не може бути зразкових рішень, бо дії кожного судді розглядаються індивідуально. Навряд чи можна порівняти бодай декілька справ. І рішення теж різні: у певних випадках суд підтримував рішення Вищої ради юстиції, у деяких – скасовував її рішення», - сказала вона.

Читайте також: Данішевська пояснила, чому делегати з’їзду суддів зобов'язані його проводити

За словами Данішевської, наразі важливо, як відреагують на позови звільнених суддів у ЄСПЛ: «Чи вважатимуть вони це простою суддівською помилкою, чи дійдуть висновку, що це все справді стосувалося присяги судді».

На запитання, чи є схожі справи щодо «суддів Майдану» на розгляді ВС, вона відповіла: «Ця справа була однією з останніх. Окремої статистики стосовно «суддів Майдану» у нас немає, але, наприклад, минулого року ми розглянули 40 справ щодо звільнених суддів, у 2019 році – 53 такі справи. Не всі вони стосуються подій Революції гідності. Є й інші підстави звільнення суддів».

Читайте також: Голова Верховного Суду задекларувала дві квартири і понад 3,5 мільйона зарплати

За словами Данішевської, рішення ВС за позовами звільнених суддів різні.

«Інколи Верховний суд підтримує рішення Вищої ради правосуддя, часом – скасовує їх. Існують для цього і формальні, і змістові причини», - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у березні поточного року ВС ухвалив рішення щодо скасування указу Президента про звільнення Оксани Царевич з посади судді Печерського райсуду Києва і рішення Вищої ради юстиції щодо схвалення звільнення Царевич.

ВРЮ схвалила звільнення судді Царевич 15 вересня 2016 року.

29 вересня 2016 року тодішній Президент Петро Порошенко за поданням Вищої ради юстиції підписав указ про звільнення судді Печерського райсуду Оксани Царевич за порушення присяги при винесенні рішень проти активістів Євромайдану.

Читайте також: Верховний Суд оприлюднив постанову про «реабілітацію» Царевич

Шевченківський районний суд Києва 30 червня 2020 визнав екссуддю Печерського райсуду Оксану Царевич невинуватою у справі про незаконне позбавлення водійських прав активістів Автомайдану «за недоведеністю складу злочину».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-