Верховний Суд оприлюднив постанову про «реабілітацію» Царевич

Верховний Суд оприлюднив постанову про «реабілітацію» Царевич

Укрінформ
Верховний Суд (ВС) оприлюднив постанову щодо скасування указу про звільнення Оксани Царевич з посади судді Печерського райсуду Києва.

Про це йдеться в повному тексті постанови ВС, оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень (ЄДРСР) від 26 березня, повідомляє Укрінформ.

Раніше ВС на своєму сайті повідомив про скасування указу про звільнення Царевич, зазначивши, що справа щодо неї має номер 800/372/16, і постанова вже оприлюднена у ЄДРСР за цим номером.

У постанові зазначається, що позивач висловила низку своїх вимог, зокрема:

  • визнати протиправними дії Вищої ради юстиції (ВРЮ) щодо прийняття рішення від 15 вересня 2016 року «Про внесення подання Президентові України про звільнення Особа_1 (Царевич – ред.) з посади судді Печерського райсуду Києва у зв`язку з порушенням присяги судді»;
  • визнати незаконним та скасувати рішення ВРЮ від 15 вересня 2016 року «Про внесення подання Президентові України про звільнення Особа_1 з посади судді Печерського районного суду м. Києва у зв`язку з порушення присяги судд»;
  • визнати незаконним та скасувати Указ Президента України від 29 вересня 2016 року № 425/2016 «в частині звільнення Особа_1 з посади судді Печерського районного суду м. Києва у зв`язку з порушенням присяги судді».

Суд зі свого боку ухвалив постанову щодо скасування указу Президента про звільнення Царевич з посади судді Печерського райсуду і рішення ВРЮ щодо схвалення звільнення Царевич.

Читайте також: ВАСУ відмовився поновлювати Царевич на посаді

«Суд постановив… адміністративний позов Особа_1 до Вищої ради юстиції (правонаступник Вища рада правосуддя), Президента України про визнання протиправними дій Вищої ради юстиції, визнання незаконним та скасування рішення Вищої ради юстиції від 15 вересня 2016 року та Указу Президента України від 29 вересня 2016 року № 425/2016 (в частині (щодо Царевич – ред.)), задовольнити. Визнати протиправним та скасувати рішення Вищої ради юстиції від 15 вересня 2016 року «Про внесення подання Президентові України про звільнення Особа_1 з посади судді Печерського районного суду міста Києва за порушення присяги». Скасувати Указ Президента України від 29 вересня 2016 року № 425/2016 в частині звільнення Особа_1 з посади судді Печерського районного суду м. Києва у зв`язку з порушенням присяги судді. Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає», - йдеться у документі.

Тобто, у позовних вимогах Царевич, зазначених у постанові ВС, немає відомостей про те, що вона просила про виплату їй будь-яких грошей.

Також у частині постанови, де описується, що саме постановив Верховний Суд, не зазначено жодних відомостей щодо ухвалення судом рішення про виплату Царевич будь-яких компенсацій.

17 березня у ВС підтвердили, що судова установа ухвалила рішення щодо скасування указу Президента про звільнення Царевич з посади судді Печерського райсуду Києва і рішення Вищою ради юстиції щодо схвалення звільнення Царевич.

Читайте також: Стефанчук про судову реформу: Розробляємо відразу кілька концепцій

Про це повідомляли і активісти, зокрема, ГО «Автомайдан». «Тепер же ці рішення скасовано, а це значить її фактичне поновлення з правом на величезні компенсації за наш з вами рахунок. Також Царевич можуть повернути право здійснювати правосуддя», - поінформували тоді активісти.

Як повідомлялося, Вища рада юстиції схвалила звільнення судді Царевич 15 вересня 2016 року.

29 вересня 2016 року тодішній Президент Петро Порошенко за поданням Вищої ради юстиції підписав указ про звільнення судді Печерського райсуду Оксани Царевич за порушення присяги при винесенні рішень проти активістів Євромайдану.

Суд 30 червня 2020 року визнав невинуватою екссуддю Печерського райсуду Царевич, яку Шевченківський районний суд Києва 30 червня визнав невинуватою у справі про незаконне позбавлення водійських прав активістів Автомайдану.

За даними ЗМІ, 30 червня 2020 року Царевич була визнана невинуватою за обвинуваченням у винесенні неправосудного рішення щодо кількох людей, які брали участь у поїздці «Автомайдану» в Межигірʼя 29 грудня 2013 року, «за недоведеністю складу злочину».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-