Сущенко передав до музею тюремну робу, листи та репродукції своїх картин

Сущенко передав до музею тюремну робу, листи та репродукції своїх картин

Фото
Укрінформ
Колишній бранець Кремля, власкор Укрінформу Роман Сущенко передав речі, привезені ним з ув’язнення, Національному музею історії України у Другій світовій війні.

Вони стануть експонатами майбутньої виставки, а банер #FreeSushchenko, який майже три роки висів на будівлі Укрінформу, вже посів почесне місце у музеї.

Про це йшлося під час урочистого заходу, що відбувся в Національному музею історії України у Другій світовій війні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив генеральний директор музею Іван Ковальчук, цей банер буде відреставрований і стане справжнім музейним експонатом, доносячи світовій спільноті правду про те, що відбувається в Україні.

Читайте також: Українські ЗМІ відрізняються від російських, як Сатурн і Уран - Сущенко

"А в наступному році разом з Укрінформом ми підготуємо і відкриємо виставку, експонатами якої стануть речі, які передав нам Роман Сущенко", - сказав Ковальчук.

Серед речей, які передав журналіст, чимало листів і листівок на його підтримку.

"Це свідчення про те, як наша держава, наші люди, українці, вболівають за своїх громадян, за тих, хто воює, за тих, хто в ув’язненні", - сказав Сущенко.

Він розповів, що тут листи і листівки - і від посадовців, і від школярів, і від незнайомих людей по всьому світу; малюнки від сина, якому було 9 років, коли його ув’язнили; і від колег, зокрема від українського журналіста, що працює у Москві, Романа Цимбалюка; особливо зворушили його листи від київського школяра Мирона Головачова.

Читайте також: Сущенко порадив, як запобігти поширенню фейків у ЗМІ

Також серед речей телефонна картка, за якою Сущенко міг двічі на місяць спілкуватися з родиною; бібліотечний формуляр, за яким він замовляв книжки у Лефортово; одяг, в якому він перебував в ув’язненні, зокрема фуфайка, пошита на зоні.

"На ній є бирка з єдиним моїм фото, яке мені вдалося звідти вивезти. Тут вказано номер загону, в якому я знаходився, і час мого звільнення — тобто кінець терміну мав відбутися 29.09.2028 року", - сказав Роман.

Він також подарував репродукції картин, написаних ним в ув’язненні. "Всі ці малюнки символічні, в них ідея виходу на волю. Я малював їх для того, щоб наблизити свою надію повернутися додому", - підкреслив журналіст.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко своєю чергою розповів, як агентство намагалося донести світові інформацію про Сущенка - писало про нього, проводило різні заходи, флешмоби, пікети. І одним із таких кроків стало виготовлення банера #FreeSushchenko.

Читайте також: Сущенко закликає журналістів бути обережними при висвітленні теми політв'язнів

"Ми розуміли, що Укрінформ — в центрі міста, і цей плакат багато хто бачитиме. І таким чином ми достукувались до світу — що наш колега перебуває в Москві, в колонії, незаконно затриманий, заарештований, а потім ув’язнений", - зазначив Харченко.

Він підкреслив, що історію творять не тільки великі маси людей, народи, нації, а й окремі особистості — такі, як Сущенко.

"І тисячу днів ув’язнення Романа, його перебування в Росії — це історія про те, як багато може одна людина. Це історія про мужність, про витримку, про волю до перемоги. Можна закликати любити Батьківщину, бути патріотом. А можна просто привести в музей, де буде якась річ, якийсь артефакт - як цей банер, - який розкаже, що є така людина, як Роман Сущенко. Він ходить одними з тобою вулицями, але він зумів вистояти, зумів перемогти. І це означає, що кожен може знайти в собі сили вистояти в надзвичайно складній ситуації і що ми можемо разом усі перемогти", - наголосив гендиректор Укрінформу.

Сущенко передал в музей тюремную робу, письма и репродукции своих картин / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

Читайте також: Поняття "пропаганда" слід прописати в законі - Сущенко

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-