17 травня. Пам’ятні дати

17 травня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні, за ініціативою ООН, відзначається Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства та День Весак.

Дата святкування Всесвітнього дня електрозв’язку та інформаційного суспільства встановлена ООН у 2006 році. Саме 17 травня - чергова річниця підписання у 1865 році в Парижі 20 країнами першої Міжнародної телеграфної конвенції та заснування Міжнародного телеграфного союзу. З 1934 року після підписання Міжнародної конвенції електрозв’язку ця організація стала називатися Міжнародним союзом електрозв’язку. На сьогодні МСЕ – спеціалізована установа ООН у сфері глобального електрозв’язку, покликана здійснювати законодавчі, управлінські, виконавчі та консультативні функції, надавати технічну підтримку, розробляти стандарти і правила у сфері електрозв’язку та формулювати рекомендації, спрямовані на активізацію розвитку телекомунікацій та підвищення якості послуг. МСЕ організовує також всесвітні та регіональні виставки і форуми, такі як ITU TELECOM WORLD, об’єднуючи представників урядів, галузей електрозв’язку та ІКТ (інформаційно-комунікаційних технологій), сприяючи взаємному обміну ідеями, знаннями і технологіями. Співпрацює Міжнародний союз електрозв’язку і з Україною. Мета співробітництва – вдосконалення та раціональне використання інформаційно-комунікаційної інфраструктури, а також долання «цифрового розриву» в телекомунікаційних технологіях на національному та міжнародному рівнях. Супутньою метою сучасного етапу співробітництва України у рамках МСЕ у галузі міжнародної стандартизації мовлення є забезпечення міжнародного правового захисту сумісного використання в Україні радіомовних аналогових і цифрових систем, служб і технологій на весь перехідний період від аналогового до цифрового мовлення, врахування національних інтересів України під час розроблення міжнародних нормативних документів, що стосуються стратегії впровадження цифрового мовлення, подолання цифрового розриву, а також створення цифрових служб нових поколінь. Прикметно, що цього ж дня у 1991 році був представлений перший інтернет-сервер і затверджений стандарт для сторінок WWW. Цьогорічна тема Дня – «Подолання розриву в стандартизації».

Разом з тим, сьогодні за пропозицією ООН, відзначається День Весак, який отримав міжнародне визнання  у резолюції ГА ООН від 8 лютого 2000 року. Це означає визнання внеску, який буддизм - одна з найстаріших релігій в світі - вніс протягом двох з половиною тисячоліть і продовжує вносити й нині в духовний розвиток людства. Цей день святкується щорічно в штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй і в інших її відділеннях. Буддизм - одна з найдавніших світових релігій. Наприклад, християнство з'явилося приблизно через майже 500 років після нього, а іслам – більше ніж через тисячу. Саме слово «буддизм» створено європейцями в ХІХ ст. Буддисти ж називають свою релігію просто Дхармою (Закон, Вчення) або просто Буддха-дхармою (Учення Будди). Виник буддизм у північно-східній частині Індії (територія сучасного штату Біхар) як опозиційне вчення до офіційної і надзвичайно консервативної релігії брахманізму. Цитадель сьогоднішнього буддизму – Тибет, куди буддизм приніс індійську культуру, якій він у свою чергу дав писемність, літературну мову і основи цивілізації. Ця релігія ніколи не була єдиною і непорушною. Протягом 300-400 останніх років у буддизмі з’явилося близько двадцяти нових шкіл (варто зауважити, що буддисти ставляться до цього дуже лояльно й не бачать жодної загрози основному вченню). Найвідомішими і найдавнішими є Хінаяна і Махаяна. Буддизм Махаяни існує в 2-х варіантах: тибето-монгольському з канонічними текстами тибетською мовою (Тибет, Монголія, буряти, калмики та ін.) і далекосхідному – на основі китайського буддизму і з канонічними текстами китайською (поширена в Китаї, Кореї, Японії, В’єтнамі).

Ювілеї дня:

Фото: youtube
Фото: youtube

84 роки від дня народження Анатолія Шекери (1935-2000), українського балетмейстера, народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка (2000), лауреата премії ім. Сергія Дягілева, головного балетмейстера Національної опери України. З ім’ям Анатолія Шекери пов’язано становлення української хореографічної школи її вихід на міжнародну орбіту. Він поставив понад 40 балетів. Критики називали хореографа монументалістом за точність і образність ліплення в пластиці, розкриття драматургії творів, оригінальне танцювальне трактування. «Перлинами» творчої спадщини майстра є постановки балетів «Легенда про кохання», «Ромео і Джульєтта», «Спартак», «Коппелія» (остання робота хореографа). «Для Шекери як балетмейстера завжди була важлива архітектура вистави: не лише «чиста підлога» сцени. Важливо було все – якими будуть декорації, що відбувається за лаштунками, тобто всі дрібниці… А ще, в Україні не було такого балетмейстера, який розвивав би жіночу тему. Він буквально «ліпив» балерин, та яких талановитих! Варто пригадати декілька гучних імен: Валентина Калиновська, Елеонора Стебляк, Наталя Уманова, Тетяна Таякіна, Олена Філіп’єва, і відразу виникають дивовижні жіночі образи в його виставах…» (режисер Лесь Танюк)

Роковини смерті:

День пам’яті Петра Балабуєва (1931-2007), українського авіаконструктора, генерального конструктора АНТК імені Антонова, головного автора великовагових транспортників «Мрія» і «Руслан». Зі своїх прожитих 76 років Петро Балабуєв понад півстоліття присвятив авіації. За роки своєї праці в АНТК він брав участь і керував створенням близько 20 оригінальних повітряних суден і понад 100 типів і модифікацій літаків сімейства «Анів». У тому числі, конструював всесвітньо відомі Ан-8, Ан-12, Ан-22 «Антей», Ан-72, Ан-32, Ан-28, був головним конструктором Ан-124 «Руслан», як генеральний конструктор дав путівки в життя Ан-225 «Мрія», Ан-70, Ан-38, Ан-140. В результаті його наукової діяльності було закладено основи проектування багатоцільових літаків народногосподарського призначення, важких транспортних літаків, що базуються на грунтових аеродромах, розроблено концепцію аеродинамічного і вагового компонуваня широкофюзеляжних транспортних літаків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-