Червак нагадав послу США про розстріляних у Бабиному Яру ОУНівців

Червак нагадав послу США про розстріляних у Бабиному Яру ОУНівців

Укрінформ
У 1941-1942 роках німецькі окупанти розстріляли у Бабиному Яру 621 члена Організації українських націоналістів. 

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Проводу ОУН, перший заступник голови Держкомтелерадіо України Богдан Червак, коментуючи співчуття Посольства США в Україні з приводу річниці трагедії у Бабиному Яру.

"Посольство США в Україні оприлюднило співчуття з приводу річниці трагедії у Бабиному Яру. Співчуття заслужили євреї, роми і радянські військовополонені. Про українців – жодного слова", - написав Червак.

Водночас він зазначає: "Нагадаю Послу США в Україні пані Марі Йованович, до якої ставлюся з великою повагою. У 1941-1942 роках німецькі окупанти розстріляли у Бабиному Яру 621 члена ОУН. З-поміж них визначна поетеса Олена Теліга із чоловіком Михайлом. У Бабиному Яру свій останній притулок знайшли співробітники газети "Українське слово" на чолі з редактором і оборонцем Карпатської України Іваном Рогачем. Тут загинули міський голова Києва П. Багазій, голови районних управ міста: професор Махиня, Євген Форостівський з дружиною, Рудь, Чверда, інженер Романов, професор Лазорко. Жертвами німецького терору стали біля пів тисячі членів "Буковинського Куреня" – найбільшої похідної групи ОУН".

Червак також наголосив, що "їхня смерть не була випадковою. У такий спосіб нацисти мстилися за волю українців жити у незалежній і соборній державі".

"Ви маєте знати, пані Посол, що не згадавши про українців – жертв Бабиного Яру, можливо, не бажаючи цього, образили українську націю. Україна гідно шанує пам’ять усіх жертв Бабиного Яру, без огляду до якої національності вони належали. А тому має право вимагати гідного ставлення до українських героїв, які у боротьбі з німецькими окупантами віддали своє життя за незалежність України", - наголошує голова Проводу ОУН.

Як повідомлялося, 29 вересня Посольство США в Україні оприлюднило у Twitter таке співчуття: "Протягом двох днів 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру було вбито близько 34 000 євреїв. Ця цифра шокує. Сьогодні ми згадуємо їх та багато тисяч інших євреїв, ромів, радянських військовополонених та інших людей, убитих там під час Другої світової війни. #БабинЯр #НіколиЗнову".

Як відомо, 29-30 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві, в урочищі Бабин Яр, було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста - понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей.

Читайте також: У Києві пам'ятною ходою вшанували жертв Бабиного Яру

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру полягло понад 100 тисяч осіб - євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали "зайвими". Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-