У Києві пам'ятною ходою вшанували жертв Бабиного Яру

У Києві пам'ятною ходою вшанували жертв Бабиного Яру

Фото
Укрінформ
На Подолі у Києві відбулася пам'ятна хода до 77-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Участь в акції "Бабин Яр. Без пам'яті немає майбутнього", організованій міжнародною організацією "Спільнота святого Егідія" та рухом "Молодь за мир", узяли близько сотні активістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив представник Спільноти святого Егідія в Україні Юрій Ліфансе, їхня організація вже майже 10 років проводить у столиці таку акцію на вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру.

"Ми переконані, що це дуже важлива дата для історії Києва, тому ми хочемо її провести саме в центрі, щоб усім нагадати про історію нашого міста і про те, що вона не повториться, лише якщо люди про неї пам'ятають", - сказав він.

За словами Ліфансе, це питання тим актуальніше з огляду на зафіксовані цього року "прояви ксенофобії, зокрема погроми ромських таборів".

Читайте також: Кличко закликав пам'ятати про трагедію Бабиного Яру щодня

Хода взяла початок на перетині вулиць Андріївської та Сагайдачного і завершилася меморіальною акцією на Контрактовій площі біля пам'ятника Григорію Сковороді, де учасники запалили свічки пам'яті.

Участь у ході взяли представники ромської та єврейської громад, студенти, молодь.

Акція "Бабин Яр. Без пам'яті немає майбутнього" у Києві / Фото: Аніщенко Сергій, Укрінформ

Як відомо, 29-30 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві, в урочищі Бабин Яр, було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста - понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру полягло понад 100 тисяч осіб - євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали “зайвими”. Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-