24 грудня: народний календар і астровісник

24 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Святвечір у християн західного обряду; що роблять зараз бджолярі та чи можна нині відправлятися в далеку подорож.   

Сьогодні Святий вечір у католиків, протестантів та у всіх інших християн, хто відзначає Різдво Христове за григоріанським календарем. Інша назва католицького Святвечора – Вігілія (від латинського vigilia – бдіння). Головні урочистості відбуватимуться у Віфлеємі, а також у ватиканському соборі Святого Петра – це буде опівнічна меса.

Так само як у християн східного обряду, Різдво в християн західного обряду – це, передусім, сімейне свято. Згідно з традицією, родини збираються на урочисту вечерю. Перед трапезою читається уривок з Євангелія про народження Ісуса, потім усі присутні обмінюються облатками (тонка пластинка прісного хлібу, її використовують для таїнства євхаристії) і вітають одне одного зі святом. За столом одне місце обов’язково залишається вільним, для несподіваного гостя. Також це є своєрідною згадкою про тих рідних, хто з тих чи інших причин знаходиться далеко від дому. Варто зауважити, що в деяких народів традиції святкової вечері напередодні Різдва немає, але всюди одним з головних символів народження Ісуса є різдвяний вертеп.   

Православна Церква цього дня вшановує Даниїла Стовпника – християнського подвижника, аскета. Бджолярі на Данила Стовпника навідувалися до вуликів, читали спеціальні замовляння, що мало гарантувати добрий збір меду наступного року. Між іншим, цього року українські бджолярі експортували рекордну кількість меду, на загальну суму майже 87 мільйонів доларів. Як кажуть, ложка меду в діжці дьогтю…

Іменинники цього дня Адам, Данило, Лука і Леонтій.

Сьогодні шостий і сьомий місячні дні. Досить активний і насичений на події день. Місяць у загадкових Рибах. Вдалий час для подорожей, особливо дуже далеких. Цього дня особливо сильними стають слова молитви, побажання. Пам’ятаймо, що в ментальному і астральному планах слово стає абсолютною реальністю. Недарма в Євангелії від Іоанна сказано, що «На початку було Слово». Слово вселяє надію, надихає, дає неймовірну силу, але, в той самий час – підкошує, знесилює, а іноді і вбиває не згірше від кулі. Тож не забудьте побажати гарної дороги всім мандрівникам, а також привітати тих, хто святкуватиме завтра Різдво Христове.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -25,6; а найтеплішим у 2015 – +10,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-