Утвердження державної ролі української мови є питанням нацбезпеки - Клімкін

Утвердження державної ролі української мови є питанням нацбезпеки - Клімкін

Укрінформ
Утвердження державної ролі української мови є питанням національної безпеки, оскільки саме "захистом" російськомовного населення Москва намагається виправдати своє вторгнення в Криму й на Донбасі.

Про це написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін у статті "Закон про освіту. Нам потрібен виважений діалог" у провідному угорському виданні "Мадяр Немзет", переклад якої оприлюднило посольство України в Угорщині. 

"Найгострішу, можна сказати, навіть істеричну реакцію закон про освіту викликав у Росії, яка здійснює збройну агресію проти України й веде гібридну війну проти Євросоюзу й усього західного світу. Саме "захистом" російськомовного населення (тобто не тільки українських росіян, але й мільйонів етнічних українців, які внаслідок тривалої русифікації перейшли з рідної на російську мову) Москва намагається виправдати своє вторгнення в Криму й на Донбасі. Тому утвердження державної ролі української мови є для нас питанням національної безпеки й цю політику ми будемо проводити твердо й послідовно", - написав Клімкін.

Читайте також: Угорців в Україні обмежує не закон про освіту, а незнання державної мови - Клімкін

Водночас міністр зауважив, що йдеться не про якісь надзвичайні права української мови, а про виправлення колоніальних деформацій. 

"Ми не хочемо нічого, тільки залишити українській мові статус державної, який угорська має в Угорщині, румунська в Румунії чи польська в Польщі. Не більше. Відповідно, новий закон про освіту готувався з ретельним урахуванням норм країн-членів ЄС, релевантних міжнародних документів та міжнародних зобов’язань України. Щоб остаточно розвіяти будь-які сумніви, ми передали цей закон на експертизу до Ради Європи й Венеціанської комісії", - резюмував Клімкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-