Угорців в Україні обмежує не закон про освіту, а незнання державної мови - Клімкін

Угорців в Україні обмежує не закон про освіту, а незнання державної мови - Клімкін

Укрінформ
Україна зацікавлена в тому, щоб закарпатські угорці зберегли національну ідентичність і брали повноцінну участь у житті держави, і саме на це спрямована стаття 7 закону про освіту.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін у статті "Закон про освіту. Нам потрібен виважений діалог" у провідному угорському виданні "Мадяр Немзет", переклад якої оприлюднило посольство України в Угорщині. 

"Ми зацікавлені в двох взаємопов'язаних речах: у тому, щоб закарпатські угорці зберігали свою традиційну роль у регіоні і щоб вони були максимально інтегровані в життя нашого суспільства. Упевнений, що саме такий стан будь-якої національної меншини - збереження національної ідентичності й повноцінна участь у житті своєї держави - якраз і відповідає сучасним демократичним європейським стандартам", - написав Клімкін.

Читайте також: Освітній закон: Порошенко запитав у ПАРЄ, як можна не вчити дітей державній мові

Він зазначив, що стаття 7 закону "Про освіту", зокрема, передбачає кардинальне поліпшення вивчення в школах національних меншин державної мови як мови міжнаціонального спілкування в Україні. 

Клімкін констатував, що досі у школах угорської меншини українська мова викладалася в таких мізерних обсягах, що після закінчення середньої освіти більшість молодих угорців практично не можуть спілкуватися українською та майже її не розуміють. За його словами, на практиці це означає, що вони не зможуть вступити в українські університети, а в перспективі - знайти роботу в державних органах країни.  

"А тепер логічний висновок: незнання української на практиці означає для угорської громади національну самоізоляцію й гетоїзацію. Саме такий стан можна назвати дискримінацією, тим часом як повноцінне вивчення державної мови, поряд з таким же грунтовним володінням мовою рідною, дасть нашим угорцям можливість повною мірою користуватися всіма конституційними правами українського громадянина. І таку можливість забезпечує їм новий закон про освіту", - наголосив Клімкін.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 25 вересня його підписав Президент Петро Порошенко.

У законі передбачено, що діти з нацменшин в Україні продовжуватимуть вивчати рідну мову, а з середньої школи починатимуть навчатися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Водночас у деяких країнах, які мають діаспору в Україні, висловили протест з приводу статті закону про навчання дітей із нацменшин українською мовою.

Уряд Угорщини, зокрема, заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон про освіту.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Парламентська асамблея Ради Європи 12 жовтня проведе термінові дебати щодо мовної статті закону України "Про освіту".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-