Освітній закон: Порошенко запитав у ПАРЄ, як можна не вчити дітей державній мові

Освітній закон: Порошенко запитав у ПАРЄ, як можна не вчити дітей державній мові

Укрінформ
Новий освітній закон України покликаний захистити українську мову і права національних меншин, щоб уникнути їхньої дискримінації.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко, відповідаючи на запитання депутатів ПАРЄ у середу у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Стаття 7 закону, яку критикують деякі наші європейські партнери, має за мету покращити використання української мови в усіх сферах громадського життя, але одночасно із гарантуванням усіх прав національних меншин», - пояснив Президент.

Звертаючись до депутатів ПАРЄ, Порошенко зауважив, чи можуть вони уявити, щоб учні, які закінчили британські, німецькі, французькі школи, не знали б англійської, німецької, французької мов.

«Як би вони виживали у своїй країні? Чи можете ви уявити, що 75% випускників шкіл у Береговому (місто угорських українців на Закарпатті – ред.), не склали тестування з української мови. Вони просто не розуміють мову. Як вони можуть жити у країні, працювати, бути на державній службі та продовжувати освіту в Україні? Це є дискримінація цих дітей... Вивчення української – це захист прав таких дітей, це захист від дискримінації», - наголосив глава держави.

Читайте також: Порошенко з трибуни ПАРЄ пояснив, як працюватиме закон “Про освіту”

Порошенко також підкреслив, що галузь освіти в Україні потребує реформування, що є інвестицією у майбутнє держави.

Він закликав ПАРЄ знизити політичну напругу у цьому питанні та повернутися до дружньої дискусії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-