Порошенко з трибуни ПАРЄ пояснив, як працюватиме закон “Про освіту”

Порошенко з трибуни ПАРЄ пояснив, як працюватиме закон “Про освіту”

Укрінформ
Ситуація, коли діти, які належать до нацменшин в Україні, не володіють на належному рівні державною мовою, яка потрібна їм для подальшого навчання і самореалізації в країні, є неприпустимою.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко, виступаючи на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Неприпустимою є ситуація, коли діти, які належать до національних меншин в Україні, не мають належних знань української мови, що потрібні їм для подальшого навчання в університетах, інститутах, абсолютно необхідні для побудови кар’єри, державної служби, для самореалізації в Україні”, - сказав глава держави.

Президент вказав на те, що ухвалений в Україні закон “Про освіту”, який занадто політизують, виправляє цю ситуацію. Він зазначив, що Верховна Рада пішла на те, аби посилити вивчення української мови на етапі дошкільної та початкової освіти з тим, аби згодом перейти на навчання державною мовою, при цьому не полишаючи вивчення рідної мови в необхідних обсягах.

За словами Порошенка, його позиція щодо сфери освіти є чіткою: “Якість освіти визначає майбутнє і безпеку кожної держави, і ми не можемо зберегти цю сферу нереформованою”.

Читайте також: Маршалок Сенату Польщі говоритиме з Парубієм про освіту польської меншини

“Ухвалений закон став не лише вагомою частиною освітньої реформи, а й законом рівних можливостей для всіх учасників освітнього процесу. І особливо наголошую: рівних можливостей для усіх учнів! Рівних для всіх. Незалежно від їх походження, місця проживання, національності”, - підкреслив він.

Глава держави нагадав, що у Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, ухваленої у Страсбурзі у листопаді 1992 року, йдеться про те, що всі зобов’язання перед нацменшинами мають виконуватися “без шкоди для викладання офіційної мови (мов) держави”.

“Впевнений, що положень цієї Хартії мають належно дотримуватись усі, хто її підписав”, -наголосив він.

Президент запевнив, що Україна буде належно гарантувати мовні права відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов'язань і стандартів, у тому числі й права навчатися рідною мовою. При цьому буде забезпечено й вивчення державної мови – української, додав він.

Порошенко підкреслив, що рішення України спрямувати до Венеціанської комісії відповідну норму для проведення експертизи – “найкраще тому свідчення”.

Він висловив переконання, що висновки Венеціанської комісії дадуть змогу зняти всі контроверсійні трактування цього закону, “який фактично має на меті забезпечити достойне місце для всіх національних менших в єдиному українському суспільстві”. Україна зможе імплементувати ці рекомендації в новому освітньому законодавстві, наголосив Президент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-