Через російські катівні на Херсонщині пройшли тисячі людей - Лубінець

Через російські катівні на Херсонщині пройшли тисячі людей - Лубінець

Укрінформ
Через катівні, які влаштували російські загарбники у Херсонській області, пройшли тисячі осіб.

Про це в ефірі телеканалу "Freedom" заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

“Щодо кількості людей, які через них (катівні - ред.) пройшли — це тисячі людей. Знаєте, я відвідував усі звільнені території.., але масштаби порушень міжнародного гуманітарного права, які там (на Херсонщині — ред.) побачив, навіть мене вжахнули. Тут уже рф дійшла до того, що вона окремо зробила камеру для дітей, де їх так само били”, - зазначив Лубінець.

За його словами, загарбники не прагнули отримати від людей інформації - просто їх били. Як зазначив Лубінець, свідки кажуть, що їх забирали з дому або з вулиці, одягали мішок на голову і кудись вивозили, кілька днів жорстко били, застосовували електричний струм — і практично не ставили запитань.

Читайте також: На Луганщині росіяни інсценували здачу в полон та відкрили вогонь на ураження по ЗСУ - омбудсмен

“Потім людині дають трохи відновитися - і знову виводять, прив'язують ... до стільця пластиковими зав'язками і вже починають ставити питання. Але такого типу: “Ми знаємо що ти — шпигун ЗСУ. Чи ти це підтверджуєш? Можеш, у принципі, не підтверджувати, бо ми і так все знаємо. Твоє завдання — підписатися під тим, що ти — шпигун”, - сказав омбудсмен.

За його словами, якщо людина починала щось говорити, її знову били, катували із застосуванням електроструму. Людей доводили до такого стану, що дехто з них навіть просив їх убити.

А в одній з катівень людям не давали їжі і води, вони змушені були збирати технічну воду з труби у камері і передавати її один одному.

"Хлопці набирали у пластикову пляшку цю технічну воду і передавали з камеру в камеру. Там був маленький отвір, де проходила труба для опалення,.. люди через цей отвір передавали цю пляшку, щоб по всіх камерах — а їх було 6 - розходилася пляшка. (Потім) вона поверталася назад - і знову у неї набирали (воду)”, - сказав Лубінець.

Читайте також: Тортури і мародерство: Лубінець розповів про порушення росіянами прав людини на Херсонщині

При цьому російські військові свої звірства фіксували на відео. Омбудсмен зазначив, що неможливо пояснити, "чому така жорстокість, таке ставлення було просто до звичайних цивільних осіб, і тим більше дітей”.

Чиновник висловив думку, що таке жорстоке придушення застосовувалось щодо херсонців, у тому числі до підлітків, бо це місто стало форпостом незламності українського духу.

“Увесь світ облетіли відео, коли херсонці продовжували з дня у день виходити на площу уже окупованого Херсона з українськими прапорами, співати гімн, кричати “Слава Україні”. І напевно, це на росіян подіяло тим чином, що вони, окрім традиційних фільтраційних таборів, катівень, традиційного використання електроструму, масово хапали цивільне населення, навіть дітей. Щодо дитини, яка могла проходити по Херсону і розвішувати листівки, напевно, проукраїнського змісту, вони вважали, що вона становить для них загрозу”, - заявив Лубінець.

Читайте також: На Харківщині загарбники катували людей на території сільгосппідприємства

За його словами, координацію катувань на всіх захоплених росією територіях здійснює фсб рф, а в Херсоні діяли підрозділи росгвардії. Коли росіяни залишали цю територію, вони покинули елементи свого спорядження. “І ми, наприклад, зафіксували у них такі спеціальні кріплення для гумових кийків, які мають лише підрозділи росгвардії... І по цих розмальовках, які вони масово наносили усередині будівель на стінах, зрозуміло, що це робила росгвардія. Але все керівництво, за нашими даними, здійснювало і здійснює саме фсб”, - сказав Уповноважений.

Щодо випадків сексуального насильства з боку загарбників на Херсонщині він сказав, що ці факти фіксуються. “Це дуже чутлива тема, потрібно дуже обережно, професійно підходити до кожної жертви сексуального насильства”, - сказав омбудсмен, наголосивши, що важливо зберігати анонімність потерпілих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-