На Дніпропетровщині поділилися досвідом вирішення питання продовольчої безпеки

На Дніпропетровщині поділилися досвідом вирішення питання продовольчої безпеки

Укрінформ
Питання продовольчої безпеки у Дніпропетровській області вдається успішно вирішувати та допомагати продовольством не лише Збройним силам України, переселенцям, а й сусіднім громадам, які тимчасово захоплені або на території яких тривають бойові дії.

Про те, як громади регіону готуються до зими, які програми та заходи проводять, розповіли учасники інформаційної сесії «Організація заходів продовольчої безпеки громад», організованої Програмою «U-LEAD з Європою», передає Укрінформ.

Зазначається, що Дніпропетровська область залишається потужним партнером для постраждалих регіонів.

Читайте також: U-LEAD інформує громади про оплату праці в органах самоврядування під час війни

«Територіальні громади Дніпропетровщини завжди готові допомогти. І та згуртованість, яку сьогодні демонструє місцеве самоврядування і люди, дійсно вражає. А оскільки громади – це базова платформа економіки країни, то дуже важливо, щоб на місцевому рівні дбали про продовольчу безпеку», - підкреслила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Важливим інструментом для досягнення результату та чіткої координації дій є запровадження місцевої програми для самозабезпечення харчовими продуктами територіальної громади. Як зазначив голова Перещепинської громади Ярослав Цвіркун, реалізація місцевої програми дозволяє залучати як донорські кошти, так і використовувати власні.

«В ході реалізації нам вдалося залучити міжнародні організації, які надавали посадковий матеріал. Крім того, провели інвентаризацію земельних ділянок, які не обробляються, і дали можливість людям їх обробляти», - розповів Цвіркун.

Читайте також: В Україні презентували чатбот для старост громад, створений за підтримки U-LEAD

Для забезпечення продуктами також використовували і пришкільні ділянки. Там батьки і вчителі висаджували картоплю для дітей, потім приносили різні саджанці та насіння, а вже зараз збирають врожай. При цьому люди можуть розпоряджатися ним на власний розсуд: залишити собі, передати громаді для ЗСУ або поділитися з тими, хто потребує.

Голова Перещепинської громади зазначив, що активну участь в обробці городів брали переселенці. А місцеві, які виїхали, передавали їм свої городи у користування. Ще одним аспектом, на якому наголосив Цвіркун, є постійна комунікація з жителями та інформування їх про діяльність громади.

За словами Магдалинівського голови Володимира Дробітька, місцева програма із забезпечення продуктами стала каталізатором якісних змін в громаді.

Читайте також: Громади мають заохочувати переселенців розпочинати власні справи - U-LEAD

«Саме ця програма, практика об’єднала людей. І вони вже групуються, думають про кооперативи, шукають ідеї. І великий бізнес сьогодні розвернувся в сторону малого. Сьогодні в умовах війни громада безпосередньо отримує такий важливий результат: взаємодія бізнесу, людей та влади між собою», - зазначив Дробітько.

Він розповів, що реалізація місцевої програми почалася з роз’яснювальної роботи, яку проводили старости серед місцевих та переселенців про необхідність обробки земельних ділянок, а також перемовин та пошуку партнерів серед фермерів та підприємців, великих аграрних компаній та господарств. Аграрії допомагали з обробкою ґрунту, посадкою, прополкою тощо, адже громада не мала можливості придбати спецтехніку. Так само було і з насіннєвим матеріалом. Частина надійшла від міжнародних фондів, частина – від аграріїв, частину придбали в рамках реалізації місцевої програми.

«З червня збираємо врожаї з полів. Далі постало питання, що робити з помідорами, перцем, кабачками, картоплею та іншими овочами. Для себе ми визначили вектор: переробити і створити матеріальний резерв для наших мешканців та ЗСУ. У 26 школах ми включили харчоблоки і залучили жителів громади до виготовлення салатів та іншої консервації», - повідомив Дробітько.

Крім того, на сьогодні громада забезпечує свіжими овочами підопічні лікарні та разом із волонтерською випічкою передає захисникам.

Читайте також: U-LEAD створила інформаційний курс з енергобезпеки громад

На комунальних полях і приватних, окрім овочевих, вирощували зернові: горох, ячмінь, пшеницю.

На думку голови Покровської громади Світлани Спажевої, місцеві програми з організації продовольчої безпеки не лише можуть запобігти продовольчій кризі в громаді, а й стати міцною опорою для розвитку місцевого малого та середнього бізнесу.

«Покровська громада стала учасницею ініціативи U-LEAD стосовно організації продовольчої безпеки громад. Наша команда разом з експертами вже провела оцінку потреб та розробляє місцеву програму забезпечення продуктами харчування», - розповіла Спажева.

Вона зазначила, що серед викликів, з якими довелося стикнутися під час війни, – проблема логістики та забезпечення продуктами тих населених пунктів громади, які знаходяться поблизу лінії зіткнення. Також постало питання реалізації харчової продукції підприємствами, які функціонують на території громади і у яких також порушені логістичні ланцюжки.

Читайте також: Громада на Тернопільщині розвиває бізнес-середовище за підтримки U-LEAD

«Наша громада частково може вирішити дану проблему. Якщо наші комунальні підприємства будуть купувати продукти харчування у місцевих товаровиробників. За принципом «свій до свого по своє». Наприклад, для забезпечення потреб у харчуванні 16 закладів освіти та лікарні нам необхідно 8,5 тонн м’яса на рік, 6,8 тонни олії, 6,2 тонни борошна, 2 тонни крупи, а також молоко, масло та сир тощо. І це все можна придбати тут в громаді. В результаті громада отримує податки, підприємці не мають проблем з реалізацією, а споживачі мають якісну продукцію», - сказала Спажева.

З логістичними проблемами стикнулися і у Межівській громаді. За словами її голови Володимира Зражевського, з перших днів війни довелося дуже багато зусиль докласти, щоб утримати мережевих підприємців, а особливо постачальників харчових продуктів.

«Через те, що Межева логістично прив’язана до Донецького напрямку, то через бойові дії підвезення продуктів в нашу громаду було призупинено. Було важливо змінити логістику, щоб постачальники продовжували до нас їхати. На сьогодні ситуацію ми змогли вирівняти, змогли забезпечити продуктами харчування мешканців не лише своєї громади, а й сусідніх громад Запорізької та Донецької областей», - зазначив голова громади.

Читайте також: U-LEAD: Українські громади сприяють релокації бізнесу із небезпечних регіонів

На інформаційній сесії виокремили основні моменти, які важливі у питанні продовольчої безпеки. «По-перше, розробка та реалізація органами місцевого самоврядування програми для самозабезпечення харчовими продуктами є ефективним інструментом продовольчої безпеки громад. По-друге, сприяння ОМС розширенню, відновленню, будівництву підприємств, які здійснюють вирощування, виробництво та переробку сільськогосподарської продукції, створює фундамент продовольчої безпеки в громаді, регіоні, країні», - додали у U-LEAD.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-