U-LEAD: Українські громади сприяють релокації бізнесу із небезпечних регіонів

U-LEAD: Українські громади сприяють релокації бізнесу із небезпечних регіонів

Укрінформ
Українські громади сприяють релокації бізнесу із небезпечних регіонів, де ведуться бойові дії.

Про це йшлося під час онлайн-діалогу, організованого Програма "U-LEAD з Європою" щодо відбудови українських громад, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив голова Копичинецької громади Тернопільської області Богдан Келічавий, до громади переїжджає бізнес із Харківщини.

"Ми дуже активно співпрацюємо з бізнесом і дуже зацікавлені, щоб бізнес релокувався до нашої громади, тому що у більшості розвинених країн, які нам допомагають, місцеве самоврядування збудоване таким чином, що основний податок, який надходить до місцевого бюджету - це податок на нерухомість", - сказав він.

Келічавий додав, що для релокації бізнесу у громаді працюють над створенням сприятливих умов, зокрема компанія з Харківщини тепер продовжить займатися виробництвом меблів вже у Копичинецькій громаді.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам Рівненщини облаштовувати прихистки для переселенців

За його словами, у Копичинецькій громаді переконані, що переселенці є потенціалом для подальшого місцевого розвитку та сприяють їхньому працевлаштуванню.

"Потрібно розглядати кожну людину окремо з її навичками і вміннями, з тим, чим вона може бути корисною громаді. Невеличкі громади, як наша, зацікавлені в тому, щоб у нас люди залишалися, щоб громада збільшувалася", - зауважив він.

Келічавий розповів, що у громаді є ідея втілення грантової програми як для релокованого, так і місцевого бізнесу, але наразі для неї шукають партнерів, які б допомогли з фінансуванням: "У концепті прописано - якщо бізнес місцевий чи релокований бере на роботу внутрішньо переміщену особу хоча б на три місяці, то вони отримують, незалежно на що, півтори тисячі доларів, якщо невеликий магазин наймає дві людини - то отримують три тисячі доларів, 40 людей - сума стає більшою", - зазначив Келічавий.

Голова Нововолинської територіальної громади Борис Карпус також розповів, що бізнес, який хоче зареєструватися у громаді, отримує нульову ставку на ряд податків. Зокрема, на землю та різні орендні плати. Також, за його словами, щоб привернути увагу інвесторів, у Нововолинській громаді зробили перелік з усіма вільними місцями для розміщення бізнесу, зокрема офісів, виробничих підприємств.

Крім того, у Нововолинській громаді потенційним інвесторам пропонують своєрідні "бізнес-тури".

"У разі, якщо до нас хоче зайти інвестор, він заповнює анкету, де вказує, які дані він потребує... Відповідно, ми, враховуючи їхні запити, розробляємо під кожного бізнес-тур і об'їжджаємо з ними конкретно під проєкти виробничу площу чи будь-що, що потрібно підприємству. І паралельно історія з підключенням газу, світла, з усім, що треба людям, каналізацією - ми вже на місці реагуємо та організовуємо", - повідомив Карпус.

Читайте також: U-LEAD ініціювала обговорення відбудови постраждалих від війни українських громад

Він акцентував увагу, що у Нововолинській громаді вже наступного року очікують до 500 додатково найманих працівників в індустріальному парку: "Ми змінили концепцію індустріального парку. Оголосили конкурс на управляючу кампанію і єдині у Волинській області оголосили цей конкурс. Управляюча компанія зводить, управляє цією територією, інвестиціями і далі до неї приходить, вже безпосередньо, наймана частина, підприємці і вже створюють там собі бізнес. До наступного року ми очікуємо до 500 додатково найманих працівників". Голова Нововолинська наголосив і на тому, що громада і будь-яка команда сьогодні має бути гнучкою, підлаштовуватися під обставини та, за потреби, переходити від конкретної спеціалізації до мультизадачності.

Заступник директора європейської програми підтримки українського підприємництва EU4Business Ніклас Руфер розповів, що програма допомагає малому та середньому українському бізнесу, адже важливо, щоб підприємці продовжували працювати та сприяли українській економіці.

"Потужні бізнеси та підприємства треба зберегти, творчу та високотехнологічну галузь треба залишити, щоб вони продовжували працювати та сплачувати податки", - зауважив він.

Читайте також: Післявоєнна відбудова громад має сприяти поверненню жителів - діалог U-LEAD

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: uspp.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-