U-LEAD ініціювала обговорення відбудови постраждалих від війни українських громад

U-LEAD ініціювала обговорення відбудови постраждалих від війни українських громад

Укрінформ
Програма "U-LEAD з Європою" проводить онлайн-діалог за участю експертів та представників органів місцевого самоврядування країн Європи та України щодо відновлення і відбудови інфраструктури українських громад, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

Про це повідомила під час відкриття заходу заступниця керівника відділу сталого розвитку Програми "U-LEAD" Мар'яна Семенишин, передає кореспондент Укрінформу.

Вона зазначила, що під час заходу обговорять відновлення інфраструктури громад та створення комфортних умов для громадян навіть в умовах воєнного стану, інтеграцію переселенців у життя громад. Також буде розглянуто міжнародний досвід воєнного та післявоєнного відновлення та реконструкції для подолання цих викликів.

Семенишин наголосила, що "U-LEAD з Європою" від першого дня повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України допомагала українським громадам, надаючи гуманітарну допомогу, а також забезпечуючи консультації та навчання для органів місцевого самоврядування, налагоджуючи партнерство між громадами України та муніципалітетами ЄС.

Заступник міністра з питань євроінтеграції Міністерства розвитку громад і територій Ігор Корховий наголосив, що цей онлайн-діалог є дуже важливим для налагодження процесу повоєнного відновлення в Україні.

Читайте також: Постраждалі через війну громади мають напрацювати плани відновлення - U-LEAD

"Наявність такого діалогу і висококваліфікованих експертів вкрай необхідна для нашої держави, для уряду, муніципалітетів, для пошуку необхідних, правильних рішень як на короткострокову перспективу, так і з метою планування нашого подальшого майбутнього", - зазначив Корховий.

Заступник міністра додав, що уряд, Мінрегіон та місцева влада активно працюють над вирішенням гострих проблем, які виникли внаслідок збройної агресії російської федерації, яка щодня знищує українські міста, вбиває громадян.

"Нашими пріоритетами на сьогодні є, звичайно, банально вижити, вистояти і забезпечити наше населення усім необхідним перед дуже тяжким опалювальним сезоном. Житло для ВПО, підготовка до опалювального сезону, ремонт постраждалої інфраструктури ЖКГ, швидкі ремонти там, де це можливо, забезпечення громадян базовими послугами - це щоденна спільна робота і головні виклики як для нашого міністерства, так і уряду, муніципалітетів і регіональних влад", - пояснив заступник міністра.

Читайте також: Влада громад має налагоджувати комунікацію між переселенцями і місцевими жителями - U-LEAD

Він також зауважив, що станом на 13 червня загальна сума прямих задокументованих збитків житловій та не житловій нерухомості, іншій інфраструктурі склала понад 95,2 млрд доларів,

Корховий додав, що важливою є реалізація ініціативи Президента Володимира Зеленського щодо запровадження так званого патронажу, партнерства країн, регіонів та міст Європейського Союзу та інших країн-партнерів у процесі відновлення зруйнованих областей, міст чи галузей в Україні.

"Ми працюємо над концепцією бази даних партнерських відносин громад і регіонів України, яка може об'єднати та структурувати на одній відкритій платформі усю необхідну інформацію про укладені угоди та партнерства, твінінги між регіонами України та нашими країнами-партнерами. Тому все що ми будемо відновлювати - воно буде максимально енергоефективним і максимально інклюзивним", - додав Корховий.

Як повідомила керівниця сектору Регіонального та місцевого розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні Наталія Старостенко, місцева влада буде в центрі процесу відновлення в Україні і тому дуже важливо напрацьовувати відповідні плани, а процес відбудови має враховувати правила та стандарти ЄС у різних сферах.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам Рівненщини облаштовувати прихистки для переселенців

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-