Постраждалі через війну громади мають напрацювати плани відновлення - U-LEAD

Постраждалі через війну громади мають напрацювати плани відновлення - U-LEAD

Укрінформ
Відновлення територій, постраждалих внаслідок дій російських військових, потребує часу та інвестицій, а громадам необхідно напрацювати програми комплексного відновлення.

Як передає Укрінформ, про це експерти Програми «U-LEAD з Європою» розповіли під час інформаційної сесії для громад південних областей України.

Зазначається, що через обстріли, бомбардування та воєнні дії у містах і селах руйнується і знищується багато будинків та об’єктів інфраструктури.

Експерти з управління земельними ресурсами та просторового планування «U-LEAD з Європою» Олександр Гнітецький та Лідія Чижевська ознайомили представників громад зі змінами в законодавстві, що стосуються розробки містобудівної документації та просторового планування, а також пояснили алгоритм дій для розробки програми з комплексного відновлення території.

Читайте також: Бучанська громада відновлюється за підтримки держави та міжнародних партнерів - U-LEAD

«Варто думати щодо розроблення програми комплексного відновлення громади. І варто починати раніше, адже процес збору та аналізу необхідної вихідної інформації займе багато часу. Очікуємо постанову Кабміну, яка роз’яснить деталі процесу, розроблення та затвердження програми комплексного відновлення області. Але час – дорогоцінний ресурс, і чим кращий аналіз передуватиме розробленню програми, тим більше шансів на успішну їх реалізацію та досягнення поставлених цілей», - зазначив Гнітецький.

Програма комплексного відновлення – це документ, який визначає основні просторові, містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення і включає комплекс заходів для забезпечення відновлення визначеної території.

Експерти зосередили увагу фахівців громад на особливостях програми відновлення: документ не належить до містобудівної документації, але розробляється у формі електронного документа та вноситься до Реєстру будівельної діяльності у встановленому Урядом форматі та порядку; має пройти громадське обговорення, погодження з обласною адміністрацією і бути затвердженою місцевою радою; може розроблятися самостійно громадою або за участі експертів, фахівців тощо; не потребує стратегічної екологічної оцінки та погодження з архітектурною містобудівною радою;

«Працювати над планом відновлення території громади потрібно починати зараз і йти «паралельно» з ОДА. Коли у вашої громади буде своє обґрунтоване бачення процесу відновлення території, визначені «точки росту», враховані особливості території та думка громадськості і все це «упаковано» в програму, то ви зможете її презентувати всім: від ОДА до потенційних інвесторів та донорів. І це буде здоровий лоббізм інтересів громади задля її розбудови та розвитку», - зазначив Гнітецький.

Читайте також: У громаді на Вінниччині організували наметовий табір для постраждалих від війни

Також у U-LEAD зауважили, що положення затвердженої програми комплексного відновлення території територіальної громади (її частини) є складовими вихідних даних для розробки та внесення змін до містобудівної документації на місцевому рівні.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-