Бучанська громада відновлюється за підтримки держави та міжнародних партнерів - U-LEAD

Бучанська громада відновлюється за підтримки держави та міжнародних партнерів - U-LEAD

Укрінформ
Бучанська громада на Київщині активно відновлюється завдяки підтримці регіональної і центральної влади України та міжнародних партнерів.

Про це сказав голова Бучанської громади Анатолій Федорук під час онлайн-форуму “Мости довіри між Україною і Словенією: партнерства, що сповнюють надією та рятують життя”, організованого Програмою «U-LEAD з Європою».

Федорук зауважив, що Буча була місяць під окупацією російських військ, які руйнували житлові будинки та житловокомунальну критичну інфраструктуру, вбивали населення, 770 сімей залишили без житла. Також постраждали об’єкти у сферах культури, освіти, об’єкти спорту.

«Руйнація, яку зазнала наша громада в економічному господарюючому аспекті, фактично на 60% зменшила наші доходи. Ми працюємо над тим, аби відновити економічну міць нашої громади або залучити нові підприємства», - сказав Федорук.

Він зазначив, що у громаді за короткий термін вдалося відновити критичну інфраструктуру, а місцеве населення повертається.

Читайте також: У громаді на Вінниччині організували наметовий табір для постраждалих від війни

«До громади повертаються наші громадяни і це нас тішить. Ми констатуємо на сьогодні, що з 55 тисяч маємо на сьогодні близько 30 тисяч і це показник бажання громадян повернутися в місто, тому що воно стає безпечнішим завдяки Збройним силам України та комфортнішим завдяки діям всієї громади та її виконавчих структур при взаємодії з регіональною та центральною владою», - сказав Федорук.

Він наголосив, що громада отримує також міжнародну підтримку, зокрема від муніципалітетів європейських міст. У цьому контексті він подякував Програмі «U-LEAD з Європою», яка допомагає налагоджувати комунікацію з муніципалітетами країн ЄС.

За словами Федорука, Бучанська громада отримувала продукти, медикаменти, генератори, інше технічне обладнання від партнерів ще будучи окупованою, а після звільнення така допомога продовжилась.

«Самостійно оговтатись, відремонтувати, впорядкувати міське господарство було б досить складно. Безмежно вдячний своїм колегам з муніципалітетів, зокрема Владіміру Пребілічу, меру Кочев’є, за ініціативу і підтримку, яку він генерував», - сказав Федорук.

У свою чергу мер міста Кочев’є, віцепрезидент Асоціації муніципалітетів та міст Словенії Пребіліч наголосив, що співпраця з Україною розпочалася ще три роки тому завдяки Програмі «U-LEAD з Європою». Він зауважив, що муніципалітети Словенії з початком війни, завдяки співпраці з «U-LEAD з Європою», долучились до надання гуманітарної допомоги українським громадам. За його словами, муніципалітет Кочев’є організує літній табір для дітей з Бучі на початку серпня. Для українських дітей будуть спортивні активності, екскурсії по території Словенії.

Читайте також: Громади Черкащини за чотири місяці перевиконали план доходів на 6 мільйонів

Крім того, Пребіліч запросив представників міського самоврядування України для обміну досвідом зі словенськими колегами, зокрема представників Бучанської громади.

Державний секретар Міністерства закордонних справ Словенії Самуель Жбогар зауважив, що завдяки Програмі «U-LEAD з Європою» вже більше 20 громад Словенії співпрацюють з громадами України.

Заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» Андрей Хорват зауважив, що ініціатива «Мости довіри» спрямована на налагодження співпраці між громадами України та муніципалітетами країн ЄС. В умовах війни завдяки цій ініціативі також передають українським громадам необхідну гуманітарну допомогу.

«Зараз ми працюємо з 12 країнами-членами ЄС, які залучені до цієї ініціативи. Ми безпосередньо сфокусовані на невеликих громадах середнього рівня…Мости довіри дали можливість швидко зібрати інформацію та надати Україні в рамках цієї ініціативи три вантажівки гуманітарної допомоги», - розповів він.

Саме завдяки лідерам місцевого самоврядування російська агресія отримала відсіч не лише з боку Збройнихсил, але й завдяки територіальній обороні, яку підтримує місцева влада, зауважив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Урядовець звернув увагу, що громади змушені працювати у різних умовах – в зоні бойових дій, на окупованих територіях, на деокупованих ( Житомирська, Київська, Чернігівська, Сумська), де треба відновлювати інфраструктуру, а громади в умовах тилу займаються внутрішньо переміщеними особами.

«В умовах війни місцеве самоврядування в Україні як ніколи проявило ефективність, об’єдналось для перемоги України. Я впевнений, що це також один з результатів децентралізації», - сказав він.

Заступник міністра розвитку громад та територій України також зауважив, що реформа децентралізації потребує повного завершення, і до 2025 року планують реалізувати фінальний етап реформи.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам зберегти фінансову стабільність в умовах війни

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-