U-LEAD допомагає громадам Рівненщини облаштовувати прихистки для переселенців

U-LEAD допомагає громадам Рівненщини облаштовувати прихистки для переселенців

Фото
Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» надала гуманітарну підтримку десяти громадам Рівненщини щодо облаштування прихистків для вимушених переселенців.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Зокрема, допомогу отримали Острозька, Рокитнівська, Здолбунівська, Корецька, Радивилівська, Клеванська, Млинівська, Володимирецька, Козинська та Зорянська громади. Їх відбір і перелік наданих товарів узгоджено з Міністерством розвитку громад та територій. Координацію здійснювала команда Регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області.

«Комунальні установи, заклади та підприємства отримали товари, які дозволять їм краще надавати основні послуги на підтримку ВПО. Це, зокрема, похідні ліжка, каремати, спальні мішки, вовняні ковдри, баки для води та генератори. Завдяки цим товарам у територіальних громадах були облаштовані додаткові місця для розміщення внутрішньо переміщених осіб», – зазначив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу Михайло Шелеп.

Читайте також: Влада громад має налагоджувати комунікацію між переселенцями і місцевими жителями - U-LEAD

У Здолбунівській громаді зареєстровано 1535 ВПО, з них близько 200 проживають у прихистках.

«Найбільше навантаження на себе прийняли дошкільні навчальні заклади, в пікові моменти там перебувало до 100 осіб в кожному, але в середньому кожен заклад приймав 50 осіб. Здолбунівська громада виявилась у більшості випадків транзитним місцем перебування ВПО, які після обстрілів знаходили тимчасовий прихисток у нас, перепочивали і рушали далі, в більш безпечні місця. Але значна частка ВПО залишалася у нас на проживання», – сказала начальниця відділу проєктної діяльності, розвитку та міжнародного співробітництва Здолбунівської міськради Марія Орлова.

У цій громаді діє гуманітарний штаб при територіальному центрі соціального обслуговування. ВПО забезпечують усім необхідним – від засобів індивідуальної гігієни до психологічної підтримки. Всі комунальні підприємства дбають про створення комфортних умов перебування. Здолбунівський ЦНАП спільно з відділом соціальних гарантій міської ради забезпечує доступність соціальних та адміністративних послуг для жителів громади та ВПО.

«Завдяки злагодженій роботі та підтримці місцевого бізнесу, простих громадян, а також міжнародних програм, наприклад таких як «U-LEAD з Європою», створюються комфортні умови для перебування ВПО в громаді, в тому числі забезпечуються триразовим гарячим харчуванням ВПО, що проживають в шелтерах», – зауважила Орлова.

Для соціалізації та залучення переселенців у життя громади проводять культурні заходи, майстер-класи, екскурсії містом. Молодіжний простір «Home’ЯК» регулярно проводить інтеграційні заходи. Також активно допомагають ВПО з працевлаштуванням.

У громаді повідомили, що отримані від «U-LEAD з Європою» генератори були розподілені серед трьох комунальних підприємств і використовуються під час виїзних ремонтних робіт, де немає змоги підключится до електромережі. За потреби обладнання може використовуватись як альтернативне джерело енергії для людей, що цього потребують. Надані баки для води використовує КП «Здолбунівське», завдяки чому забезпечують підвезення води до мікрорайонів міста, де з різних причин обмежене водопостачання. Каремати та спальники передали для проведення молодіжних заходів на природі.

«Під час війни кожна громада стикнулася з новими викликами. І потрібно було швидко реагувати на них, зокрема щодо розміщення ВПО та забезпечення їх усім необхідним, в тому числі й психологічної підтримки. Підтримка від міжнародних партнерів допомагала нам упоратись із цими викликами і бути впевненими у наближенні перемоги. Це суттєва підтримка, за яку ми дуже вдячні», – наголосив голова Здолбунівської громади Владислав Сухляк.

Читайте також: Громади Полтавщини створюють безпечні умови перебування в школах під час воєнного стану – U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD з Європою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-