Влада громад має налагоджувати комунікацію між переселенцями і місцевими жителями - U-LEAD

Влада громад має налагоджувати комунікацію між переселенцями і місцевими жителями - U-LEAD

Укрінформ
Представники органів місцевого самоврядування мають сприяти налагодженню комунікації між переселенцями та місцевими мешканцями.

Про це йшлося під час інформаційної сесії, організованої Регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області, передає Укрінформ.

Під час заходу за участю представників громад із Запорізької та Кіровоградської областей особливу увагу експерти приділили питанням комунікації та подоланню конфліктів між ВПО та місцевими мешканцями.

«Важливо допомагаючи людям, які приїхали до вашої громади, рятуючись від війни, не забувати про місцевих мешканців. Адже вони теж у стресі, теж потерпають від війни. Варто влаштовувати заходи, які сприятимуть налагодженню комунікацій між обома сторонами. Місцеві можуть знайомити гостей із традиціями та звичаями, допомагати їм адаптуватися», - зазначають у U-LEAD.

Читайте також: На Прикарпатті визначили 33 об’єкти для довготривалого перебування переселенців

Зокрема, Кіровоградська область уже прийняла понад 90 тисяч вимушених переселенців, які офіційно зареєструвалися. У деяких громадах кількість ВПО вже перевищує 10% від кількості місцевих жителів.

У Регіональному офісі наголошують, що внутрішні переселенці є потужним стратегічним ресурсом розвитку громади, тож найперше значення в налагодженні ефективної роботи з ними належить правильно побудованій комунікації.

Учасникам інформаційної сесії запропонували алгоритм дій, який можна застосовувати органам місцевого самоврядування для відслідковування напруги у громаді та запобігання конфліктам.

«Призначте особу, яка має відслідковувати появу непорозумінь та моніторити ситуацію в громаді. Визначте правила, за якими необхідно діяти в разі виникнення конфлікту, а також місце для складних і безпечних розмов. З людьми треба розмовляти, підтримувати двосторонню комунікацію та пам’ятати, що краще запобігти конфлікту, ніж усувати його наслідки», - зазначили у U-LEAD.

Спікери також ознайомили учасників з основними підходами в роботі з вимушеними переселенцями, пояснили особливості співпраці ОМС, громадськості та бізнесу задля виявлення та забезпечення потреб ВПО. Крім того, учасники отримали рекомендації щодо роботи з донорськими організаціями та фондами в напрямку написання проєктів та ініціатив для залучення фінансування.

Читайте також: Постраждалі через війну громади мають напрацювати плани відновлення - U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-